Bajgiel – pomysł na śniadanie

Bajgiel – bułeczka z dziurką. Niby donut, ale jednak to nie deser w postaci pączusia. Właściwie jest to jak najbardziej wytrawny wypiek, najczęściej śniadaniowy.

***

TROCHĘ HISTORII

Bajgiel to popularny na całym świecie drożdżowy wypiek w kształcie oponki. Ostatnimi czasy zrobił prawdziwą karierę. Zastanawiasz się jakie były początki bajgla? Według licznych źródeł bajgiel najprawdopodobniej powstał w naszym kraju. Bajgiel wypiekany był już od XVII wieku jako żydowskie pieczywo obrzędowe. Następnie przedostało się za ocean i stało się składnikiem wielbionych przez Amerykanów kanapek. W Nowym Jorku bajgiel stał się nawet jednym z symboli miasta. Są tak popularne, że wypadki przy ich krojeniu są główną przyczyną przyjęć na ostry dyżur w niedzielne poranki.

Bajgle myli się często z obwarzankami. Wyglądają podobnie, ale obwarzanki są większe, skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub piknik.

TRADYCYJNY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle przez chwilę gotujemy w wodzie z dodatkiem sody. Mało tego, ciasto na bajgle nastawiamy dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Następnego dnia należy uformować ciasto, odstawić do wyrośnięcia i upiec. Brzmi dość skomplikowanie, prawda? No to przygotujemy nasze własne bajgle omijając nieco zasady i zaoszczędzając przy tym trochę czasu.

A jeśli szukasz jeszcze innych przepisów na śniadania KLIKNIJ TU.


PRZEPIS NA BAJGLE

/6 dużych bajgli/

bajgel pomysł na śniadanie

· 400 g. mąki pszennej

· 60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej

· 7 g. drożdży instant

· 1 łyżkę miodu

· 1 łyżeczkę soli

· 270 ml. letniej wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ETAP 1

Obie mąki, sól i drożdże mieszamy w dużej misce. W letniej wodzie rozpuszczamy miód, wlewamy do mąki i dokładnie łączymy składniki. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy rękami gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz.

ETAP 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Następnie z każdego formujemy bułeczkę, a w niej robimy palcem dziurkę na wylot, którą stopniowo powiększamy. Dobrze, aby średnica dziurki miała co najmniej 3 cm. Uformowane bajgle układamy na obsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.

ETAP 3

W szerokim garnku zagotowujemy 1,5 l. wody. Dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki sody oczyszczonej. Do gotującej się wody wkładamy po 2 bajgle i parzymy 15 sekund, po czym odwracamy na drugą stronę. Po 15 sekundach wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Od razu posypujemy sezamem (makiem, solą morską). Tak samo postępujemy z pozostałymi bajglami. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Jeśli wszystkie bajgle są już na blaszce piecz je do momentu, aż zrobią się mocno rumiane. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.

ETAP 4

Przed podaniem bajgli dobrze jest podgrzać je przez około 2 -3 minuty w 180°C. Na zdjęciu nasze domowe bajgle podane z sałatą, pastą z tuńczyka (tuńczyk, kapary, koperek, pieprz, łyżeczka majonezu). Dodałyśmy jajko sadzone i kiełkami jarmużu dla celebrowania wiosny.


Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz

Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ