Nowy pomysł na jabłka! Alergia pokarmowa dotyka coraz więcej osób. Żaneta Rzezińska, autorka najsmaczniejszego Instagrama dla alergików @oh.meal, wie o niej wiele z własnego doświadczenia. Poznaj przepisy na proste wegańskie dania.zem w wersji wytrawnej.
AUTOR/ZDJĘCIA: Żaneta Rzezicka
SKLEP
Jabłka wypełnione po brzegi chrupiącymi bakaliami, lejącym miodem i aromatycznym cynamonem. Towarzysz długich wieczorów i główny bohater sobotnich obiadów. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, zaspokaja ochotę na „coś słodkiego”, a jednocześnie nie zawiera ani grama cukru. Jabłka można nadziać za każdym razem innymi bakaliami w zależności od tego, co mamy w kuchennej szafce lub jakie są nasze wymagania żywieniowe. Możemy sięgnąć po żurawinę, suszone morele, śliwki, daktyle, rodzynki, migdały, nerkowce, orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni i słonecznika. Całość doprawić cynamonem, imbirem lub kardamonem. Zamiast miodu możemy użyć syropu klonowego lub z agawy lub pominąć go zupełnie. Możliwości jest mnóstwo. Spróbujcie koniecznie! Jestem pewna, że i Wy zaprzyjaźnicie się z tymi jabłkami.
JABŁKA NADZIEWANE BAKALIAMI
bez glutenu, bez jajka, bez nabiału, bez cukru
SKŁADNIKI
9 małych jabłek (lub 6 większych)
150 g suszonych owoców (tutaj 120g daktyli, 30g rodzynek)
150 g ulubionych orzechów (tutaj 60g migdałów, 60g nerkowców, 30g słonecznika)
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotowanie jabłek. W pierwszej kolejności należy przeciąć jabłka w poprzek ok 1cm od góry. Następnie wydrążyć je, najlepiej za pomocą łyżeczki paryskiej (tzw wykrawacza do owoców).
- Wszystkie pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W rezultacie powstanie gęsta masa o grudkowatej konsystencji.
- Nadziewać jabłka, przykrywając każde z nich kapeluszem
- Piec 35min w 180stopniach, w trybie góra-dół.