Lato w pełni, każdy ma swój przepis na lato. Stragany uginają się od owoców. Sezon na maliny, jagody, brzoskwinie, morele i inne pysznie soczyste owoce trwa. Daje to wiele możliwości, ale i tak najlepiej smakują same, prawda? My jednak proponujemy Wam łatwy, szybki i zdecydowanie pyszny sposób na owoce. Zasypane owsiano-migdałową kruszonką oczarują Was swoją prostotą i smakiem. Możecie przygotować je w dużej formie lub małych kokilkach tak by każdy miał swoją porcję. Dodajcie kleks jogurtu, a nawet pokuście się o odrobinę miodowej wariacji, a będzie to deser idealny.

przepis na lato


OWOCE POD OWSIANO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

/na 1 dużą lub dwie małe formy do tarty/

2 brzoskwinie

4 morele

4 łyżki płatków owsianych

garść blanszowanych migdałów

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka masła klarowanego + trochę do posmarowania formy

szczypta cynamonu


Mammazine_5_owoce_pod_kruszonką

Przygotowanie:

Morele i brzoskwinie myjemy i obieramy, wyjmujemy pestkę, a następnie kroimy w cienkie półksiężyce. Układamy w wysmarowanej masłem klarowanym formie. Przygotowujemy kruszonkę. Migdały ugniatamy z moździerzy lub kroimy dość drobno na desce. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, cukier, cynamon oraz masło klarowane. Dokładnie wszystko rozcieramy w palcach i mieszamy. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut. Podajemy i cieszymy się smakiem lata.

przepis na lato

przepis na lato

Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.