#MINTSMAKI: ISTNY CYRK! / URODZINOWE PRZEKĄSKI DLA DZIECI

Czy na co dzień wkładać wielkie buty i czerwone nosy?  Ćwiczyć precyzję akrobacji, być jak arlekin, wsiąść na jednokołowy rowerek?  Śmiać się, przestraszać, zachwycać? Czas płynie bez końca. Mamy wybór. Mimo że w życiu matki pogubić się można w mieszaninie atrakcji, najważniejsze jest to, by znaleźć balans między twardym stąpaniem po ziemi a magią dziecięcego świata. Tę magię możemy stworzyć przyjęciem wśród pięknych dekoracji, smakołyków i zapachu radości. Niech w ten dzień nasze dzieci, jak akrobaci, stąpają bez asekuracji. Oto parę propozycji na urodzinowe przekąski dla dzieci.

***

Urodzinowe przepisy

ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM

Składniki:

300 g mąki

6 g drożdży

70 g miękkiego masła

150 ml mleka

40 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki roztopionego masła

ziarna słonecznika

pestki dyni

1 jajko

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy miękkie masło i rękami urabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy mleko, ciągle ugniatając masę. Gdy ciasto przestaje się kleić, formujemy kulę, przekładamy ją do czystej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy każdą część na prostokąt. Prostokąty smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Każdy prostokąt tniemy na paski o szerokości około 4 cm. Paski ściśle zwijamy i delikatnie spłaszczamy. Każdego powstałego ślimaczka wkładamy do wysmarowanej masłem blachy na muffinki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem, ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 190°C.


Urodzinowe przepisyTARTA POMIDOROWA

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 kg pomidorków cherry

80 g czarnych oliwek

150 ml oliwy z oliwek

świeża bazylia

sól, pieprz

Wykonanie:

Formę na tartę wypełniamy ciastem. Pomidorki kroimy na pół, układamy na cieście i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 210°C. Po wystudzeniu dokładamy oliwki i świeżą bazylię. Tartę możemy jeść na zimno lub podgrzaną, np. na grillu.


Urodzinowe przepisyZIELONE SMOOTHIE

Składniki:

1½ szklanki liści szpinaku

natka pietruszki

1½ szklanki soku z jabłek

1 awokado

1 jabłko


Wykonanie:
Blendujemy posiekany szpinak, pietruszkę i sok. Następnie dodajemy obrane i pokrojone owoce, ponownie blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.


ŻÓŁTE SMOOTHIE

Składniki:

1 mango

2 banany

1 jabłko

1 pomarańcza

200 ml jogurtu naturalnego


Wykonanie:
Blendujemy obrane i pokrojone owoce. Dodajemy jogurt i ponownie blendujemy, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do szklanek.


Urodzinowe przepisyCZEKOLADOWE FONDUE

Składniki:

Fondue:

200 g czekolady gorzkiej

200 g czekolady mlecznej

200 ml śmietanki 30%

Owoce:

100 g truskawek

3 kiwi

3 banany

½ świeżego ananasa

Posypki:

50 g wiórków kokosowych

50 g ziaren słonecznika

50 g orzeszków pistacjowych

50 g płatków migdałów

Wykonanie:

Fondue:

Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do połączenia składników.

Owoce:

Truskawki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kiwi, banany i ananasa obieramy i kroimy w większe kostki. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Posypki:

Ziarna słonecznika, orzeszki pistacjowe i płatki migdałów podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Po wystudzeniu rozdrabniamy w moździerzu.

Sposób podania:

Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do miseczek wsypujemy osobno posypki. Owoce moczymy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.


AUTOR/ZDJĘCIA: Justyna Wojczyńska / figazmakiem.art / Podziękowania dla Meri Meri za akcesoria urodzinowe

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ