Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa, smaki niepowtarzalne, przywołujące wspomnienia z dzieciństwa. Dla jednych będą to truskawki ze śmietaną, innym od razu na myśl przychodzi własnej roboty smalczyk na kromce domowego pieczywa. Gdy zamykam oczy i próbuję przenieść się w czasie, czuję ciepło letnich dni, zapach kwitnących kwiatów i smak domowego ciasta drożdżowego lub takiego ucieranego, z kruszonką i owocami. W powietrzu unosi się woń naleśników z aromatycznymi truskawkami. To taki comfort food, dzięki któremu czujemy spokój, bezpieczeństwo i przyjemne ciepło w sercu. Zamknijcie oczy i przenieście się w przeszłość razem z nami.
***
CIASTO Z JABŁKAMI
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietany 18%
3 jajka
½ kostki dobrej jakości masła
2 świeże jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone masło i resztę składników. Wymieszać mikserem lub drewnianą łyżką. Ciasto będzie gęste, dość zwarte. Przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; na wierzchu ułożyć kawałki jabłka pokrojone w talarki. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, podajemy obsypane cukrem pudrem.
NALEŚNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
garść truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Jajka, mleko i wodę mieszamy w misce trzepaczką, dodajemy olej, przesiewamy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego, dość gęstego ciasta. W razie potrzeby dolewamy mleka lub analogicznie dosypujemy mąki. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Jogurt mieszamy z cukrem. Dekorujemy naleśniki słodkim jogurtem i truskawkami.
Autor: Ewelina Szkutnik