PUDDING Z CZERSTWEGO CHLEBA Z WARZYWAMI

obiad / kolacja / piekarnik / 45 minut

Anglicy do swoich puddingów wykorzystują głównie pieczywo tostowe, ale w tym wypadku lepiej nie przywiązywać się do oryginału i postawić na kreatywność. To danie nawet wyrazistemu razowemu chlebowi daje szansę. W mojej kuchni traktuję pudding jak sałatkę na ciepło. Wrzucam do niego warzywa, które mam pod ręką, i podgrzewam do pożądanej chrupkości.

SKŁADNIKI

ulubione suche pieczywo, cukinia, pomidory, szpinak, cebula, czosnek, oliwa, tymianek, ser żółty lub pleśniowy, śmietana 12 lub 18%, jajka, sól, pieprz

Chleb pokrój na kromki. Formę do zapiekania wysmaruj oliwą. Na dnie ułóż ciasno kawałki pieczywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Krążki cukinii pokrój w ćwiartki, a pomidory na połówki, następnie wymieszaj z umytym szpinakiem i włóż między kromki chleba. Całość posyp piórkami cebuli i posiekanym czosnkiem. Zmiksuj 3 jajka ze szklanką śmietany, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Masą zalej pieczywo. Posyp startym lub pokruszonym serem i zostaw na kwadrans do nasiąknięcia. Po 10 minutach rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw naczynie z puddingiem i piecz przez 30–35 minut, do czasu, aż masa całkowicie się zetnie.

Wskazówka!

Zamiast cukinii i pomidorów możesz użyć tych warzyw, które masz w lodówce.Ważne, by nie przesadzać z ich różnorodnością. Nawet trzy rodzaje wystarczą do stworzenia sycącego puddingu. Karmelizowane marchewki z sezamem


KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z SEZAMEM

przystawka / łatwe / 15 minut

Marchewka gra zwykle drugie skrzypce. W surówce albo zupie. W mojej kuchni pozwalam jej na śmielsze występy. Takiej, która zaczyna się marszczyć, nie szkoda mi porządnie udusić. W tej zbrodni jest paradoks, bo zamiast kary odbieram nagrodę w postaci interesującej przystawki.

SKŁADNIKI

marchewki, miód, masło, sezam, natka pietruszki lub kolendry, sól

Marchewki obierz, pokrój wzdłuż na cieńsze kawałki. Jeśli masz młodą albo z cienką skórką – nie obieraj, tylko dobrze umyj, bo w skórce jest najwięcej witamin. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć marchewki i gotuj 3 minuty. Potem odcedź i delikatnie osusz. Na patelni lub w garnku roztop 3 łyżki masła, dodaj kawałki podgotowanej marchewki i przesmaż przez 5 minut. Po tym czasie wlej łyżkę miodu i duś kolejne 2 minuty, tak by marchewki się nim pokryły. Jeszcze ciepłe posyp sezamem i natką. Możesz też polać je maślano-miodowym sosem, który został na patelni.

Przepis pochodzi z książki Sylwii Majcher „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”


Zdjęcia: Dorota Krysińska

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.