Długo wyczekiwane, gorące dni rozpieszczają nas coraz chętniej… nareszcie zrzuciliśmy ciężar szczelnych, zimowych ubrań i zachłannie chłoniemy ciepłe promienie słońca. Wygrzewamy się na różne sposoby, czerpiąc przyjemność z aktywności w plenerze. W takie dni często rezygnujemy z ulubionego espresso poszukując przyjemnego orzeźwienia. Kawa mrożona, to zazwyczaj słodki deser, który polecamy wielbicielom słodyczy, niestety z kofeinowym naparem niewiele ma wspólnego. Na szczęście żyjemy w czasach prężnie rozwiniętej, kawowej infrastruktury, na brak sprytnych, kofeinowych rozwiązań nie wypada narzekać… poszukującym ochłody przychodzi na ratunek Cold Brew – orzeźwiająca kawa, parzona… na zimno.

***

Małe, szklane buteleczki, wypełnione cold brew są dość łatwo dostępne, oferowane przez liczne kawiarnie i sklepy z kawową alternatywą. Przygotowanie pysznej kawy na chłodno jest bardzo proste, dlatego warto spróbować własnych umiejętności w tym temacie. Do idealnego cold brew potrzebujemy wysokiej jakości, sprawdzonych ziaren kawy… najlepsze będą ziarna świeżo wypalane, na jasny lub pośredni kolor, które dedykowane są alternatywnym metodom zaparzania. W napoju, doskonale odnajdą się rześkie, owocowe ziarna z Afryki… warto jednak poeksperymentować w poszukiwaniu własnych, ulubionych smaczków. Pamiętajmy, że najlepsze efekty smakowe, uzyskamy samodzielnie mieląc pełne ziarno! Dobry młynek to najważniejszy i jedyny niezbędny gadżet, bez którego trudno o przygotowanie dobrej kawy.

***

PRZEPIS TO PESTKA

Na 1 litr zimnej, przefiltrowanej wody potrzebujemy ok 60 – 70 gram dość grubo zmielonego ziarna kawy. Wystarczy dowolne, szklane naczynie, w którym mieszamy porcję kawy z wodą… przykrywamy, zamykamy, zakręcamy… następnie odstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Po tym czasie napar należy przefiltrować, dodać kostki lodu i gotowe!

Cold brew, jest rześki, klarowny, zbalansowany… pozbawiony goryczy, pyszny i orzeźwiający. Do tego nie brakuje mu kofeinowego kopa, choć jego chłodne oblicze nie kojarzy się z mocą. Przelany do zgrabnej buteleczki będzie przy Tobie podczas majówki czy gorących, wakacyjnych wypraw.

***

A jeśli chcesz wiedzieć jeszcze więcej, zajrzyj do naszych wcześniejszych artykułów z cyklu o kawie.

KAWA DLA POCZĄTKUJĄCYCH

MODNA KAWA

JAKĄ KAWĘ WYBRAĆ

POCHODZENIE MA ZNACZENIE / PAS KAWOWY

 


Autor / Zdjęcia : Agnieszka Grosser – Kawoteka

Nakręcona kofeiną dusza Kawoteki – mikropalarni kawy. Prowadzi sklep z kawami świata. Kawowa estetka – przed wypiciem espresso robi mu zdjęcie, podziwiając orzechowe brązy cremy. Sporo parzy, mieli, wypala, przelewa, wypija…kawy oczywiście. Mama Niny i Franka.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.