Przepisy z instagrama na święta, czy to w ogóle ma sens? Przetestowałam trzy przepisy świateczne, czas na świąteczne pyszności.

SKLEP
Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych? Przepisy na święta z instagrama, czy to w ogóle ma sens? Czy to w ogóle smakuje?
A no sprawdziłam i śmiało mogę polecić.
Smakowite przepisy z instagrama na wigilijnym stole
Nic prostszego, specjalnie dla Was zebrałam propozycję najbardziej fotogenicznych przepisów z instargama, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole! Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świąteczno-kulinarnymi zmaganiami w sieci!

SAŁATKA OWOCOWA Z
CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI
I BURAKAMI
danie wegetariańskie, bez glutenu
4 PORCJE
SKŁADNIKI
3 duże buraki
2 gałązki tymianku
sok z połowy cytryny
3 pomarańcze
100 g mixu sałat
pęczek rzodkiewki
1 owoc granatu
90 g migdałów lekko solonych
70 g nerkowców lekko solonych
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry.
- Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki.
- Całość posypujemy owocami granatu i orzechami.
- W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem.

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI W ORZECHOWEJ POSYPCE
danie wegetariańskie
4 PORCJE
SKŁADNIKI
0.5 kg ziemniaków
6 łyżek musztardy rosyjskiej
50 g masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
90 g migdałów lekko solonych
70 g pistacji prażonych w piecu
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
2. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą.
3. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione.

KURCZAK NADZIEWANY MUSEM ORZECHOWYM
danie bezglutenu
4 PORCJE
SKŁADNIKI
1 duży kurczak
75 g orzechów włoskich
70 g pistacji prażonych w piecu
75 g nerkowców
2 marchewki
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
100 g rodzynek sułtańskich
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami.
- Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić.
- Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka.
- Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty.
- Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną.
Artykuł powstał przy współpracy z marką Bakalland.