Żurawina – Bogactwo witaminy C i błonnika w jednym. Oj Tak! Znajdziemy to wszystko w żurawinie!!! Te małe, czerwone, niepozorne owoce zawierają w sobie wiele dobra, gdyż obok witaminy C, są też wypełnione witaminami B, K i E! Ma również wiele właściwości zdrowotnych.
Warto ją zbierać i jeść prosto z krzaczka, dodawać do sałatek, suszyć lub robić konfiturę. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do mięs i serów. Dzieci natomiast pokochają kisiel żurawinowy! Mamy więc dla Was dzisiaj prosty, domowy i niezwykle smaczny przepis. Zróbcie go swoim pociechom i sprawdźcie sami!
Co więcej dla dzieci, które znają głównie kisiel z paczki, będzie to prawdziwa magia. Raz zasmakują w domowym kiślu, nigdy nie będą chciały wrócić do tego sklepowego.
Kisiel żurawinowy
/ na ok.5-6 porcji/
Składniki:
180 g żurawiny (ok. 2 bardzo duże garście)
3 szklanki wody
3-4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z żurawiną. Kiedy już większość żurawiny popęka, co będzie nawet słychać, przelewamy przez sitko i dokładnie przecieramy. Płyn z miąższem umieszczamy ponownie na gazie. Dodajemy cukier i mieszamy by się rozpuścił, nadal gotując. Do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wlewamy do soku żurawinowego i ciągle mieszamy. W ciągu kilkunastu sekund uzyskamy odpowiednią gęstość. Podajemy!
Autor: Ewelina Szkutnik / Zabawa w gotowanie