Fast food – jedzenie, które w bardzo szybkim tempie zyskało wielką sławę i wciągnęło niemalże każdego. Kusi szybkim i łatwym dostępem jednak dlaczego ludzie tak chętnie zaglądają do barów szybkiej obsługi, zamiast do dobrej restauracji ?

W dzisiejszych czasach żyjemy intensywnie, pędzimy przed siebie zapatrzeni na karierę i osiąganie coraz wyższych szczebli zapominając w tym wszystkim o sobie. „Slow life” staje się popularne, ale niestety jeszcze nie wśród wszystkich. Wielu z nas nie dba o własne zdrowie, wybiegamy z domu bez śniadania, w pracy zjadamy batonika, a na obiad zaglądamy do fast foodowych barów. Dlaczego? Niskie ceny to chyba najmocniejszy atut „śmieciowego jedzenia”, niestety nadal wolimy zapłacić mniej i zjeść gorzej. Wiele jeszcze przed nami, nim zrozumiemy, że powinniśmy sięgać po produkty zdrowe i dobrej jakości, po to co służy naszemu organizmowi. Co więcej jest to jedzenie, które dostaniemy bardzo szybko, produkowane i wydawane taśmowo, możemy dostać i zjeść w kilka minut, nie tracąc zbyt wiele cennego czasu. O kolacji zazwyczaj zapominamy, zasypiając ze zmęczenia. Nasz organizm buntuje się, ale nie potrafimy go posłuchać. Ogromna ilość kalorii i niezdrowych tłuszczów, które zawiera jedzenie z barów szybkiej obsługi, wpływa na nasze zdrowie bardzo niekorzystnie. Rosnąca plaga otyłości, miażdżyca czy nadciśnienie to skutki, które mogą dotyczyć każdego z nas. Nie zdajemy sobie sprawy, a może nie chcemy myśleć o tym ile razy tłuszcz w frytownicy był podgrzewany nim został wymieniony. W tym czasie wydzielił bardzo niezdrowe substancje i tłuszcze typu trans, które mają działanie rakotwórcze . Nie myślimy o tym z jakiej jakości mięsa zrobiony jest zjadany przez nas hamburger i nie zastanawiamy się nad jego składem, a czasami warto się nam tym chwilę zastanowić. Czy to co zjadamy jest dobre, zdrowe i czy nam służy, czy wręcz przeciwnie?  Tak naprawdę nie ma nic złego w hamburgerze czy frytkach, o ile przygotujemy je samodzielnie, a najlepiej wspólnie z całą rodziną w zaciszu domowej kuchni. Jest to wtedy świadome jedzenie, dobre i zdrowe dla nas.

Dziś proponuję Wam burgera z dyni i kaszy jaglanej oraz frytki z warzyw korzeniowych. Znajdzie czas i zaserwujcie rodzinie zdrowy fast food. Uwierzcie, że pokochacie ich smak i rzadziej będziecie wracać do barów szybkiej obsługi.

Burger z dyni z kaszy jaglanej

Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej

½ szklanki puree z dyni

2 łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1-2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika

Sól, pieprz

Odrobina chilli

1 łyżeczka bazylii lub 2 łyżeczki natki pietruszki

Dodatki: Bułka, rukola, papryka, czerwona cebula, sos jogurtowy, ketchup (najlepiej domowy) lub inne dodatki jakie lubicie

fast food

Przygotowanie:

Kaszę podprażamy na suchej patelni, następnie gotujemy w 1,5 szklanki wody, do momentu aż wchłonie całą wodę. Kontrolujemy by się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody jeśli będzie jeszcze nie ugotowana. Do ostudzonej kaszy dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Masa będzie klejąca, ale w razie gdyby nie dało się formować kotletów dosypujemy trochę mąki. Formujemy kotlety i wykładamy na brytfankę z papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 minut, po 15 minutach obracamy nasze kotlety. Gdy kotlety się upieką, podpiekamy bułkę na suchej patelni, układamy w niej nasze dodatki razem z burgerem i zjadamy 🙂

Frytki z warzyw korzeniowych

Składniki:

Bataty

Marchewki

Pietruszki

Seler

Ziemniaki

Do podania: ketchup (najlepiej domowy)

fast food

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie słupki, posypujemy odrobiną soli i oblewamy niewielką ilością oleju lub oliwy. Wykładamy na brytfankę z papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. W czasie pieczenia kilka razy mieszamy frytki i kontrolujemy stopień upieczenia.

Tekst: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.