Żurawina – Bogactwo witaminy C i błonnika w jednym. Oj Tak! Znajdziemy to wszystko w żurawinie!!! Te małe, czerwone, niepozorne owoce zawierają w sobie wiele dobra, gdyż obok witaminy C, są też wypełnione witaminami B, K i E! Ma również wiele właściwości zdrowotnych.

Warto ją zbierać i jeść prosto z krzaczka, dodawać do sałatek, suszyć lub robić konfiturę. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do mięs i serów. Dzieci natomiast pokochają kisiel żurawinowy! Mamy więc dla Was dzisiaj prosty, domowy i niezwykle smaczny przepis. Zróbcie go swoim pociechom i sprawdźcie sami!

Co więcej dla dzieci, które znają głównie kisiel z paczki, będzie to prawdziwa magia. Raz zasmakują w domowym kiślu, nigdy nie będą chciały wrócić do tego sklepowego.

Kisiel żurawinowy

/ na ok.5-6 porcji/

Mammmazine_żurawina_2

Składniki:

180 g żurawiny (ok. 2 bardzo duże garście)

3 szklanki wody

3-4 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Wodę gotujemy razem z żurawiną. Kiedy już większość żurawiny popęka, co będzie nawet słychać, przelewamy przez sitko i dokładnie przecieramy. Płyn z miąższem umieszczamy ponownie na gazie. Dodajemy cukier i mieszamy by się rozpuścił, nadal gotując. Do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wlewamy do soku żurawinowego i ciągle mieszamy. W ciągu kilkunastu sekund uzyskamy odpowiednią gęstość. Podajemy!

Mammazine_żurawina_3

Autor: Ewelina Szkutnik / Zabawa w gotowanie 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.