[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Czy na co dzień wkładać wielkie buty i czerwone nosy?  Ćwiczyć precyzję akrobacji, być jak arlekin, wsiąść na jednokołowy rowerek?  Śmiać się, przestraszać, zachwycać? Czas płynie bez końca. Mamy wybór. Mimo że w życiu matki pogubić się można w mieszaninie atrakcji, najważniejsze jest to, by znaleźć balans między twardym stąpaniem po ziemi a magią dziecięcego świata. Tę magię możemy stworzyć przyjęciem wśród pięknych dekoracji, smakołyków i zapachu radości. Niech w ten dzień nasze dzieci, jak akrobaci, stąpają bez asekuracji. Oto parę propozycji na urodzinowe przekąski dla dzieci.

***

Urodzinowe przepisy

ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM

Składniki:

300 g mąki

6 g drożdży

70 g miękkiego masła

150 ml mleka

40 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki roztopionego masła

ziarna słonecznika

pestki dyni

1 jajko

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy miękkie masło i rękami urabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy mleko, ciągle ugniatając masę. Gdy ciasto przestaje się kleić, formujemy kulę, przekładamy ją do czystej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy każdą część na prostokąt. Prostokąty smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Każdy prostokąt tniemy na paski o szerokości około 4 cm. Paski ściśle zwijamy i delikatnie spłaszczamy. Każdego powstałego ślimaczka wkładamy do wysmarowanej masłem blachy na muffinki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem, ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190°C.


Urodzinowe przepisyTARTA POMIDOROWA

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 kg pomidorków cherry

80 g czarnych oliwek

150 ml oliwy z oliwek

świeża bazylia

sól, pieprz

Wykonanie:

Formę na tartę wypełniamy ciastem. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 210°C. Po wystudzeniu dokładamy oliwki i świeżą bazylię. Tartę możemy jeść na zimno lub podgrzaną, np. na grillu.


Urodzinowe przepisyZIELONE SMOOTHIE

Składniki:

1½ szklanki liści szpinaku

natka pietruszki

1½ szklanki soku z jabłek

1 awokado

1 jabłko


Wykonanie:
Blendujemy posiekany szpinak, pietruszkę i sok. Następnie dodajemy obrane i pokrojone owoce, ponownie blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.


ŻÓŁTE SMOOTHIE

Składniki:

1 mango

2 banany

1 jabłko

1 pomarańcza

200 ml jogurtu naturalnego


Wykonanie:
Blendujemy obrane i pokrojone owoce. Dodajemy jogurt i ponownie blendujemy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.


Urodzinowe przepisyCZEKOLADOWE FONDUE

Składniki:

Fondue:

200 g czekolady gorzkiej

200 g czekolady mlecznej

200 ml śmietanki 30%

Owoce:

100 g truskawek

3 kiwi

3 banany

½ świeżego ananasa

Posypki:

50 g wiórków kokosowych

50 g ziaren słonecznika

50 g orzeszków pistacjowych

50 g płatków migdałów

Wykonanie:

Fondue:

Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do połączenia składników.

Owoce:

Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kiwi, banany i ananasa obieramy i kroimy w większe kostki. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Posypki:

Ziarna słonecznika, orzeszki pistacjowe i płatki migdałów podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Po wystudzeniu rozdrabniamy w moździerzu.

Sposób podania:

Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do miseczek wsypujemy osobno posypki. Owoce moczymy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15280″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://mintmag.pl/produkt/mint-nr-6/”][vc_column_text]


AUTOR/ZDJĘCIA: Justyna Wojczyńska / figazmakiem.art / Podziękowania dla Meri Meri za akcesoria urodzinowe

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.