Bataty lubię za wszechstronność. Gdy je upiekę, delikatnie obsypię solą i odrobiną chili okażą się idealnymi frytkami, które zachwycają.  Jednak gdy upieczone dodam do tofu, delikatnie posłodzę i schłodzę okażą się nieziemskim sernikiem. Sprawdzą się również w formie placuszków, które dziś proponujemy.

Podane ze świeżym, pachnącym szczypiorkiem i serkiem wiejskim stworzą pyszny obiad czy kolację. Spróbujecie przekonać się do tych słodkich ziemniaków? Warto wiedzieć jeszcze, że bataty to źródło wielu witamin i minerałów! Witamina C, E, B czy K oraz potas, fosfor, magnez i żelazo sprawiają, że bataty stają się atrakcyjne dla naszego zdrowia! Sięgajcie więc po nie bez oporów!

Placuszki z cukinii 4

PLACUSZKI Z BATATÓW

Składniki:

1 średni batat

1 jajko

3 gałązki szczypiorku

2 łyżki mąki orkiszowej

Sól, pieprz do smaku

Masło klarowane do smażenia

Do podania: mozzarella lub serek wiejski ziarnisty

Placuszki z cukinii (2)

Przygotowanie:

Batata obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce, najlepiej o grubych oczkach.  Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i poszatkowany szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na  patelni rozpuszczamy masło klarowane,  nakładamy po jednej łyżce przygotowanej mieszanki na placuszka i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Ściągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym.  Podajemy z mozzarellą lub serkiem i szczypiorkiem. SMACZNEGO!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ