Jesień bywa bardziej znośna jeżeli mamy pod ręka dobrą książkę, ciepły koc i aromatyczny, rozgrzewający napar. Dlatego przygotowałyśmy dla Was wariację na temat narodowego napoju w Indiach czyli Chai Masalę oraz przepisu na niskokofeinową kawę wg pięciu przemian.
***
MASALA CHAI
Składniki:
1½ szklanki wody
1½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego lub krowiego
specjalna mieszanka przypraw masala chai (przynajmniej łyżka stołowa)
5 nasion kardamonu
3 goździki
kilka nasion anyżu lub gwiazdka
pokrojony 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
3 małe laski cynamonu
2 ekspresowe czarne herbaty cejlońskie lub sypana Darjeeling bądź English Breakfast Tea
cukier trzcinowy według uznania
opcjonalnie na wierzch bita śmietana z mleka kokosowego
Przygotowanie:
1. W średnim rondlu zagotuj wodę z mlekiem i przyprawami; następnie gotuj ok.20 minut aż wszystkie aromaty się uwolnią.
2. Po tym czasie dodaj czarną herbatę i delikatnie mieszając zaparzaj przez ok. 5 minut.
3. Na sam koniec cały odwar przecedź do czajnika i dosłodź cukrem trzcinowym według uznania.
4. Opcjonalnie ubij uprzednio schłodzone w lodówce przez min. 12h mleko kokosowe i połóż na wierzch posypując kakao. Gotowe!
KAWA WG PIĘCIU PRZEMIAN
Składniki:
świeżo zmielona kawa
litr wody
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru
4 goździki
2 ziarna kardamonu,
szczypta soli himalajskiej
kilka kropli cytryny
pół płaskiej łyżeczki oleju kokosowego
miód
opcjonalnie szczypta kurkumy
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę w rondlu.
2. Dodawaj składniki w kolejności: 4 łyżki kawy, cynamon, imbir, goździki, kardamon, sól i cytryna, olej kokosowy z odstępem pomiędzy dodawaniem ok. 2 minut. Po tym czasie gotuj jeszcze wszystko przez 10 minut.
3. Jeżeli chcesz uzyskać mocno gęstą, aromatyczną i niskokofeinową zawiesinę, gotuj miksturę około 40 min. Gotowe!
Autor / Zdjęcia: Milena Mądrzak / Ceramika z drugiego przepisu: @a_ka_ziet