Woda jest bezsprzecznie najważniejszym składnikiem organizmu człowieka. Bez niej niemożliwe jest jego prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego nie dziwi nikogo fakt, że zalecenia mówią o tym, żeby średnio spożywać około 2,5 litra płynów na dobę.

Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia?

Woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, umożliwia prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcję ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego. nic w naszych organizmach nie będzie funkcjonować prawidłowo, jeżeli nie zatroszczymy się o ich prawidłowe nawodnienie.

A co jeśli ktoś nie lubi wody? Czym można ją zastąpić lub jak wzbogacić, aby nadal stanowiła zdrową formę nawodnienia organizmu?

Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie.

Lato to czas, w którym potrzebujemy wody, która intensywnie nawilży i odpręży.

Razem z Anetą mamy dla Ciebie dzisiaj kilka pysznych przepisów na wodę smakową, którą z łatwością przygotujesz w domu.


WIŚNIA

 

Składniki:

WIŚNIE (1 garść – 70 g)
• OGÓREK GRUNTOWY (2 sztuki – 80 g)
• MELON GALIA (1 plaster – 100 g)
• ROZMARYN (2 gałązki)
• WODA (2 szklanki – 500 ml)
PRZYGOTOWANIE
Melona myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Wiśnie myjemy i drylujemy. Myjemy i obieramy ogórki i z gałązkami rozmarynu, melonem i wiśniami dodajemy do wody średniozmneralizowanej. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając melona, ogórki i wiśnie. Po 10 minutach woda smakowa będzie gotowa.

WARTO WIEDZIEĆ O WIŚNI

 

Wiśnie jako składnik letniej wody smakowej to dla mnie tak naturalne, że tym razem nie musiałam długo się zastanawiać, który owoc wybrać. Skoro woda smakowa ma skutecznie nawilżać i pozytywnie wpływać na gospodarkę wodną organizmu, wybór okazał się jeszcze prostszy. Owoc wiśni składa się w ponad 80 proc. z wody, a reszta to spore ilości witaminy C, potasu i błonnika. Szczególnie potas jest w tym przypadku istotny, ponieważ nie dość że obniża ciśnienie, to działa moczopędnie, co ma istotny wpływ na regulację gospodarki wodnej. Jedzenie wiśni, za sprawą zawartej w nich melatoniny, może też ułatwiać zasypianie, dlatego polecam przed snem napić się mojej wody smakowej, a na koniec wyjeść łyżeczką pozostałe wisienki.

OGÓREK

 

SKŁADNIKI
• OGÓREK GRUNTOWY (6 sztuk – 190 g)
• MIĘTA ZWYCZAJNA (10 świeżych listków)
• WODA (2 szklanki – 500 ml)
PRZYGOTOWANIE
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając ze skórki, kroimy je na plasterki. Do dzbanka z wodą średniozmineralizowana dodajemy listki mięty i pokrojone w plasterki ogórki. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy wodę na 10 minut, po tym czasie będzie gotowa do picia.
WARTO WIEDZIEĆ O OGÓRKU
Ogórek działa również moczopędnie, dzięki wysokiej zawartości wody. Oznacza to, że pobudza nerki do wytężonej pracy, co z kolei przekłada się na lepszą eliminację zanieczyszczeń we krwi i dbanie o odpowiedni poziom zawartości w niej wody i soli mineralnych. Ogórek i mięta to recepta na smaczną i zdrową
wodę smakową.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.