Lato w pełni, każdy ma swój przepis na lato. Stragany uginają się od owoców. Sezon na maliny, jagody, brzoskwinie, morele i inne pysznie soczyste owoce trwa. Daje to wiele możliwości, ale i tak najlepiej smakują same, prawda? My jednak proponujemy Wam łatwy, szybki i zdecydowanie pyszny sposób na owoce. Zasypane owsiano-migdałową kruszonką oczarują Was swoją prostotą i smakiem. Możecie przygotować je w dużej formie lub małych kokilkach tak by każdy miał swoją porcję. Dodajcie kleks jogurtu, a nawet pokuście się o odrobinę miodowej wariacji, a będzie to deser idealny.

przepis na lato


OWOCE POD OWSIANO-MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

/na 1 dużą lub dwie małe formy do tarty/

2 brzoskwinie

4 morele

4 łyżki płatków owsianych

garść blanszowanych migdałów

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka masła klarowanego + trochę do posmarowania formy

szczypta cynamonu


Mammazine_5_owoce_pod_kruszonką

Przygotowanie:

Morele i brzoskwinie myjemy i obieramy, wyjmujemy pestkę, a następnie kroimy w cienkie półksiężyce. Układamy w wysmarowanej masłem klarowanym formie. Przygotowujemy kruszonkę. Migdały ugniatamy z moździerzy lub kroimy dość drobno na desce. Do miski wsypujemy płatki owsiane, migdały, cukier, cynamon oraz masło klarowane. Dokładnie wszystko rozcieramy w palcach i mieszamy. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15-20 minut. Podajemy i cieszymy się smakiem lata.

przepis na lato

przepis na lato

Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.