Ostatnie lata to ogromny boom kawowy… popularny, czarny napój wszedł na wyższy level. Kawa nie kojarzy się już z gęstym, czarnym fusem na dnie szklanki z ażurowym, metalowym uchwytem, choć w tym wspomnieniu drzemie pewien urok.
Dostęp do rzetelnej wiedzy w temacie kawy sprawił, że bardziej świadomie wybieramy swoje ulubione ziarenka. Istotne jest dla nas nie tylko pochodzenie ziaren, ale także ich odmiana botaniczna, wysokość i warunki uprawy, sposób obróbki zielonego ziarna, stopień i data wypalania kawy.
OD CZEGO ZACZĄĆ PRZYGODĘ Z KAWĄ?
KROK 1 – SMAKUJ
Jeśli nie interesujesz się tematem aż tak drobiazgowo, jednak zależy Tobie na jakości i wyjątkowym smaku kawy, czasy Ci sprzyjają… w naszym kraju funkcjonuje sporo palarni kawy, stworzonych przez pasjonatów, którzy chętnie doradzą, podpowiedzą i dopasują odpowiednie ziarna do indywidualnych kawowych gustów. Daj sobie czas na smakowanie, próbuj kaw z różnych krajów, a z czasem poznasz, które ziarna są Twoim faworytem. Aby nie zniechęcić się na starcie, wybieraj kawę świeżo wypalaną oraz zainwestuj w młynek, aby móc samodzielnie zmielić ziarna tuż przed przygotowaniem naparu… aromat takiej kawy jest obłędny, absolutnie warty poświęcenia! Kawa bardzo szybko traci swój aromat, najlepszym sposobem aby go zatrzymać na dłużej jest pełne ziarno. Już 15 minut po zmieleniu kawa traci swą pełnię. Idealnym młynkiem będzie ten z żarnami, dzięki którym równo zmielimy kawę na pożądaną grubość, co ułatwi proces zaparzania i sprawne przelewanie wody. Młynek z ostrzami natomiast potnie ziarenka na nierówne cząstki co znacznie utrudni przygotowanie idealnego naparu.
KROK 2 – POZNAJ METODY PARZENIA KAWY
Następnym krokiem jest różnorodność metod przygotowania smacznej kawy. Współczesne kawiarnie poza klasycznym espresso oferują również alternatywę dla małej czarnej, dziś napić możemy się kawy przelanej przez filtry dripa czy chemexa lub wyciśniętej za pomocą aeropressa.
Jeśli polubisz kawę z przelewu, pomyśl o wprowadzeniu jej do swojego domu. Nie ma nic prostszego… podstawowy drip nie jest drogi, do tego jest łatwy w obsłudze, nie wymaga wielkiej wprawy, ani doświadczenia w przygotowaniu.
Uzbrojeni w młynek i świeżo wypalane ziarenka kawy z zaufanej palarni, jesteście na dobrej drodze do wyjątkowego smaku, radosnych momentów z filiżanką w dłoni, do poszukiwań i odkryć, małych ( wielkich ), codziennych przyjemności… Samodzielne, kawowe eksperymenty rozbudzą apetyt na smaczną kawę oraz wiedzę na temat różnorodności ziarenek kawowca.
Tekst/Zdjęcia: Agnieszka Grosser / Kawoteka
Nakręcona kofeiną dusza Kawoteki – mikropalarni kawy. Prowadzi sklep z kawami świata. Kawowa estetka – przed wypiciem espresso robi mu zdjęcie, podziwiając orzechowe brązy cremy. Sporo parzy, mieli, wypala, przelewa, wypija…kawy oczywiście. Mama Niny i Franka.
piłam kawy i z eksprsesów i sypane i rozpuszczalne i żadna mi nie smakowała do tej pory, może kiedys skorzystam z tyxh rad ale będę wierna cisowiance póki co