Czy jest coś lepszego niż poranna kanapka z chrupiącym pieczywem i domowym, jeszcze lekko ciepłym hummusem? Pewnie tak, ale takie śniadanie na pewno wysuwa się na czoło peletonu.

Gotowana cieciorka i przyprawy to bardzo prosty sposób na zdrową, sycącą pastę do chleba, do której jak ulał pasują określenia slow i comfort food. Spróbujcie!

SKŁADNIKI

  1. szklanka cieciorki
  2. 2 łyżeczki kuminu
  3. 3 łyżki oliwy z oliwek
  4. sól i pieprz do smaku
  5. 2 łyżeczki pasty sezamowej Tahini, lub 3 łyżki ziaren sezamu
  6. 1 duży ząbek czosnku
  7. natka pietruszki
  8. sok z 1/2 cytryny

domowy hummus

Cieciorkę moczymy przez kilka godzin (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). Lekko przestudzoną cieciorkę łączymy w jednej misce z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę i doprawiamy. Jeśli, według was, pasta jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę oliwy.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.