Karnawał to czas na wspaniałą zabawę, czas domówek i spotkań w gronie przyjaciół. Warto zadbać nie tylko o dobrą, skoczną muzykę, ale i pyszne przekąski, które doskonale umilą wieczór.

Chcecie zaskoczyć znajomych i przyrządzić coś nowego? Szukacie pomysłów na szybkie i efektowne propozycje?

Oto jedna z nich – ciastka na wytrwanie, podane w towarzystwie pesto ze świeżego szpinaku, rolady koziej i pomidorków koktajlowych! Wypróbujcie koniecznie na najbliżej karnawałowej imprezce!
DSC_8522

Na ciastka:

2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki zimnego mleka

1 łyżka masła klarowanego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki suszonej bazylii

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut i temperaturze 190 stopni.

Na pesto:

250 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

3-5 łyżek oliwy z oliwek

½ szklanki słonecznika

Sól, pieprz

Słonecznik podpraż na suchej patelni. Szpinak umyj i umieść w blenderze. Dodaj resztę składników i zmiksuj na pesto.

Dodatkowo: 1 roladka kozia, kilka pomidorków koktajlowych

DSC_8518

Podanie:

Na ciastko układamy pesto szpiankowe, na nim plater kolady koziej i pół pomidorka koktajlowego. Całość obsypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.