Lody, te mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonaj się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe!
Z roku na rok jemy coraz więcej lodów. Dawniej kojarzyły się głównie z miesiącami letnimi, od pewnego czasu goszczą w menu przez cały rok. Różnorodność smaków przyprawia o zawrót głowy.
Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu Masterchef i właścicielka Pracowni Smaków w Krakowie stworzyła pyszną książkę, „Lodovo, czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie”, wręcz idealną na obecną, słoneczną aurę.
To nie jest kolejna książka kulinarna. To namacalny dowód na to, że dzięki odwadze, determinacji i wytrwałym podążaniu za marzeniami można nie tylko napisać, ale co bywa trudniejsze – wydać książkę.
Z braku czasu i troski o swoją rodzinę powstał pomysł na śniadania w postaci pysznych smoothies oraz na zdrowe przekąski i desery, które ty również możesz mieć zawsze pod ręką w zamrażarce.
Chcesz podawać bliskim mrożone smakołyki z przekonaniem, że jedzą nie tylko pyszne, ale i zdrowe rzeczy? Postaw na zdrowe lody domowe, zimne desery i smoothie!
Wypróbuj sama!
AWOKADO Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
/ 6 porcji /
1 awokado
1 banan
3-4 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
opcjonalnie syrop klonowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa.
Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
MALINA Z WANILIĄ
SKŁADNIKI
/ 2 porcje /
1 szklanka mrożonych malin
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
1 banan
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj pulsacyjnie, aż powstanie gładka masa. Od razu podawaj.
ZIELONY SORBET
SKŁADNIKI
/ 4 porcje /
4 kiwi
1 szklanka soku ze słodkich winogron
opcjonalnie miód do smaku
PRZYGTOWANIE:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż powstanie gładka masa.
Powstałą masę wlej do foremek na lody, wbij patyczek i wstaw je do zamrażarki na min. 4 godz.
Mat.pras.