Piknik, o tym marzyłyśmy podczas izolacji, Ty też? Podpowiadamy co zabrać ze sobą na piknik. Ma być zdrowo i pysznie!
AUTOR: Anna Kuryłek
SKLEP
Po tygodniach siedzenia w zamknięciu postanowiłyśmy spotkać się w redakcyjnym gronie. Padały różne propozycje spotkania aż w końcu pojawiło się hasło: PIKNIK. Zabrzmiało to absolutnie idealnie: relaks na świeżym powietrzu, koc, poduszki i ogromny kosz pełen świeżych przekąsek. Każda z nas była spragniona takiego spotkania. Więc zabrałyśmy się szybko za planowanie. Najważniejsze – jedzenie. Szybko okazało się, że mamy ten sam pomysł: ma być zdrowo, smacznie i lokalnie.
PIKNIK W LESIE
I tak właśnie piknik stał się dla nas pretekstem by opowiedzieć (pokazać) Ci co to znaczy lokalnie, zdrowo i smacznie, czyli co zabrać ze sobą na piknik i przy okazji być świadomym konsumentem.
Jeśli uważasz, że przygotowanie takiego pikniku jest żmudnym zadaniem, mylisz się – wszystko co potrzebujesz masz na wyciągnięci ręki bądź telefonu. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by znaleźć w swojej okolicy lokalnych dostawców, którzy oferują ekologiczne i własnoręcznie wykonane produkty.
DLACZEGO ZAKUPY NA PIKNIK WARTO ROBIĆ LOKALNIE
Jest to korzystne dla lokalnej gospodarki, w tym także dla lokalnych rolników. Wpierając rodzimych producentów, wspierasz lokalną gospodarkę. Tworzysz nowe miejsca pracy w swojej okolicy i wspierasz polskie biznesy.
Dzisiaj każda z nas ma dostęp do lepszych i zdrowszych produktów. Żywność z upraw ekologicznych ma więcej antyoksydantów i witamin ze względu na metody produkcji i dbałości o produkt. Wynika to z małej skali produkcji, a to wpływa korzystnie na jakość.
EKOLOGIA = MIŁOŚĆ
Lokalne jedzenie nie musi podróżować zbyt daleko, więc pomaga to zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i przyczynia się do poprawy naszego środowiska. Żywność ekologiczna jest uprawiana bez użycia sztucznych i szkodliwych dla środowiska, jak i zdrowia, chemikaliów.
Oszczędzaj czas robiąc zakupy pod domem. A po za tym jedzenie lokalne po prostu smakuje lepiej. Na przykład truskawki – czy jadłaś gdzieś lepsze niż te prosto z Kaszub?
JAK WYBRAĆ PRZYSMAKI NA PIKNIK
Istnieje wiele definicji lokalnej żywności, ale pojęcie to opiera się przede wszystkim na odległości. Wiele osób lubi kupować żywność lokalnie, zaczynając od własnej społeczności, kolejno poszerzają zakupy o województwo i a dopiero po wyczerpaniu lokalnych możliwości, sięgają po produkty krajowe. Ten rodzaj konsumpcji żywności jest podstawą książki James MacKinnon i Alisa Smith 100-Mile Diet: A Year of Local Eating, która promuje zakup i spożywanie żywności uprawianej, produkowanej lub wytwarzanej w promieniu 100 mil (ok. 161 km) od domu konsumenta.
PORA RUSZAĆ NA PIKNIK
Przy okazji naszych piknikowych przygotowań postanowiłyśmy zarekomendować Ci takie właśnie lokalne, rodzinne czy ekologiczne biznesy. Dla każdej z tych firm praca to wielka pasja i duże zaangażowanie w tworzenie pysznych i zdrowych produktów.
Zabrałyśmy pełen koszyk pyszności, aby nie tylko smakować, ale razem spędzić czas. Była też okazja do rozmów i wymiany lokalnymi sprawdzonymi adresami z pysznościami. Tak, masz rację, u nas wszystko kręci się wokół jedzenia. Uwielbiamy próbować nowe smaki i odkrywać nowe produkty. Ciekawe jesteśmy, czy nasze inspiacje przypadną Ci do gustu. A jeśli i Ty znasz dobre, lokalne firmy, koniecznie podzieli się z nami w komentarzu.
ULE MIODULE
REGION: WOJ. ZACHODNIOPOMORSKIE
MIODY
Ule Miodule to rodzinna fabryka miodów ze wsi Krzymów w Zachodniopomorskim. Pasieka prowadzona jest niemal od 50 lat. Tradycje pszczelarskie w tej miodowej rodzinie sięgają trzech pokoleń. Miodule zajmują się produkcją naturalnego, przepysznego miodu pszczelego: spadziowego, lipowego, wielokwiatowego, akacjowego i rzepakowego. My na piknik wybrałyśmy miód wielokwiatowy. Powstaje on z nektaru wielu kwiatów, jest niezwykle aromatyczny i delikatnie słodki. Prócz walorów smakowych charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, pomaga w pokonaniu przeziębienia, wzmacnia odporność organizmu. Ponadto zapobiega chorobom żołądka i woreczka żółciowego. Wspomaga przemianę materii, ma działanie antydepresyjne, działa uspokajająco. Ule Miodule wykorzystują również wosk pszczeli i tworzą własnoręcznie ekologiczne świece, które pozytywnie oddziałują zarówno na mikroklimat w naszym domu, jak i na nasze zdrowie. My tą słodysz zabrałyśmy ze sobą na nasz wiosenny piknik.
SENSI HEMP
REGION: WOJ. PODKARPACKIE
HERBATY Z KONOPII
Sens Hemp to sklep do którego chętnie zaglądamy spacerując po ulicy Świętojańskiej w Gdyni. Specjalizuje się w sprzedaży wysokiej jakości produktów pochodzących z konopi włóknistych. Prócz standardowych produktów jak olej Cbd można znaleźć u nich cudowne herbaty konopne. Są one zbierane z upraw na podkarpaciu i występują w różnych wersjach smakowych: malina, agrest oraz truskawka.
Picie herbaty konopnej pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć. Co więcej herbata konopna może być pomocna przy migrenach, może obniżyć ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża choleterol. Herbata konopna może wywierać imponujący wpływ na nasz organizm wzmacniając i chroniąc nasz układ immunologiczny. Zaparzyłyśmy herbatę na piknik, aby wśród natury czerpać z niej to, co najlepsze.
WEGE SIOSTRY
REGION: WOJ. MAZOWIECKIE | OKOLICE WARSZAWY
WEGAŃSKIE SERY I MASŁA
Wege Siostry to rodzinna firma, której specjalnością są roślinne sery i masła. Wszystkie ich produkty są tworzone ręcznie w podwarszawskiej pracowni. Zawierają żywe kultury bakterii, których dobroczynny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Powstają z naturalnych i wysokiej jakości składników, nie zawierają konserwantów i są bezglutenowe. Siostry tworzą swoje wyroby dla wszystkich osób, które chcą jeść zdrowo i pysznie. Ich roślinne smarowidła obalają wszelkie stereotypy na temat kuchni wegańskiej. Przykładem jest nasz piknikowy faworyt – Osełko z nerkowca, które na świeżej bułeczce z mąki konopii smakowało wręcz wyśmienicie. Idealnie komponowało się również z miodem. Jestem pewna, że niejeden miłośnik masła przekonałby się do tej roślinnej odmiany masła.
OCELIO
REGION: WOJ. MAZOWIECKIE | WARSZAWA
PRODUKTY BEZGLUTENOWE
Ocelio to polska marka, która powstała z myślą o osobach chorujących na celiakię, oraz o osobach świadomie eliminujących gluten ze swojego jadłospisu. Każdy kto doświadcza albo doświadczył diety bezglutenowej wie jak trudno jest dostać dobrej jakości, smaczny produkt i w dodatku polski. Ocelio stanęło na wysokości zadania i w swojej ofercie posiadają szeroki asortyment pysznych produktów, które pozwolą urozmaicić dietę, m.in. bezglutenowe mieszanki mąk do ciast i pizzy, napoje roślinne, musli owsiane, batony superfoods raw oraz batony proteinowe. Wszystko to charakteryzują się najwyższą jakością oraz starannie dobraną recepturą. Wyróżnia je niepowtarzalny smak oraz bezpieczeństwo procesu produkcji. Na nasz piknik zabrałyśmy płatki owsiane, które z truskawkami i jogurtem kokosowym komponowały się idealnie.
GŁODNY WILK NA TROPIE
REGION: WOJ. MAZOWIECKIE | WARSZAWA
NATURALNE OWOCOWO-WARZYWNE ŻELKI
Głodny Wilka na Tropie to fantastyczny pomysł i pyszna przekąska. Owocowo-warzywne żelki to smaczna porcja zdrowia z warzyw i owoców, które na redakcyjnym pikniku stały się po prostu hitem wśród dzieci jak i dorosłych. Głodny Wilk to przekąska o prostym składzie oraz tradycyjnej metodzie produkcji na bazie świeżych owoców i warzyw. W składzie nie znajdziesz zagęszczonych soków i puree. Głodny Wilk pomaga małym tropicielom przygód zdrowo się rozwijać, a nam – rodzicom daje sposób, żeby przemycić do ich diety wartościowe owoce i warzywa. To, co wyróżnia żelki Głodny Wilk to duża zawartość świeżych warzyw.
ANNA BEE
REGION: WOJ. DOLNOŚLĄSKIE | WROCŁAW
OCTY
Anna Bee to miejsce, w którym wszystko karmi i wzmacnia, pięknie pachnie i dobrze smakuje – nawet dzieciom. To prawdziwie naturalne, surowe i najwyższej jakości produkty. Anna Bee jest dedykowana tym, którzy nie lubią iść na skróty. Korzystając ze sklepu Anny dostajesz w bonusie konkretną porcję wiedzy o zdrowiu i odżywianiu. Odwiedźcie ją, na zdrowie! Na naszym pikniku pojawiły się octy dla zdrowotności. Jeżeli nie jesteś jeszcze pasjonatką picia octów można wykorzystać je do dresingu, wiosenno-letnich sałątek. Anna Bee robi octy ze wszystkiego i podchodzi do nich z wielką uważnością. Dba by w miksturze znalazła się najlepszej jakości woda i miód. Skąd pomysł na octy? Jak wszystko co pojawia się w jej sklepie – z życia. Jej przygodna zaczęła się tam, gdzie medycynie skończyły się odpowiedzi dla jej rodziny.
ZAKWASOWNIA
REGION: WOJ. POMORSKIE | GDAŃSK
ŻYWNOŚĆ WEGAŃSKA
Zdrowy, ekologiczny i składający się lokalnych produktów piknik nie mógł obejść się bez produktów z Zakwasowni. Jest to rodzinny projekt, który powstał by znaleźć naturalne metody wspierania organizmu. Ich specjalnością są zdrowe i ekologiczne kiszonki o wyjątkowych właściwościach wspierających florę bakteryjną jelit. Założyciele Magda i Mikołaj Batorowie włożyli całe swoje serce, aby dobrymi rzeczami móc podzielić się z innymi i stworzyć miejsca pracy dla siebie i rodziny. Nas na pikniku urzekł tradycyjny zakwas z buraków i kombucha. Ale mają tak wiele możliwości, że jeszcze długo będzie je testować. Tym większe mamy możliwości, bo właśnie w Gdańsku otworzyli Bistro, w którym dania wegańskie nie są opcją, ale na nich opiera się całe menu tworzone przez znakomitego szefa kuchni.
KOZA NA LAWENDZIE
REGION: WOJ. WARMIŃSKO-MAZURSKIE | OKOLICE GRUNWALDU
SERY KOZIE
Koza na lawendzie powstała z miłości do natury i tradycyjnych smaków z przeszłości. Nieduże gospodarstwo ekologiczne znajduje się pod Grunwaldem na Mazurach. Jest prowadzone przez małżeństwo Weronikę i Kamila. Inspiracją do rozpoczęcia działalności były wspomnienia smaków świeżych warzyw i owoców z ogródków babć i mam, które chcieli przekazać swoim dzieciom. Zaowocowało to uprawą warzywnika, a efekty szybko docenili znajomi i tak zaczęli rozwijać swoją działalność. Najpierw ich głównym produktem była lawenda, by w miarę rozwoju pojawiały się nowe produkty – i tak pojawiły się kozy. Weronika pokochała je i dba o nie z wielką pieczołowitością, a one odpłacają wyjątkowym mlekiem, z którego powstają fantastyczne sery. Na szczególną uwagę zasługuje Biały Kazimierz – ser pleśniowy z delikatną skórką i rozpływającym się wnętrzem o niepowtarzalnym smaku i aromacie oraz Zakwasek – ser o twarogowej konsystencji, lekko kwaskowy, delikatny. Idealny na czerwcowy piknik.
Artykuł powstał przy współpracy z wymienionymi markami. Było pysznie!