Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować świąteczne ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku i aromatu.
***
Wieniec z ciasta francuskiego z bakaliami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
450 g Masy makowej Bakalland
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi owocami np. żurawiną lub porzeczką.
Doskonały blok czekoladowy z pistacjami i suszoną żurawiną
Składniki:
250 g masła
Pół szklanki wody
1 szklanka brązowego cukru
400 g mleka w proszku
3 łyżki kakao
10 herbatników
150 g Żurawiny całe owoce Bakalland
100 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, wodę, kakao. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Następnie całość odstawiamy do wystudzenia. Do większego garnka wsypujemy mleko, dodajemy żurawinę oraz posiekane pistacje i herbatniki. Dodajemy roztopioną masę maślaną i całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. do keksówki). Schładzamy, podajemy kiedy masa całkowicie stwardnieje. Gotowy blok ozdabiamy według upodobań.
Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi
Składniki (na 30 szt.):
550 g mąki pszennej
250 ml mleka
90 g brązowego cukru
Pół łyżeczki soli
150 g Żurawiny całe owoce Bakalland
75 g Orzechów włoskich Chandler
200 g masła (po 100 g na ciasto i masę)
1 opakowanie drożdży w proszku
250 ml konfitury malinowej
5 g cynamonu
Przepis na masę żurawinowo – cynamonową:
Roztopione i wystudzone masło mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem, dodajemy konfiturę i suszoną żurawinę całość miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy.
Przepis na ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, cukier, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie miękkie i elastycznie. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie gotowe ciasto wałkujemy do kształtu prostokąta, przez cały czas delikatnie posypujemy mąką, aby lepiej się wałkowało. Gotowy prostokąt smarujemy nadzieniem. Całość zawijamy w formę rolady o długości ok. 50 cm, którą kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Pokrojone kawałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując spore odległości między bułeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 40 minut, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut.
Artykuł powstał przy współpracy z Bakalland.
Mat.pras.