Jesień to idealny czas na tarty, rozgrzewają a do tego łechtają kubki smakowe małych i dużych. A do tego tarty dają tyle możliwości !

Wiemy już, że szpinak to wartościowy produkt, który warto jeść gdy tylko jest ku temu okazja. Zapraszajmy go na nasze stoły, dzisiaj w postaci aromatycznej i rozpływającej się w ustach tarty.

Bon Apétit !

Składniki:

Na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

½ szklanki zmielonych płatków owsianych

½ szklanki wody

½ szklanki oleju

1 łyżeczka soli

Na nadzienie:

300-500g świeżego szpinaku

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

1 szklanka śmietanki 30%

1 jajko

150 g sera fety

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i ulepić kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną oliwą i podziurkować widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec tartę z obciążeniem ok 10 minut, po tym czasie ściągnąć obciążenie i podpiekać jeszcze 5 minut. Ostudzić. Szpinak dokładnie umyć, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać do czasu aż szpinak zwiędnie. W między czasie doprawić solą. Odsączyć. Jajko roztrzepać, dolać śmietankę i wymieszać. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać masą śmietanową, ułożyć ser feta pokrojony w plastry i posypać gałką muszkatołową. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

trata za szpinakiem przepis

Tarta ze szpinakiem

 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.