Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę.
Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowofunkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia?
Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, umożliwia prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcję ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego. nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich prawidłowe nawodnienie.
A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu?
Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie.
Lato to czas, w którym potrzebujemy wody, która intensywnie nawilży i odpręży.
Razem z Anetą mamy dla Ciebie dzisiaj kilka pysznych przepisów na wodę smakową, którą z łatwością przygotujesz w domu.
WIŚNIA
Składniki:
• WIŚNIE (1 garść – 70 g)
• OGÓREK GRUNTOWY (2 sztuki – 80 g)
• MELON GALIA (1 plaster – 100 g)
• ROZMARYN (2 gałązki)
• WODA (2 szklanki – 500 ml)
PRZYGOTOWANIE
Melona myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Wiśnie myjemy i drylujemy. Myjemy i obieramy ogórki i z gałązkami rozmarynu, melonem i wiśniami dodajemy do wody średniozmneralizowanej. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając melona, ogórki i wiśnie. Po 10 minutach woda smakowa będzie gotowa.
WARTO WIEDZIEĆ O WIŚNI
Wiśnie jako składnik letniej wody smakowej to dla mnie tak naturalne, że tym razem nie musiałam długo się zastanawiać, który owoc wybrać. Skoro woda smakowa ma skutecznie nawilżać i pozytywnie wpływać na gospodarkę wodną organizmu, wybór okazał się jeszcze prostszy. Owoc wiśni składa się w ponad 80 proc. z wody, a reszta to spore ilości witaminy C, potasu i błonnika. Szczególnie potas jest w tym przypadku istotny, ponieważ nie dość że obniża ciśnienie, to działa moczopędnie, co ma istotny wpływ na regulację gospodarki wodnej. Jedzenie wiśni, za sprawą zawartej w nich melatoniny, może też ułatwiać zasypianie, dlatego polecam przed snem napić się mojej wody smakowej, a na koniec wyjeść łyżeczką pozostałe wisienki.
OGÓREK
SKŁADNIKI
• OGÓREK GRUNTOWY (6 sztuk – 190 g)
• MIĘTA ZWYCZAJNA (10 świeżych listków)
• WODA (2 szklanki – 500 ml)
PRZYGOTOWANIE
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając ze skórki, kroimy je na plasterki. Do dzbanka z wodą średniozmineralizowana dodajemy listki mięty i pokrojone w plasterki ogórki. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy wodę na 10 minut, po tym czasie będzie gotowa do picia.
WARTO WIEDZIEĆ O OGÓRKU
Ogórek działa również moczopędnie, dzięki wysokiej zawartości wody. Oznacza to, że pobudza nerki do wytężonej pracy, co z kolei przekłada się na lepszą eliminację zanieczyszczeń we krwi i dbanie o odpowiedni poziom zawartości w niej wody i soli mineralnych. Ogórek i mięta to recepta na smaczną i zdrową
Lubisz kawę, ale nie wiesz jaką kawę wybrać? Na idealny smak kawy składa się bardzo wiele czynników. Aby wyczarować smaczny napar we własnym domu warto przyjrzeć się detalom, dzięki którym wyciśniemy z ziarenek to co najlepsze. O efekcie końcowym decyduje chociażby wybrana metoda przygotowania kawy, wachlarz opcji w tej dziedzinie jest szeroki… są zabawki, nie […]
Na mapie Trójmiasta pojawia się coraz więcej restauracji wegańskich. Poniżej znajduje się lista miejsc rekomendowanych przez Smakuj Trójmiasto, w których bez problemu zjemy wegetariański posiłek. TOP 10 RESTAURACJI WEGAŃSKICH 1/ Amsterdam Box Gdynia, ul. Świętojańska 85 Kuchnia Amsterdam Box to połączenie wege fast food’u ze slow food’em. Wśród ich propozycji można znaleźć rollo, falafele, zapiekanki, domowe frytki, holenderskie kapsalony – a to […]
Jesienny cykl Mintowych Rozmów otwieramy krótką piłką z kucharzem Jackiem Koprowskim – szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Fino w Gdańsku. Uchyli nam rąbka tajemnicy swojej autorskiej kuchni w ramach festiwalu smaków Restaurant Week. *** 1/ Jaka jest Twoja kuchnia? Moja kuchnia na pewno jest przemyślana. Często na talerzu ląduje dużo składników, ale kieruje się zasadą, […]
MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!