Bajgiel – pomysł na śniadanie
Bajgiel – bułeczka z dziurką. Niby donut, ale jednak to nie deser w postaci pączusia. Właściwie jest to jak najbardziej wytrawny wypiek, najczęściej śniadaniowy.
bajgiel na słono na śniadanie

KUP TERAZ No. 9

Trochę historii

Bajgiel to popularny na całym świecie drożdżowy wypiek w kształcie oponki. Ostatnimi czasy zrobił prawdziwą karierę. Zastanawiasz się jakie były początki bajgla? Według licznych źródeł bajgiel najprawdopodobniej powstał w naszym kraju. Bajgiel wypiekany był już od XVII wieku jako żydowskie pieczywo obrzędowe. Następnie przedostało się za ocean i stało się składnikiem wielbionych przez Amerykanów kanapek. W Nowym Jorku bajgiel stał się nawet jednym z symboli miasta. Są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki.

Bajgle myli się często z obwarzankami. Wyglądają podobnie, ale obwarzanki są większe, skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub piknik.

Tradycyjny sposób przygotowania

Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle przez chwilę gotujemy w wodzie z dodatkiem sody. Mało tego, ciasto na bajgle nastawiamy dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Następnego dnia należy uformować ciasto, odstawić do wyrośnięcia i upiec. Brzmi dość skomplikowanie, prawda? No to przygotujemy nasze własne bajgle omijając nieco zasady i zaoszczędzając przy tym trochę czasu.
bajgiel pomysł na śniadanie

PRZEPIS NA BAJGLE

6 PORCJI

SKŁADNIKI

400 g. mąki pszennej

60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej

7 g. drożdży instant

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli

270 ml. letniej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    1. Obie mąki, sól i drożdże mieszamy w dużej misce. W letniej wodzie rozpuszczamy miód, wlewamy do mąki i dokładnie łączymy składniki. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy rękami gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.
    2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Następnie z każdego formujemy bułeczkę, a w niej robimy palcem dziurkę na wylot, którą stopniowo powiększamy. Dobrze, aby średnica dziurki miała co najmniej 3 cm. Uformowane bajgle układamy na obsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
3. W szerokim garnku zagotowujemy 1,5 l. wody. Dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki sody oczyszczonej. Do gotującej się wody wkładamy po 2 bajgle i parzymy 15 sekund, po czym odwracamy na drugą stronę. Po 15 sekundach wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Od razu posypujemy sezamem (makiem, solą morską). Tak samo postępujemy z pozostałymi bajglami. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Jeśli wszystkie bajgle są już na blaszce piecz je do momentu, aż zrobią się mocno rumiane. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.

4. Przed podaniem bajgli dobrze jest podgrzać je przez około 2 -3 minuty w 180°C. Na zdjęciu nasze domowe bajgle podane z sałatą, pastą z tuńczyka (tuńczyk, kapary, koperek, pieprz, łyżeczka majonezu). Dodałyśmy jajko sadzone i kiełkami jarmużu dla celebrowania wiosny.

podobne artykuły

świąteczny planner

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.