Czy jest coś lepszego niż poranna kanapka z chrupiącym pieczywem i domowym, jeszcze lekko ciepłym hummusem? Pewnie tak, ale takie śniadanie na pewno wysuwa się na czoło peletonu.
Gotowana cieciorka i przyprawy to bardzo prosty sposób na zdrową, sycącą pastę do chleba, do której jak ulał pasują określenia slow i comfort food. Spróbujcie!
SKŁADNIKI
- szklanka cieciorki
- 2 łyżeczki kuminu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki pasty sezamowej Tahini, lub 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 duży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
Cieciorkę moczymy przez kilka godzin (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). Lekko przestudzoną cieciorkę łączymy w jednej misce z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę i doprawiamy. Jeśli, według was, pasta jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę oliwy.