Superfoods to produkty nieprzetworzone, bogate w wartości odżywcze, które włączyć powinniśmy na stałe do naszego jadłospisu.
W okresie ciąży ciało kobiety i rozwijającego się dziecka ma specjalne potrzeby. Na które produkty zwrócić w tym czasie uwagę? Z jakich komponować pyszne dania? Mammazine podpowiada!
10 SUPERFOODS DLA KOBIET W CIĄŻY
1/ BROKUŁY
Wartościowe ze względu na zawartą w nich witaminę C, warto zatem je jeść wraz z produktami bogatymi w żelazo. Brokuły obfitują również w potas, kwas foliowy. Są doskonałym antyoksydantem. Możesz podawać je jako dodatek do dania głównego, albo w formie sałatki.
2/ BANANY
Cenne ze względu na dużą zawartość potasu, co daje dużą dawkę energii, gdy najdzie Cię zmęczenie. Sprawdzają się też u niektórych kobiet w przypadku mdłości. Dodawaj do sałatek owocowych, miksuj z koktajlami i urozmaicaj nimi kaszę jaglaną czy płatki owsiane.
3/ AWOKADO
Źródło cennego kwasu foliowego, witaminy C, B6 oraz potasu. Pomaga budować tkanki maleństwa i wspomaga rozwój mózgu. Zawiera dobre tłuszcze. Rób pastę na kanapki, dodawaj do sałatek, jedz zamiast masła. Wypróbuj nasz przepis na pyszne guacamole!
4/ WARZYWA STRĄCZKOWE
Zawierają błonnik, białko oraz żelazo. Kobieta w ciąży powinna jeść nawet 60g dziennie. To bardzo szeroka grupa produktów, która da Ci wiele możliwości.
5/ JAJKA
To świetne źródło białka, jedz śmiało zamiast mięsa. Omlet, jajecznica, jajko na miękko rozkoszuj się smakiem, bo to samo zdrowie. Pamiętaj, żeby wybierać tzw. „zerówki”, czyli jajka z wolnego wybiegu.
6/ POMARAŃCZE
To witaminowa bomba i porcja potrzebnej witaminy C., która wspomaga odporność. Pomarańcze zawierają błonnik oraz kwas foliowy, jednym słowem samo dobro dla Ciebie i dziecka. W 90% składają się z wody, co pomaga utrzymać codzienną niezbędną ilość wypijanych płynów u kobiety w ciąży. Jedz, gdy dopadnie Cię mały głód.
7/ JOGURT NATURALNY
Dostarczy potrzebną dawkę białka, to również doskonały probriotyk. Jedz z dodatkiem sezonowych owoców.
8/ ŁOSOŚ
Bogaty w kwasy omega-3, rewelacyjny dla rozwoju mózgu dziecka. Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Staraj się wybierać łososia atlantyckiego, z połowu, nie norweskiego, hodowlanego.
9/ PŁATKI OWSIANE
Źródło węglowodanów, idealne na początek każdego dnia. Z mlekiem, orzechami, a nawet wytrawnie. Jedz tak, jak masz smak i apetyt. Dosładzaj suszonymi owocami lub miodem.
10/ NASIONA CHIA
Świadome mamy mogą odetchnąć – nasiona chia można spokojnie jeść będąc w ciąży. Już dwie łyżki nasion dziennie pokryją zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie, żelazo, wapń i białko. To dopiero SUPER jedzenie! Jak włączyć je do diety? My po prostu posypujemy nasionami kanapki, dodajemy do sałatek, robimy dżem, lub pyszne puddingi – sprawdź przepis tutaj.