Potrawy bezglutenowe to obecnie jedno z najpopularniejszych propozycji kulinarnych stylu fit. Warto po nie sięgnąć aby poczuć się lekko i zdrowo. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów nie tylko dla osób nietolerujących glutenu. Mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów.


Greckie placki z ciecierzycy

70_f

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 30 minut • Czas chłodzenia: 30 minut • Czas pieczenia: 20 minut

SKŁADNIKI:

Ciasto:

130 g białej mąki ryżowej

50 g mąki z ciecierzycy

1 jajko

1 łyżka bardzo zimnej wody

1 łyżka suszonego tymianku

½ łyżeczki pieprzu z Espelette (ewentualnie kajeńskiego)

90 g masła

szczypta soli

Nadzienie:

250 g fety

200 g miąższu grillowanej, papryki

100 g młodych liści sałaty

100 g drylowanych czarnych oliwek dobrej jakości

6 gałązek tymianku

1 żółtko do glazurowania

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżki oliwy + trochę do smarowania

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciasta. W głębokim talerzu umieszczamy oba rodzaje mąki, sól, tymianek, pieprz i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Łączymy z jajkiem. Dodajemy bardzo zimną wodę i mieszamy. Formujemy kulę, którą następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokim talerzu rozgniatamy fetę widelcem. Dodajemy oliwki, posiekaną paprykę, miód, liście tymianku i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kładziemy ciasto na blat posypany mąką. Formujemy z niego 4 duże koła, które przekładamy następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy nadzienie na środek, zamykamy je w środku, a następnie rozgniatamy brzegi placków widelcem. Rozrabiamy żółtko z jedną łyżką wody, a następnie pędzlujemy placki. Wstawiamy przygotowaną blachę z plackami do piekarnika na 20 minut, żeby się zrumieniły. Podajemy z młodymi liśćmi sałaty skropionymi odrobiną oliwy.


Ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi i solą morską

102_fTytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 15 minut • Czas chłodzenia: 12 godzin • Czas pieczenia: 20 minut

SKŁADNIKI:

Na około 25 ciasteczek

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej

50 g mąki kokosowej

80 g draży czekoladowych albo

gorzkiej czekolady podzielonej

na kawałki

30 g grubo zmielonych orzechów

laskowych

1½ jajka (75 g)

150 g masła

80 g drobnego białego cukru

120 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu

waniliowego

sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone na kawałki masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w misce robota kuchennego. Miksujemy około 5 minut do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy z mąką. Wrzucamy kawałki czekolady i mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formujemy z ciasta kulki o wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je delikatnie ząbkami widelca i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Czekamy, aż ostygną, i czym prędzej zjadamy.


Serowe ptysie ze szczypiorkiem

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie Copyright© Mango Editions, Paris 2015 Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Czas przygotowania: 25 minut • Czas pieczenia: 40 minut

SKŁADNIKI:

25 g mąki ryżowej

25 g mąki ziemniaczanej

20 g skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki Mix’Gom (ewentualnie zmielonej łuski babki jajowatej)

100 g sera beaufort (albo innego twardego żółtego sera z rodziny gruyère)

10 drobno posiekanych źdźbeł szczypiorku

2 duże jajka (125 g)

80 ml mleka

50 ml wody

55 g masła

szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C (z włączonym termoobiegiem). Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z mąką, skrobią oraz Mix’Gom. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ponownie stawiamy garnek na wolnym ogniu i podgrzewamy 5 minut, nieustannie mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia). Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę. Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika, żeby uwolnić wilgoć (ptysie muszą być rumiane i zbite). Zostawiamy do wystygnięcia na kratce.


Więcej aromatycznych przepisów znajdziecie w książce ” Moja kuchnia bez glutenu” 

kuchnia bez glutenu

Tytuł oryginału: Ma Cuisine: Veggie,Copyright© Mango Editions, Paris 2015,Copyright for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal Warszawa 2016 Przepisy i stylizacja: Audrey Cosson Zdjęcia: Virginie Garnier

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.