Caprese to włoska klasyka. Sałatka mająca przypominać włoską flagę, łącząca podstawowe, proste składniki oblana oliwą stanowi wykwintne danie. To idealna propozycja na każdą okazję, nawet tą najbardziej wyjątkową. Spodziewacie się gości, a może planujecie lekką, romantyczną kolację ? To danie, które wygląda zachwycająco i smakuje wybornie. Możecie podać ją na kilka sposobów i oczarować swoich gości. Tak pięknie podana przekąska zasmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. A do tego wszystkiego, jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, więc możecie po nią sięgnąć nawet w ostatniej chwili. Częstując przy tym swoich gości pysznym winem, bądźcie pewni – będą zachwyceni.
Składniki:
1 kula mozzarelli
2 pomidory
Kilka listków bazylii
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Mozzarellę i pomidora pokrój w plasterki. Ułóż na przemian na dużym talerzu, ułóż na nich listki bazylii, polej oliwą i posyp solą i pieprzem.