Domowy hummus, czemu nie!
Czy jest coś lepszego niż poranna kanapka z chrupiącym pieczywem i domowym, jeszcze lekko ciepłym hummusem? Pewnie tak, ale takie śniadanie na pewno wysuwa się na czoło peletonu.
Gotowana cieciorka i przyprawy to bardzo prosty sposób na zdrową, sycącą pastę do chleba, do której jak ulał pasują określenia slow i comfort food. Spróbuj koniecznie! Dla mnie to idealny początek dnia
SKŁADNIKI
szklanka cieciorki
2 łyżeczki kuminu
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki pasty sezamowej Tahini, lub 3 łyżki ziaren sezamu
1 duży ząbek czosnku
natka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
Cieciorkę moczymy przez kilka godzin (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). Lekko przestudzoną cieciorkę łączymy w jednej misce z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę i doprawiamy. Jeśli, według was, pasta jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę oliwy.
Domowy hummus jest idealny na wszystkie uroczystości, ale też na zwyczajne domowe, ale proste i pyszne śniadanie. Można hummus kupić, lub zrobić domowy.
A jeśli masz ochotę na pyszne przepisy od MINT MAG, koniecznie zajrzyj TU – KLIKNIJ.
Znajdziesz tam pyszne przepisy, które poprawiają humor i pozwalają rozszerzać smaki. Uwielbiam testować nowe przepisy, przenoszę się wtedy do innego kraju i świata. A Ty, lubisz nowości?