W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!
***
MARYNOWANE PAPRYKI
Składniki:
2 kg czerwonej papryki
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
1½ l wody
25 g soli
300 g cukru
czarny pieprz w ziarnach
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
Wykonanie:
Do przygotowanych słoików wkładamy po 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy i 1 liść laurowy. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na chwilę, by zmiękły. Następnie kawałki papryki układamy ciasno w słoikach. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką i mocno zakręcamy. Do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, a następnie układamy słoiki i zalewamy je wodą do ¾ wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pozostawiamy na ogniu przez 10 minut.
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art