Karnawałowe przekąski spędzają Ci sen z powiek, oto nasz sprawdzony przepis!
Karnawał to czas na wspaniałą zabawę, czas domówek i spotkań w gronie przyjaciół. Warto zadbać nie tylko o dobrą, skoczną muzykę, ale i pyszne przekąski, które doskonale umilą wieczór.
Chcecie zaskoczyć znajomych i przyrządzić coś nowego? Szukacie pomysłów na szybkie i efektowne propozycje?
Oto jedna z nich – ciastka na wytrwanie, podane w towarzystwie pesto ze świeżego szpinaku, rolady koziej i pomidorków koktajlowych! Wypróbujcie koniecznie na najbliżej karnawałowej imprezce!
Poznaj przepis na karnawałowe przekąski?
Na ciastka:
2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki zimnego mleka
1 łyżka masła klarowanego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki suszonej bazylii
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut i temperaturze 190 stopni.
Na pesto:
250 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
3-5 łyżek oliwy z oliwek
½ szklanki słonecznika
Sól, pieprz
Słonecznik podpraż na suchej patelni. Szpinak umyj i umieść w blenderze. Dodaj resztę składników i zmiksuj na pesto.
Dodatkowo: 1 roladka kozia, kilka pomidorków koktajlowych
Podanie:
Na ciastko układamy pesto szpinakowe, na nim plater rolady koziej i pół pomidorka koktajlowego. Całość obsypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!
Tekst i zdjęcia „Karnawałowe przekąski” : Ewelina Szkutnik
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNOŚCI SZUKAJ TU – KLIKNIJ.