AFGANISTAN / RÓŻOWA HERBATA Z MLEKIEM QAYMAQ CHAI
Spacerujesz z zamkniętymi oczami po magicznym ogrodzie pełnym liści zielonej herbaty. Ich zapach chwyta Cię w swoje ramiona, na głowę spadają Ci płatki afgańskich róż. Pozwól otulić się ciepłem trzymanej w dłoniach filiżanki.
Porcja dla: 4 osób, Przygotowanie: 3 h, Gotowanie: 3 h
SKŁADNIKI
Kajmak: 2 szklanki pełnego mleka, 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek śmietanki kremówki
Chai: 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 4 łyżeczki zielonej herbaty, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżeczki cukru, 2 strąki kardamonu
PRZYGOTOWANIE
Kajmak: Zagotuj w garnku mleko. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj śmietankę, przesianą mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Gotuj masę na małym ogniu. Po pewnym czasie na powierzchni zacznie zbierać się gęsty krem – stopniowo zbieraj go łyżką i przekładaj na oddzielną patelnię (najlepiej o dużej, płaskiej powierzchni). W garnku powinna pozostać jedynie mała ilość mleka. Zebrany na patelni krem gotuj przez kilka godzin na małym ogniu. Jeśli będzie to konieczne, przechowuj w chłodnym miejscu.
Chai: W małym garnku zagotuj wodę, dodaj zieloną herbatę oraz sodę oczyszczoną i gotuj wszystko przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut, a następnie przefiltruj. Teraz musisz „napowietrzyć” herbatę: przy pomocy dwóch naczyń przelej ją kilkukrotnie z góry na dół. Napój powinien nabrać czerwonego koloru. Postaw z powrotem na ogniu i wlej mleko. Po minucie wyłącz gaz, dodaj cukier, kardamon (wedle gustu) oraz łyżkę kajmaku. Podawaj z chlebkiem chapati i… smacznego śniadania!
ALBANIA / CYTRYNOWE CIASTO Z SEMOLINĄ RAVANI
Ciasto w formie małych złotych rombów. Wyobraź je sobie niczym lśniące latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs.
Porcja dla: 10-12 osób, Przygotowanie: 15 min, Pieczenie: 45 min
SKŁADNIKI
Składniki: 200 g mąki, 120 g semoliny, 120 g cukru, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 150 g oleju roślinnego, 4 jajka, 1 opakowanie proszku do pieczenia aromatyzowanego wanilią (16 g)
Syrop: 1 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: W misce dokładnie wymieszaj mikserem jajka, jogurt, olej oraz cukier. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą suche składniki, po czym dodaj do mokrych i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia (użyj okrągłej formy o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, lub podłużnej i prostokątnej, jeśli wolisz niższą wersję) i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180° (bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
Syrop: Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny, która ładnie udekoruje ciasto. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w romby, polej syropem przy pomocy łyżki i udekoruj wedle gustu.
ARGENTYNA / CIASTECZKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ ALFAJORES
Jeszcze zamknięte oczy i zapach wanilii dochodzący z kuchni. Myśli momentalnie wędrują ku tym delikatnym ciasteczkom, które… zaraz – czy ja nadal śnię, czy to sen na jawie?
Porcja: 15-20 sztuk, Przygotowanie: 30 min, Pieczenie: 1 h 10 min
SKŁADNIKI
Składniki: 130 g mąki, 130 g skrobi ziemniaczanej, 100 g masła, 75 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromatyzowanego wanilią
Masa krówkowa: 100 g cukru, 330 ml mleka, szczypta sody oczyszczonej, wanilia
PRZYGOTOWANIE
Masa krówkowa: Wymieszaj w garnku mleko, wanilię, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagotuj na małym ogniu i mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Gotuj przez około 1 godzinę, cały czas mieszając, aż krem nabierze gęstej, krówkowej konsystencji (pamiętaj, że po ostudzeniu masa jeszcze zgęstnieje). Przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Ciasteczka: Przesiej i wymieszaj ze sobą w misce mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia aromatyzowany wanilią. W oddzielnej misce utrzyj na krem masło z cukrem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wsypuj stopniowo suche składniki i mieszaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia – tak, żeby nie przywarło do stolnicy. Zdejmij górną warstwę papieru i wytnij z ciasta okrągłe ciasteczka o średnicy około 4 cm (łatwiej będzie rozwałkować zimne ciasto). Przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny pozostać jasne. Ostudź, a następnie przełóż masą krówkową.
Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki Wszystkie poranki świata – Paganelli Elisa, Ascari Laura