Lato w pełni, każdy ma swój przepis na lato. Stragany uginają się od owoców. Sezon na maliny, jagody, brzoskwinie, morele i inne pysznie soczyste owoce trwa. Daje to wiele możliwości, ale i tak najlepiej smakują same, prawda? My jednak proponujemy Wam łatwy, szybki i zdecydowanie pyszny sposób na owoce. Zasypane owsiano-migdałową kruszonką oczarują Was swoją prostotą i smakiem. Możecie przygotować je w dużej formie lub małych kokilkach tak by każdy miał swoją porcję. Dodajcie kleks jogurtu, a nawet pokuście się o odrobinę miodowej wariacji, a będzie to deser idealny.
OWOCE POD OWSIANO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
/na 1 dużą lub dwie małe formy do tarty/
2 brzoskwinie
4 morele
4 łyżki płatków owsianych
garść blanszowanych migdałów
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła klarowanego + trochę do posmarowania formy
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Morele i brzoskwinie myjemy i obieramy, wyjmujemy pestkę, a następnie kroimy w cienkie półksiężyce. Układamy w wysmarowanej masłem klarowanym formie. Przygotowujemy kruszonkę. Migdały ugniatamy z moździerzy lub kroimy dość drobno na desce. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, cukier, cynamon oraz masło klarowane. Dokładnie wszystko rozcieramy w palcach i mieszamy. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut. Podajemy i cieszymy się smakiem lata.
Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie