KUP TERAZ No. 9
Trochę historii
Bajgle myli się często z obwarzankami. Wyglądają podobnie, ale obwarzanki są większe, skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub piknik.
Tradycyjny sposób przygotowania
SKŁADNIKI
400 g. mąki pszennej
60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
7 g. drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
270 ml. letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obie mąki, sól i drożdże mieszamy w dużej misce. W letniej wodzie rozpuszczamy miód, wlewamy do mąki i dokładnie łączymy składniki. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy rękami gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Następnie z każdego formujemy bułeczkę, a w niej robimy palcem dziurkę na wylot, którą stopniowo powiększamy. Dobrze, aby średnica dziurki miała co najmniej 3 cm. Uformowane bajgle układamy na obsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Przed podaniem bajgli dobrze jest podgrzać je przez około 2 -3 minuty w 180°C. Na zdjęciu nasze domowe bajgle podane z sałatą, pastą z tuńczyka (tuńczyk, kapary, koperek, pieprz, łyżeczka majonezu). Dodałyśmy jajko sadzone i kiełkami jarmużu dla celebrowania wiosny.