Tortilla – meksykańskie placki z mąki pszennej lub kukurydzianej. Na bazie tych placków powstaje mnóstwo dań, których nie jesteśmy w stanie spamiętać. Tacos, quesadillas czy flautas to tylko niektóre z nich. Do przyrządzenia samych placków istnieją specjalne maszyny, ale to nie oznacza, że nie możemy ich zrobić samodzielnie w domu.
Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zawsze znajdziemy w kuchennych szafkach, stolnica i wałek, a powstaną pyszne tortille. To czym je nadziejemy, zależy już tylko od Nas! My proponujemy dzisiaj tortille wypełnione świeżymi warzywami i tuńczykiem. Spróbujcie!
Składniki:
160 ml gorącej wody (2 minuty po gotowaniu)
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju lub oliwy
Dodatki: sałata, pomidory, ogórki, czerwona cebula, awokado, tuńczyk z zalewy, kukurydza, sos czosnkowy, ketchup
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy olej oraz gorącą wodę. Na początku mieszamy i lekko ugniatamy łyżką, gdyż ciasto jest gorące. Z czasem zaczynamy ugniatać rękoma. Zagniatamy aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Odstawiamy na pół godziny by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Gdy na placku pojawiają się „bąble” odwracamy i smażymy jeszcze chwilę. Odkładamy na talerz i przykrywamy na chwilę ściereczką. Gdy usmażymy wszystkie placki, układamy na każdym sałatkę i resztę dodatków. Zawijamy od dołu i na boki. Gotowe! Jeśli mamy ochotę polewamy sosem i ketchupem.
Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik – Zabawa w gotowanie