SKLEP
ŚNIADANIA NA DOBRY POCZĄTEK DNIA
Śniadanie jest bardzo istotne, ponieważ po nocnej przerwie ma dostarczyć nam energię. Śniadanie budzi więc nasz metabolizm i powinno dawać „kopa” na cały dzień. Pomijanie śniadań potęguje głód i sprawia, że jemy więcej, niż to konieczne.
Jeśli nasze śniadanie jest pełnowartościowe – sprawia, że już od rana mamy lepszą koncentrację i pamięć. Naukowcy potwierdzili, że osoby, które jedzą śniadanie zdrowiej się odżywiają od tych, którzy pomijają ten posiłek.
Faktem jest również to, że poranne dostarczenie organizmowi składników odżywczych uszczęśliwia oraz dobrze wpływa na relacje rodzinne. Przecież nic tak nie zbliża jak wspólne rozpoczęcie dnia, prawda? No to zróbmy sobie śniadanie! A najlepiej cztery! J Ok, po kolei…
Ostatnio rekomendowałyśmy przepis na bajgle, dzisiaj zacznijmy od śniadania na słodko. Przecież dzieci… a właściwie wszyscy je tak lubimy.
Oto nasze sprawdzone przepisy na 4 śniadania, które będą najmilszym początkiem dnia.
AUTOR: Natalia Bogubowicz
ok. 20 sztuk
SKŁADNIKI
2 mocno dojrzałe banany
200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
250 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione owoce
miód do polania
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Pokrojone banany miksujemy z jajkami, jogurtem, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni kładziemy po dużej łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażymy do zezłocenia i odwracamy na drugą stronę. Czekamy, aż się zrumieni i podajemy od razu.
3. Druga propozycja to naleśniki, ale podane wytrawnie – z dużą ilością chrupiących warzyw i do tego zielone! Większość dzieci nie przepada za tym kolorem na talerzu, ale żeby odmówić naleśnikowi?
ZIELONE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI
AUTOR: Natalia Bogubowicz
5-6 SZTUK
NADZIENIE
½ ogórka
kilka liści sałaty
½ pęczka zielonych szparagów
½ niedużej cukinii
kilka rzodkiewek
½ małej żółtej papryki
1 łyżka masła
4 łyżki majonezu
garść migdałów
½ pęczka szczypiorku
SKŁADNIKI
½ szkl. mleka
1 jajko
50 g. świeżego szpinaku
¼ szkl. wody gazowanej
1 łyżka oleju
¾ szkl. mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mleko blendujemy ze świeżym szpinakiem. Przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta i krótko miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
2. Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Paprykę w grubsze paski a cukinię w półplasterki. Szparagi gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku 3-4 minuty, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażamy cukinię, paprykę i szparagi przez około 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na suchej patelni smażymy kolejno zielone naleśniki, następnie smarujemy je delikatnie majonezem i zawijamy w nie podsmażone warzywa oraz sałatę, ogórka, rzodkiewkę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszonymi prażonymi migdałami.
WEGAŃSKI BUDYŃ JAGLANO-OWSIANY
AUTOR: Natalia Bogubowicz
3 PORCJE
SKŁADNIKI
4 szkl. mleka migdałowego
½ szkl. suchej kaszy jaglanej
2/3 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki cukru
szczypta soli
MUS
3 jabłka
2 łyżki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1/3 szkl. wody
DO PODANIA
garść uprażonych nerkowców
ulubione owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Kaszę wsypujemy do garnka i podgrzewamy około 2 minut, aż zrobi się ciepła i zacznie wydzielać orzechowy aromat.
2. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i od zagotowania gotujemy na małym ogniu 20 minut. Dodajemy płatki owsiane, cukier i sól. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Blendujemy na gładki budyń.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Dusimy w rondelku z dodatkiem wody przez 5 minut.
KANAPKI NA WAFLACH RYŻOWYCH Z PASTĄ Z AWOKADO
AUTOR: Natalia Bogubowicz
SKŁADNIKI
1 duże dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
sól, pieprz
okrągłe wafle ryżowe
liście ulubionej sałaty
jajka na twardo
rzodkiewka
pomidor
ogórek
plastry szynki
siekany szczypiorek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Awokado wyjmujemy z łupinki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
2. Wafle smarujemy pastą a następnie komponujemy kanapki z wybranych składników.
A jeśli masz ochotę na inne niestandardowe śniadania, koniecznie zajrzyj do naszych przepisów- KLIKNIJ TU JEŚLI MASZ OCHOTĘ NA SMAKOWITE ŚNIADANIE i TU JEŚLI LUBISZ BAJGLE W NOWEJ ODSŁONIE.
Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz
Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.