MIĘTOWY PUDDING CHIA Z KAKAO
Szybki i prosty w wykonaniu pudding chia sprawi, że dzień będzie pełen energii i zatrzyma Cię na moment w świecie lekkości smaku.
Składniki:
2 małe jogurty naturalne
2 łyżeczki cukru pudru
6 gałązek mięty,
400 ml mleczka kokosowego
6 łyżek nasion chia, 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka naturalnego kakao
zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Gałązki mięty wkładamy do miski i zalewamy jogurtem naturalnym.Przykrywamy całość folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia zalewamy nasiona chia mleczkiem kokosowym, dodajemy cukier trzcinowy i kakao, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie wyciągamy miętę z jogurtu, dodajemy cukier puder i mieszamy. Możemy dodać kilka kropel barwnika. Do pucharków wkładamy najpierw masę z kakao, a potem masę jogurtową. Całość chłodzimy w lodówce, dekorujemy startą czekoladą i listkami mięty.
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ, BURAKIEM I KOKOSEM
Poczuj aromat tej zdrowej i sycącej sałatki. Odkryj połączenie buraka z miętą. Poznaj kokosowy związek z soczewicą. Te składniki naprawdę się lubią!
Składniki:
½ szklanki zielonej soczewicy
2 niewielkie buraki
4 łyżki szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki wiórków kokosowych
listki mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane i wystudzone buraki kroimy w plasterki. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość wrzucamy do miski, mieszamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na koniec dodajemy listki mięty.
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska