Ciasto drożdżowe to najpopularniejsze polskie ciasto. Króluje wśród wypieków z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną ceną produktów. Potrzeba do niego tylko kilku podstawowych produktów, takich jak mąka, mleko lub woda, drożdże i jaja. 

Dzisiaj prezentujemy przepisy z książki Tadeusza Borowicza „Ciasta drożdżowe – słodkie i wytrawne”
ciasta drożdżowe

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

SŁODKIE

Babka kokosowa


Ciasto:

34 dag mąki pszennej

2/3 szklanki mleka

10 dag cukru

5 dag masła

po 5 dag wiórków kokosowych

i rodzynek

2 dag drożdży

2 żółtka

aromat rumowy

Polewa czekoladowa:

5 dag mlecznej czekolady

po łyżce mleka i margaryny

Dodatkowo:

tłuszcz do formy

wiórki kokosowe

ciasta drożdżowe

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: rozkrusz drożdże, dodaj czwartą część cukru, rozetrzyj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj piątą część mąki i część podgrzanego mleka – tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Utarte żółtka dodaj do wyrośniętego rozczynu wraz z pozostałą mąką i mlekiem i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35–45 minut. Przygotuj polewę czekoladową: włóż składniki do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem – cały czas mieszając – zagotuj. Polej ostudzoną babkę ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

Buchty z jagodami


Ciasto:

½ kg mąki pszennej

¾ szklanki mleka

jajko

5 dag cukru

1½ dag drożdży

6 dag masła

łyżeczka soli

Dodatkowo:

½ kg jagód, ew. borówek

amerykańskich

2 dag masła

2 łyżki mleka do posmarowania

ciastek

2 dag mąki do foremek

ciasta drożdżowe

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: rozrób drożdże z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstaw na 15 minut. Jajko utrzyj z cukrem i trzema czwartymi ilości masła, stopionego. Dwie łyżki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną. Odłóż jedną do dwóch łyżek mąki, resztę połącz z masą jajeczną, solą oraz drożdżami i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20–30 minut, by wyrosło. Jagody umyj, osącz i wymieszaj z ciastem. Foremki wysmaruj masłem, oprósz mąką, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmaruj ciastka mlekiem i piecz przez 15 minut.

Racuszki piwne z jabłkami


Ciasto:

17 dag mąki pszennej

szklanka mleka

½ szklanki jasnego piwa

jajko

2 dag drożdży

2½ dag cukru pudru

Nadzienie:

4–5 jabłek

3½ dag cukru pudru

kieliszek rumu

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

CIASTA DROŻDŻOWE

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj piwo, żółtko i drożdże rozprowadzone w łyżce ciepłego mleka. Wyrób gładkie ciasto, odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj dwie łyżki cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Przygotuj nadzienie: umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 1 cm. Oprósz dwiema do trzech łyżek cukru pudru i skrop rumem. Na rozgrzany olej kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

WYTRAWNE

Chleb z mąki kukurydzianej (bezglutenowy)


Ciasto:

30 dag mąki kukurydzianej

1–2 szklanki mleka

1–2 jajka

5–6 dag drożdży

łyżeczka cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

kminek

CIASTA DROŻDŻOWE

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: dodaj do przesianej mąki kukurydzianej drożdże rozrobione z cukrem i odrobiną mleka, jajka, resztę ciepłego mleka i sól. Ciasto dobrze wyrób, włóż do formy wysmarowanej masłem, posyp kminkiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40 minut.

Paluszki makowe


Ciasto:

26 dag mąki pszennej

1 dag drożdży

1½ dag masła

¼ szklanki mleka

łyżeczka cukru

Dodatkowo:

jajko

mak

gruba sól

tłuszcz do formy

CIASTA DROŻDŻOWE

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, po czym odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej w nie rozczyn i roztopione masło oraz tyle mleka, żeby ciasto było twarde. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta utocz cienkie wałeczki, po czym pokrój je na paluszki o długości 10–15 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z grubą solą. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz do zrumienienia w nagrzanym piekarniku.

Pizza z owocami


Ciasto:

25 dag mąki pszennej

7 g drożdży

2½ dag cukru

2 łyżki oliwy

2/3 szklanki wody

¼ łyżeczki soli

Wierzch:

15 dag serka mascarpone

25 dag owoców, np. śliwek,

bananów, malin, porzeczek,

truskawek, fig

2 dag cukru pudru

½ opakowania cukru

waniliowego

Dodatkowo:

syrop klonowy do polania

CIASTA DROŻDŻOWE

Tadeusz Barowicz ” Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” Grupa Wydawnicza Foksal

Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży i połowy szklanki wody. Wyrośnięty wlej do przesianej na stolnicę mąki, dodaj resztę wody, oliwę i sól, następnie wyrób ciasto drożdżowe. Pozostaw je przykryte w ciepłym miejscu na 45 minut. Następnie ponownie krótko wyrób ciasto i podziel je na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na spód o średnicy 16 cm, możesz podsypać je lekko mąką. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Przygotuj wierzch: serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozłóż je równomiernie na każdej pizzy, na wierzch wyłóż owoce. Piecz przez 13–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące, polane syropem klonowym.

 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.