Jesienne dania mają rozgrzać i dostarczyć kulinarnej przyjemności.

Kochamy gotować i spędzać czas w kuchni. Mamy swoje oczekiwania i nie zawahamy się ich użyć. W dobie pośpiesznego jedzenia „na mieście”, stawiamy na nowe techniki, które wyniosą smak na nowy poziom. Tej jesieni sięgamy po wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze. Metoda wolnego gotowania cieszy się coraz większą popularnością na świecie, w tym również w Polsce.

Smakujemy, gotujemy i dajemy się uwieść tej nieśpiesznej technice. Jesienią mamy czas!


JESIENNY KURCZAK Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I GRANATEM

 

SKŁADNIKI

  • 300 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • ¼ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki pieprzu angielskiego
  • szczypta soli
  • 8 udek z kurczaka, bez kości i skóry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 25 g masła
  • 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
  • 1 cytryna
  • 275 ml wywaru z kurczaka
  • 80 ml syropu z granatu
  • 10 obranych ząbków czosnku (całych)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Upraż orzechy włoskie na dużej patelni. Zdejmij i pozostaw do ostygnięcia. Odłóż dużą garść (do ozdoby), a resztę drobno zmiksuj. W dużej misce wymieszaj cukier, cynamon mielony, kurkumę, gałkę muszkatołową, pieprz angielski i sól. Dodaj kurczaka i natrzyj go równomiernie. Rozgrzej odpowiednią patelnię lub misę wolnowaru Crock-Pot sauté i przesmaż kurczaka, aby go zrumienić. Następnie wyjmij go z naczynia. Do tego samego naczynia wrzuć teraz masło i podsmaż na nim cebulę, żeby zmiękła.

Wszystkie składniki: cebulę, zmielone orzechy włoskie, sok z cytryny, syrop z granatu włóż do misy wolnowaru Crock-Pot. Dodaj podsmażonego kurczaka, ząbki czosnku, pozostałe przyprawy i gałązki rozmarynu. Na wierzchu umieść laskę cynamonu. Przykryj i gotuj na poziomie LOW przez 5-6 godzin lub na poziomie HIGH przez 4-5 godzin. Usuń rozmarynowe gałązki i rozgnieć zmiękczone ząbki czosnku do sosu. Podawaj z ryżem basmati, ozdób nasionami granatu, posiekaną natką pietruszki i pozostałymi orzechami.


 

Artykuł powstał przy współpracy z marką Crock-Pot.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.