PUDDING Z CZERSTWEGO CHLEBA Z WARZYWAMI
obiad / kolacja / piekarnik / 45 minut
Anglicy do swoich puddingów wykorzystują głównie pieczywo tostowe, ale w tym wypadku lepiej nie przywiązywać się do oryginału i postawić na kreatywność. To danie nawet wyrazistemu razowemu chlebowi daje szansę. W mojej kuchni traktuję pudding jak sałatkę na ciepło. Wrzucam do niego warzywa, które mam pod ręką, i podgrzewam do pożądanej chrupkości.
SKŁADNIKI
ulubione suche pieczywo, cukinia, pomidory, szpinak, cebula, czosnek, oliwa, tymianek, ser żółty lub pleśniowy, śmietana 12 lub 18%, jajka, sól, pieprz
Chleb pokrój na kromki. Formę do zapiekania wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż ciasno kawałki pieczywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Krążki cukinii pokrój w ćwiartki, a pomidory na połówki, następnie wymieszaj z umytym szpinakiem i włóż między kromki chleba. Całość posyp piórkami cebuli i posiekanym czosnkiem. Zmiksuj 3 jajka ze szklanką śmietany, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Masą zalej pieczywo. Posyp startym lub pokruszonym serem i zostaw na kwadrans do nasiąknięcia. Po 10 minutach rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw naczynie z puddingiem i piecz przez 30–35 minut, do czasu, aż masa całkowicie się zetnie.
Wskazówka!
Zamiast cukinii i pomidorów możesz użyć tych warzyw, które masz w lodówce.Ważne, by nie przesadzać z ich różnorodnością. Nawet trzy rodzaje wystarczą do stworzenia sycącego puddingu. Karmelizowane marchewki z sezamem
KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z SEZAMEM
przystawka / łatwe / 15 minut
Marchewka gra zwykle drugie skrzypce. W surówce albo zupie. W mojej kuchni pozwalam jej na śmielsze występy. Takiej, która zaczyna się marszczyć, nie szkoda mi porządnie udusić. W tej zbrodni jest paradoks, bo zamiast kary odbieram nagrodę w postaci interesującej przystawki.
SKŁADNIKI
marchewki, miód, masło, sezam, natka pietruszki lub kolendry, sól
Marchewki obierz, pokrój wzdłuż na cieńsze kawałki. Jeśli masz młodą albo z cienką skórką – nie obieraj, tylko dobrze umyj, bo w skórce jest najwięcej witamin. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć marchewki i gotuj 3 minuty. Potem odcedź i delikatnie osusz. Na patelni lub w garnku roztop 3 łyżki masła, dodaj kawałki podgotowanej marchewki i przesmaż przez 5 minut. Po tym czasie wlej łyżkę miodu i duś kolejne 2 minuty, tak by marchewki się nim pokryły. Jeszcze ciepłe posyp sezamem i natką. Możesz też polać je maślano-miodowym sosem, który został na patelni.
Przepis pochodzi z książki Sylwii Majcher „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”
Zdjęcia: Dorota Krysińska