Tarta z cukinią? Czemu nie, oto pyszny przepis comfy food, lub na wystawną kolację/

Chyba każdy z nas zna powiedzenie, że jemy oczami. W tym tkwi cała prawda. Na tym opierają się restauracje i najlepsi szefowie kuchni skupiając się nie tylko na smaku serwowanych potraw, ale i na sposobie ich podania. To co zobaczymy na talerzu pobudza nasze zmysły, zachęci lub zniechęci nas do spróbowania nowej potrawy. Dlatego dziś proponuję Wam nie tylko bardzo smaczną, ale i bardzo efektownie podaną tartę z warzywami. Jeśli spodziewacie się gości na obiedzie, zaskoczcie ich i zaserwujcie to danie, a na pewno nie zawiedziecie ich oczekiwań.

TARTA Z CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I MARCHEWKĄ

Autor: Ewelina Szkutnik

Ciasto:

200 g mąki

125 masła

4 łyżki wody

1 łyżeczka soli

Nadzienie:

300 ml śmietanki 30 %

1 kulka mozzarelli

100 g sera długo dojrzewającego

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

1 bakłażan

2 małe cukinie

4 marchewki

PLAN DZIAŁANIA

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na małych. Mieszamy ze śmietanką i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto wykładamy na formę do tarty wysmarowaną oliwą, przekłuwamy widelcem, obciążamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy warzywa. Myjemy je dokładnie, marchewki obieramy i kroimy na cienkie paski – najlepiej obieraczką do warzyw. Ważne by miały równą grubość, więc cukinie możemy przeciąć na pół wzdłuż by wyrównać. Masę śmietanowo-serową wylewamy na podpieczony spód i układamy na niej warzywa rolując na zmianę. Solimy i posypujemy pieprzem, można skropić odrobiną oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40 minut.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.