Domowy hummus, czemu nie!

Czy jest coś lepszego niż poranna kanapka z chrupiącym pieczywem i domowym, jeszcze lekko ciepłym hummusem? Pewnie tak, ale takie śniadanie na pewno wysuwa się na czoło peletonu.

Gotowana cieciorka i przyprawy to bardzo prosty sposób na zdrową, sycącą pastę do chleba, do której jak ulał pasują określenia slow i comfort food. Spróbuj koniecznie! Dla mnie to idealny początek dnia

SKŁADNIKI

szklanka cieciorki

2 łyżeczki kuminu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

2 łyżeczki pasty sezamowej Tahini, lub 3 łyżki ziaren sezamu

1 duży ząbek czosnku

natka pietruszki

sok z 1/2 cytryny

Cieciorkę moczymy przez kilka godzin (najlepiej poprzedniego dnia wieczorem), następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 1,5 godziny). Lekko przestudzoną cieciorkę łączymy w jednej misce z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę i doprawiamy. Jeśli, według was, pasta jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę oliwy.

Domowy hummus jest idealny na wszystkie uroczystości, ale też na zwyczajne domowe, ale proste i pyszne śniadanie. Można hummus kupić, lub zrobić domowy.

A jeśli masz ochotę na pyszne przepisy od MINT MAG, koniecznie zajrzyj TU – KLIKNIJ.

Znajdziesz tam pyszne przepisy, które poprawiają humor i pozwalają rozszerzać smaki. Uwielbiam testować nowe przepisy, przenoszę się wtedy do innego kraju i świata. A Ty, lubisz nowości?

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.