Tarta z cukinią? Czemu nie, oto pyszny przepis comfy food, lub na wystawną kolację/
Chyba każdy z nas zna powiedzenie, że jemy oczami. W tym tkwi cała prawda. Na tym opierają się restauracje i najlepsi szefowie kuchni skupiając się nie tylko na smaku serwowanych potraw, ale i na sposobie ich podania. To co zobaczymy na talerzu pobudza nasze zmysły, zachęci lub zniechęci nas do spróbowania nowej potrawy. Dlatego dziś proponuję Wam nie tylko bardzo smaczną, ale i bardzo efektownie podaną tartę z warzywami. Jeśli spodziewacie się gości na obiedzie, zaskoczcie ich i zaserwujcie to danie, a na pewno nie zawiedziecie ich oczekiwań.
TARTA Z CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I MARCHEWKĄ
Autor: Ewelina Szkutnik
Ciasto:
200 g mąki
125 masła
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
300 ml śmietanki 30 %
1 kulka mozzarelli
100 g sera długo dojrzewającego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 bakłażan
2 małe cukinie
4 marchewki
PLAN DZIAŁANIA
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ser długo dojrzewający na małych. Mieszamy ze śmietanką i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto wykładamy na formę do tarty wysmarowaną oliwą, przekłuwamy widelcem, obciążamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy warzywa. Myjemy je dokładnie, marchewki obieramy i kroimy na cienkie paski – najlepiej obieraczką do warzyw. Ważne by miały równą grubość, więc cukinie możemy przeciąć na pół wzdłuż by wyrównać. Masę śmietanowo-serową wylewamy na podpieczony spód i układamy na niej warzywa rolując na zmianę. Solimy i posypujemy pieprzem, można skropić odrobiną oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 40 minut.