4 śniadania na dobry początek dnia

4 śniadania, 4 pomysły, 4 okazje na pyszny początek dnia. 

 

Autor: Natalia Bogubowicz

***

ŚNIADANIA NA DOBRY POCZĄTEK DNIA

Śniadanie to pierwszy posiłek dnia spożywany w godzinach porannych. Przez dietetyków uważane jest za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. 

Śniadanie jest bardzo istotne, ponieważ po nocnej przerwie ma dostarczyć nam energię. Śniadanie budzi więc nasz metabolizm i powinno dawać „kopa” na cały dzień. Pomijanie śniadań potęguje głód i sprawia, że jemy więcej, niż to konieczne.

Jeśli nasze śniadanie jest pełnowartościowe – sprawia, że już od rana mamy lepszą koncentrację i pamięć. Naukowcy potwierdzili, że osoby, które jedzą śniadanie zdrowiej się odżywiają od tych, którzy pomijają ten posiłek.

Faktem jest również to, że poranne dostarczenie organizmowi składników odżywczych uszczęśliwia oraz dobrze wpływa na relacje rodzinne. Przecież nic tak nie zbliża jak wspólne rozpoczęcie dnia, prawda? No to zróbmy sobie śniadanie! A najlepiej cztery! J Ok, po kolei…

Ostatnio rekomendowałyśmy przepis na bajgle, dzisiaj zacznijmy od śniadania na słodko. Przecież dzieci… a właściwie wszyscy je tak lubimy.

Oto nasze sprawdzone przepisy na 4 śniadania, które będą najmilszym początkiem dnia.


PLACUSZKI BANANOWE Z MIODEM I OWOCAMI

 

placuszki bananowe na zdrowe śniadanie

 

Składniki

/ ok. 20 sztuk/

2 mocno dojrzałe banany

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

250 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ulubione owoce

miód do polania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Pokrojone banany miksujemy z jajkami, jogurtem, cynamonem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 10 minut.

2. Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni kładziemy po dużej łyżce ciasta na jeden placuszek. Smażymy do zezłocenia i odwracamy na drugą stronę. Czekamy, aż się zrumieni i podajemy od razu.

3. Druga propozycja to naleśniki, ale podane wytrawnie – z dużą ilością chrupiących warzyw i do tego zielone! Większość dzieci nie przepada za tym kolorem na talerzu, ale żeby odmówić naleśnikowi?


ZIELONE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI

 

naleśniki ze szpinakiem na śniadanie

 

Składniki:

/5-6 sztuk/

½ szkl. mleka

1 jajko

50 g. świeżego szpinaku

¼ szkl. wody gazowanej

1 łyżka oleju

¾ szkl. mąki pszennej

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki cukru

Nadzienie:

½ ogórka

kilka liści sałaty

½ pęczka zielonych szparagów

½ niedużej cukinii

kilka rzodkiewek

 ½ małej żółtej papryki

1 łyżka masła

4 łyżki majonezu

garść migdałów

½ pęczka szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mleko blendujemy ze świeżym szpinakiem. Przelewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta i krótko miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

2. Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Paprykę w grubsze paski a cukinię w półplasterki. Szparagi gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku 3-4 minuty, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle podsmażamy cukinię, paprykę i szparagi przez około 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na suchej patelni smażymy kolejno zielone naleśniki, następnie smarujemy je delikatnie majonezem i zawijamy w nie podsmażone warzywa oraz sałatę, ogórka, rzodkiewkę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszonymi prażonymi migdałami.


WEGAŃSKI BUDYŃ JAGLANO-OWSIANY

 

budyń jaglany śniadanie wege

 

Składniki:

/3 porcje/

4 szkl. mleka migdałowego

½ szkl. suchej kaszy jaglanej

2/3 szkl. płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki cukru

szczypta soli

Mus

3 jabłka

2 łyżki cukru

½ łyżeczki cynamonu

1/3 szkl. wody

Do podania

garść uprażonych nerkowców

ulubione owoce

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kaszę wsypujemy do garnka i podgrzewamy około 2 minut, aż zrobi się ciepła i zacznie wydzielać orzechowy aromat.

2. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i od zagotowania gotujemy na małym ogniu 20 minut. Dodajemy płatki owsiane, cukier i sól. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Blendujemy na gładki budyń.

3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem. Dusimy w rondelku z dodatkiem wody przez 5 minut.


Na koniec szybkie śniadanie dla tych, którym właśnie skończyło się świeże pieczywo.

KANAPKI NA WAFLACH RYŻOWYCH Z PASTĄ Z AWOKADO

 

wafle ryżowe na śniadanie

 

Składniki:

1 duże dojrzałe awokado

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki miodu

sól, pieprz

okrągłe wafle ryżowe

liście ulubionej sałaty

jajka na twardo

rzodkiewka

pomidor

ogórek

plastry szynki

siekany szczypiorek

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Awokado wyjmujemy z łupinki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.

2. Wafle smarujemy pastą a następnie komponujemy kanapki z wybranych składników.


Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz

Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.

 

 

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ