AFGANISTAN / RÓŻOWA HERBATA Z MLEKIEM QAYMAQ CHAI

Spacerujesz z zamkniętymi oczami po magicznym ogrodzie pełnym liści zielonej herbaty. Ich zapach chwyta Cię w swoje ramiona, na głowę spadają Ci płatki afgańskich róż. Pozwól otulić się ciepłem trzymanej w dłoniach filiżanki.

Książka z przepisami Wszystkie poranki świata

Porcja dla: 4 osób, Przygotowanie: 3 h, Gotowanie: 3 h

SKŁADNIKI

Kajmak: 2 szklanki pełnego mleka, 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek śmietanki kremówki

Chai: 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka, 4 łyżeczki zielonej herbaty, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 łyżeczki cukru, 2 strąki kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Kajmak: Zagotuj w garnku mleko. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj śmietankę, przesianą mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Gotuj masę na małym ogniu. Po pewnym czasie na powierzchni zacznie zbierać się gęsty krem – stopniowo zbieraj go łyżką i przekładaj na oddzielną patelnię (najlepiej o dużej, płaskiej powierzchni). W garnku powinna pozostać jedynie mała ilość mleka. Zebrany na patelni krem gotuj przez kilka godzin na małym ogniu. Jeśli będzie to konieczne, przechowuj w chłodnym miejscu.

Chai: W małym garnku zagotuj wodę, dodaj zieloną herbatę oraz sodę oczyszczoną i gotuj wszystko przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut, a następnie przefiltruj. Teraz musisz „napowietrzyć” herbatę: przy pomocy dwóch naczyń przelej ją kilkukrotnie z góry na dół. Napój powinien nabrać czerwonego koloru. Postaw z powrotem na ogniu i wlej mleko. Po minucie wyłącz gaz, dodaj cukier, kardamon (wedle gustu) oraz łyżkę kajmaku. Podawaj z chlebkiem chapati i… smacznego śniadania!

 


ALBANIA / CYTRYNOWE CIASTO Z SEMOLINĄ RAVANI

Ciasto w formie małych złotych rombów. Wyobraź je sobie niczym lśniące latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs.

Książka z przepisami Wszystkie poranki świata

Porcja dla: 10-12 osób, Przygotowanie: 15 min, Pieczenie: 45 min

SKŁADNIKI

Składniki: 200 g mąki, 120 g semoliny, 120 g cukru, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 150 g oleju roślinnego, 4 jajka, 1 opakowanie proszku do pieczenia aromatyzowanego wanilią (16 g)

Syrop: 1 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: W misce dokładnie wymieszaj mikserem jajka, jogurt, olej oraz cukier. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą suche składniki, po czym dodaj do mokrych i wszystko dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia (użyj okrągłej formy o średnicy 26 cm, jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, lub podłużnej i prostokątnej, jeśli wolisz niższą wersję) i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180° (bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.

Syrop: Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny, która ładnie udekoruje ciasto. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w romby, polej syropem przy pomocy łyżki i udekoruj wedle gustu.


ARGENTYNA / CIASTECZKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ ALFAJORES

Jeszcze zamknięte oczy i zapach wanilii dochodzący z kuchni. Myśli momentalnie wędrują ku tym delikatnym ciasteczkom, które… zaraz – czy ja nadal śnię, czy to sen na jawie?

Książka z przepisami Wszystkie poranki świata

Porcja: 15-20 sztuk, Przygotowanie: 30 min, Pieczenie: 1 h 10 min

SKŁADNIKI

Składniki: 130 g mąki, 130 g skrobi ziemniaczanej, 100 g masła, 75 g cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromatyzowanego wanilią

Masa krówkowa: 100 g cukru, 330 ml mleka, szczypta sody oczyszczonej, wanilia

PRZYGOTOWANIE

Masa krówkowa: Wymieszaj w garnku mleko, wanilię, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagotuj na małym ogniu i mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Gotuj przez około 1 godzinę, cały czas mieszając, aż krem nabierze gęstej, krówkowej konsystencji (pamiętaj, że po ostudzeniu masa jeszcze zgęstnieje). Przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.

Ciasteczka: Przesiej i wymieszaj ze sobą w misce mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia aromatyzowany wanilią. W oddzielnej misce utrzyj na krem masło z cukrem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie wsypuj stopniowo suche składniki i mieszaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia – tak, żeby nie przywarło do stolnicy. Zdejmij górną warstwę papieru i wytnij z ciasta okrągłe ciasteczka o średnicy około 4 cm (łatwiej będzie rozwałkować zimne ciasto). Przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na kilkanaście minut do piekarnika o temperaturze 180°C. Ciasteczka powinny pozostać jasne. Ostudź, a następnie przełóż masą krówkową.


Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki Wszystkie poranki świata – Paganelli Elisa, Ascari Laura

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.