Pokrzywa kojarzy nam się z poparzonymi nogami, z którymi wracaliśmy po dziecięcych wyprawach w las. Może niektórzy pamiętają ją z czasów, gdy dziadek czy babcia zbierali i suszyli jej liście, by pić herbatę pokrzywową. Dzisiaj wiemy, że doskonale wiedzieli co robią, ta niepozorna roślina nosi w sobie wiele cennych składników!
Jest źródłem żelaza, magnezu, wapnia oraz witamin A, B, C i K. Możemy ją suszyć na herbatę, robić z niej zupę, wyciskać sok czy miksować na pesto – tak jak w naszej dzisiejszej propozycji! Do pesto kasza orkiszowa i szparagi – właśnie trwa na nie sezon, a jest bardzo krótki, więc sięgajcie czym prędzej i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem! Wszystko to podane z jajkiem w koszulce stanowi idealną całość na doskonały, wiosenny obiad! Smacznego!
Kasza orkiszowa z pesto pokrzywowym, szparagami i jajkiem w koszulce
Składniki:
/na 2 porcje/
4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit
3 garście młodej pokrzywy
Garść świeżej bazylii
Garść migdałów
Łyżka twardego sera lub płatków drożdżowych (nieaktywnych)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Pół pęczka zielonych szparagów
2 jajka
1 łyżka octu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę orkiszową gotujemy według wskazówek na opakowaniu, ok. 10-15 minut. Pokrzywę i bazylię dokładnie myjemy i osuszamy. Do pojemnika blendera wkładamy pokrzywę, bazylię, migdały, ser, oliwę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na pesto. Otrzymane pesto mieszamy z kaszą orkiszową. Szparagi myjemy, odłamuje zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 3 minut, najlepiej w pozycji pionowej, tak by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie (ugotują się na parze).
W garnku gotowujemy wodę (najlepiej prawie pełen garnek). Ważne jest by wody nie doprowadzić do wrzenia, a jedynie do delikatnego pykania i wtedy wbijać już jajko. Jajko najlepiej wbić do małej miseczki, a z niej do rondelka. Wlewamy łyżkę octu do garnka z wodą. Robimy łyżką wir, delikatnie spływamy jajko w sam środek, po chwili owinie się ono wokół siebie. Po wyjęciu z wody możemy włóżyć je na kilka sekund do zimnej wody, by przestały się gotować.
Pomidory kroimy na ósemki, rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy i obsmażamy z obu stron.
Na talerz nakładamy kaszę z pesto, kładziemy szparagi i delikatnie na nich jajko w koszulce. Układamy pomidory. Oprószamy solą i pieprzem. SMACZNEGO!
Tekst/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik