W tym ociekającym nowoczesnością świecie zróbmy marynaty w ultranowoczesny sposób. Wyjdźmy z ciemnej spiżarni i zaskoczmy siebie odkryciem nowych połączeń smakowych. Domowe ultraprzetwory czas zacząć!

***

Marynowane paprykiMARYNOWANE PAPRYKI

Składniki:

2 kg czerwonej papryki

¾ szklanki octu spirytusowego 10%

1½ l wody

25 g soli

300 g cukru

czarny pieprz w ziarnach

ziele angielskie

gorczyca

liść laurowy

Wykonanie:

Do przygotowanych słoików wkładamy po 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy i 1 liść laurowy. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na chwilę, by zmiękły. Następnie kawałki papryki układamy ciasno w słoikach. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką i mocno zakręcamy. Do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, a następnie układamy słoiki i zalewamy je wodą do ¾ wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pozostawiamy na ogniu przez 10 minut.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.