[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Czy na co dzień wkładać wielkie buty i czerwone nosy? Ćwiczyć precyzję akrobacji, być jak arlekin, wsiąść na jednokołowy rowerek? Śmiać się, przestraszać, zachwycać? Czas płynie bez końca. Mamy wybór. Mimo że w życiu matki pogubić się można w mieszaninie atrakcji, najważniejsze jest to, by znaleźć balans między twardym stąpaniem po ziemi a magią dziecięcego świata. Tę magię możemy stworzyć przyjęciem wśród pięknych dekoracji, smakołyków i zapachu radości. Niech w ten dzień nasze dzieci, jak akrobaci, stąpają bez asekuracji. Oto parę propozycji na urodzinowe przekąski dla dzieci.
***
ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM
Składniki:
300 g mąki
6 g drożdży
70 g miękkiego masła
150 ml mleka
40 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki roztopionego masła
ziarna słonecznika
pestki dyni
1 jajko
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy miękkie masło i rękami urabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy mleko, ciągle ugniatając masę. Gdy ciasto przestaje się kleić, formujemy kulę, przekładamy ją do czystej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy każdą część na prostokąt. Prostokąty smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Każdy prostokąt tniemy na paski o szerokości około 4 cm. Paski ściśle zwijamy i delikatnie spłaszczamy. Każdego powstałego ślimaczka wkładamy do wysmarowanej masłem blachy na muffinki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem, ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190°C.
TARTA POMIDOROWA
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg pomidorków cherry
80 g czarnych oliwek
150 ml oliwy z oliwek
świeża bazylia
sól, pieprz
Wykonanie:
Formę na tartę wypełniamy ciastem. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 210°C. Po wystudzeniu dokładamy oliwki i świeżą bazylię. Tartę możemy jeść na zimno lub podgrzaną, np. na grillu.
ZIELONE SMOOTHIE
Składniki:
1½ szklanki liści szpinaku
natka pietruszki
1½ szklanki soku z jabłek
1 awokado
1 jabłko
Wykonanie:
Blendujemy posiekany szpinak, pietruszkę i sok. Następnie dodajemy obrane i pokrojone owoce, ponownie blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.
ŻÓŁTE SMOOTHIE
Składniki:
1 mango
2 banany
1 jabłko
1 pomarańcza
200 ml jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Blendujemy obrane i pokrojone owoce. Dodajemy jogurt i ponownie blendujemy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.
CZEKOLADOWE FONDUE
Składniki:
Fondue:
200 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 30%
Owoce:
100 g truskawek
3 kiwi
3 banany
½ świeżego ananasa
Posypki:
50 g wiórków kokosowych
50 g ziaren słonecznika
50 g orzeszków pistacjowych
50 g płatków migdałów
Wykonanie:
Fondue:
Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do połączenia składników.
Owoce:
Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kiwi, banany i ananasa obieramy i kroimy w większe kostki. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Posypki:
Ziarna słonecznika, orzeszki pistacjowe i płatki migdałów podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Po wystudzeniu rozdrabniamy w moździerzu.
Sposób podania:
Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do miseczek wsypujemy osobno posypki. Owoce moczymy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”15280″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://mintmag.pl/produkt/mint-nr-6/”][vc_column_text]
AUTOR/ZDJĘCIA: Justyna Wojczyńska / figazmakiem.art / Podziękowania dla Meri Meri za akcesoria urodzinowe
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]