Jesień to idealny czas na tarty, rozgrzewają a do tego łechtają kubki smakowe małych i dużych. A do tego tarty dają tyle możliwości !
Wiemy już, że szpinak to wartościowy produkt, który warto jeść gdy tylko jest ku temu okazja. Zapraszajmy go na nasze stoły, dzisiaj w postaci aromatycznej i rozpływającej się w ustach tarty.
Bon Apétit !
Składniki:
Na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
1 łyżeczka soli
Na nadzienie:
300-500g świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 szklanka śmietanki 30%
1 jajko
150 g sera fety
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i ulepić kulę. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną oliwą i podziurkować widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec tartę z obciążeniem ok 10 minut, po tym czasie ściągnąć obciążenie i podpiekać jeszcze 5 minut. Ostudzić. Szpinak dokładnie umyć, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać do czasu aż szpinak zwiędnie. W między czasie doprawić solą. Odsączyć. Jajko roztrzepać, dolać śmietankę i wymieszać. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód tarty, zalać masą śmietanową, ułożyć ser feta pokrojony w plastry i posypać gałką muszkatołową. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.