Pokrzywa kojarzy nam się z poparzonymi nogami, z którymi wracaliśmy po dziecięcych wyprawach w las. Może niektórzy pamiętają ją z czasów, gdy dziadek czy babcia zbierali i suszyli jej liście, by pić herbatę pokrzywową. Dzisiaj wiemy, że doskonale wiedzieli co robią, ta niepozorna roślina nosi w sobie wiele cennych składników!

Jest źródłem żelaza, magnezu, wapnia oraz witamin A, B, C i K. Możemy ją suszyć na herbatę, robić z niej zupę, wyciskać sok czy miksować na pesto – tak jak w naszej dzisiejszej propozycji! Do pesto kasza orkiszowa i szparagi – właśnie trwa na nie sezon, a jest bardzo krótki, więc sięgajcie czym prędzej i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem! Wszystko to podane z jajkiem w koszulce stanowi idealną całość na doskonały, wiosenny obiad! Smacznego!

Kasza orkiszowa z pesto pokrzywowym, szparagami i jajkiem w koszulce

Kasza orkiszowa

Składniki:

/na 2 porcje/

4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit

3 garście młodej pokrzywy

Garść świeżej bazylii

Garść migdałów

Łyżka twardego sera lub płatków drożdżowych (nieaktywnych)

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

Pół pęczka zielonych szparagów

2 jajka

1 łyżka octu

Sól, pieprz

Kasza orkiszowa Kasza orkiszowa Kasza orkiszowa Kasza orkiszowa_Melvit_8_Mammazine Kasza orkiszowa Kasza orkiszowa

Przygotowanie:

Kaszę orkiszową gotujemy według wskazówek na opakowaniu, ok. 10-15 minut. Pokrzywę i bazylię dokładnie myjemy i osuszamy. Do pojemnika blendera wkładamy pokrzywę, bazylię, migdały, ser, oliwę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na pesto. Otrzymane pesto mieszamy z kaszą orkiszową. Szparagi myjemy, odłamuje zdrewniałe końcówki i gotujemy ok. 3 minut, najlepiej w pozycji pionowej, tak by główki szparagów nie były zanurzone w wodzie (ugotują się na parze).

W garnku gotowujemy wodę (najlepiej prawie pełen garnek). Ważne jest by wody nie doprowadzić do wrzenia, a jedynie do delikatnego pykania i wtedy wbijać już jajko.  Jajko najlepiej wbić do małej miseczki, a z niej do rondelka. Wlewamy łyżkę octu do garnka z wodą. Robimy łyżką wir, delikatnie spływamy jajko w sam środek, po chwili owinie się ono wokół siebie. Po wyjęciu z wody możemy włóżyć je na kilka sekund do zimnej wody, by przestały się gotować.

Pomidory kroimy na ósemki, rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy i obsmażamy z obu stron.

Na talerz nakładamy kaszę z pesto, kładziemy szparagi i delikatnie na nich jajko w koszulce. Układamy pomidory. Oprószamy solą i pieprzem. SMACZNEGO!

Tekst/Zdjęcia: Ewelina Szkutnik 

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.