Jesienne dania mają rozgrzać i dostarczyć kulinarnej przyjemności.
Kochamy gotować i spędzać czas w kuchni. Mamy swoje oczekiwania i nie zawahamy się ich użyć. W dobie pośpiesznego jedzenia „na mieście”, stawiamy na nowe techniki, które wyniosą smak na nowy poziom. Tej jesieni sięgamy po wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze. Metoda wolnego gotowania cieszy się coraz większą popularnością na świecie, w tym również w Polsce.
Smakujemy, gotujemy i dajemy się uwieść tej nieśpiesznej technice. Jesienią mamy czas!
JESIENNY KURCZAK Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I GRANATEM
SKŁADNIKI
- 300 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- ¼ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki pieprzu angielskiego
- szczypta soli
- 8 udek z kurczaka, bez kości i skóry
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 25 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
- 1 cytryna
- 275 ml wywaru z kurczaka
- 80 ml syropu z granatu
- 10 obranych ząbków czosnku (całych)
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 laska cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Upraż orzechy włoskie na dużej patelni. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż dużą garść (do ozdoby), a resztę drobno zmiksuj. W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon mielony, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz angielski i sól. Dodaj kurczaka i natrzyj go równomiernie. Rozgrzej odpowiednią patelnię lub misę wolnowaru Crock-Pot sauté i przesmaż kurczaka, aby go zrumienić. Następnie wyjmij go z naczynia. Do tego samego naczynia wrzuć teraz masło i podsmaż na nim cebulę, żeby zmiękła.
Wszystkie składniki: cebulę, zmielone orzechy włoskie, sok z cytryny, syrop z granatu włóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodaj podsmażonego kurczaka, ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i gałązki rozmarynu. Na wierzchu umieść laskę cynamonu. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin. Usuń rozmarynowe gałązki i rozgnieć zmiękczone ząbki czosnku do sosu. Podawaj z ryżem basmati, ozdób nasionami granatu, posiekaną natką pietruszki i pozostałymi orzechami.
Artykuł powstał przy współpracy z marką Crock-Pot.