Bataty lubię za wszechstronność. Gdy je upiekę, delikatnie obsypię solą i odrobiną chili okażą się idealnymi frytkami, które zachwycają. Jednak gdy upieczone dodam do tofu, delikatnie posłodzę i schłodzę okażą się nieziemskim sernikiem. Sprawdzą się również w formie placuszków, które dziś proponujemy.
Podane ze świeżym, pachnącym szczypiorkiem i serkiem wiejskim stworzą pyszny obiad czy kolację. Spróbujecie przekonać się do tych słodkich ziemniaków? Warto wiedzieć jeszcze, że bataty to źródło wielu witamin i minerałów! Witamina C, E, B czy K oraz potas, fosfor, magnez i żelazo sprawiają, że bataty stają się atrakcyjne dla naszego zdrowia! Sięgajcie więc po nie bez oporów!
PLACUSZKI Z BATATÓW
Składniki:
1 średni batat
1 jajko
3 gałązki szczypiorku
2 łyżki mąki orkiszowej
Sól, pieprz do smaku
Masło klarowane do smażenia
Do podania: mozzarella lub serek wiejski ziarnisty
Przygotowanie:
Batata obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i poszatkowany szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, nakładamy po jednej łyżce przygotowanej mieszanki na placuszka i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Ściągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym. Podajemy z mozzarellą lub serkiem i szczypiorkiem. SMACZNEGO!