Jesień to idealny czas na tarty, rozgrzewają a do tego łechtają kubki smakowe małych i dużych. A do tego tarty dają tyle możliwości !

Wiemy już, że szpinak to wartościowy produkt, który warto jeść gdy tylko jest ku temu okazja. Zapraszajmy go na nasze stoły, dzisiaj w postaci aromatycznej i rozpływającej się w ustach tarty.

Bon Apétit !

Składniki:

Na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

½ szklanki zmielonych płatków owsianych

½ szklanki wody

½ szklanki oleju

1 łyżeczka soli

Na nadzienie:

300-500g świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 szklanka śmietanki 30%

1 jajko

150 g sera fety

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i ulepić kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną oliwą i podziurkować widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec tartę z obciążeniem ok 10 minut, po tym czasie ściągnąć obciążenie i podpiekać jeszcze 5 minut. Ostudzić. Szpinak dokładnie umyć, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać do czasu aż szpinak zwiędnie. W między czasie doprawić solą. Odsączyć. Jajko roztrzepać, dolać śmietankę i wymieszać. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać masą śmietanową, ułożyć ser feta pokrojony w plastry i posypać gałką muszkatołową. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

trata za szpinakiem przepis

Tarta ze szpinakiem

 

Zapisz się na newsletter

No.10 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.