Guacamole to tradycyjny, meksykański dip. Przyrządza się go bardzo szybko i łatwo, a efekt jest rewelacyjny. Jeśli szukacie pomysłu na idealną, imprezową przekąskę to trafiliście właściwie! Guacamole na pewno spełni wasze oczekiwania, a imprezowanie przy tym dipie z chipsami z tortilli będzie jeszcze lepsze! Zabawa przy świetnej muzyce i pysznym jedzeniu nie może się przecież nie udać!
Składniki na guacamole:
1 bardzo dojrzałe awokado
Pół pęczka świeżej kolendry
1 mała szalotka
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz,
Szczypta chilli
Przygotowanie:
Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem. Kolendrę drobno siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z rozgniecionym awokado. Doprawiamy do smaku.
CHIPSY Z TORTILLI
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 5 minut. Odkładamy na 30 minut by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na osiem części i z każdej wałkujemy cienki placek. Smażymy na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej odwrócić placek gdy na jego powierzchni pojawią się „bąble”. Tak usmażone tortille kroimy na trójkąty, wrzucamy je do miski i oblewamy 1 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 5 minut. Sprawdzamy by się nie spaliły! Mają być bardzo chrupiące. Podajemy w towarzystwie guacamole lub jako samodzielną przekąskę!
Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik
WIĘCEJ SMACZNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ NA MINTMAG.PL/SMAKI