Bataty lubię za wszechstronność. Gdy je upiekę, delikatnie obsypię solą i odrobiną chili okażą się idealnymi frytkami, które zachwycają.  Jednak gdy upieczone dodam do tofu, delikatnie posłodzę i schłodzę okażą się nieziemskim sernikiem. Sprawdzą się również w formie placuszków, które dziś proponujemy.

Podane ze świeżym, pachnącym szczypiorkiem i serkiem wiejskim stworzą pyszny obiad czy kolację. Spróbujecie przekonać się do tych słodkich ziemniaków? Warto wiedzieć jeszcze, że bataty to źródło wielu witamin i minerałów! Witamina C, E, B czy K oraz potas, fosfor, magnez i żelazo sprawiają, że bataty stają się atrakcyjne dla naszego zdrowia! Sięgajcie więc po nie bez oporów!

Placuszki z cukinii 4

PLACUSZKI Z BATATÓW

Składniki:

1 średni batat

1 jajko

3 gałązki szczypiorku

2 łyżki mąki orkiszowej

Sól, pieprz do smaku

Masło klarowane do smażenia

Do podania: mozzarella lub serek wiejski ziarnisty

Placuszki z cukinii (2)

Przygotowanie:

Batata obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce, najlepiej o grubych oczkach.  Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i poszatkowany szczypior. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na  patelni rozpuszczamy masło klarowane,  nakładamy po jednej łyżce przygotowanej mieszanki na placuszka i smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron. Ściągamy z patelni i odsączamy z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym.  Podajemy z mozzarellą lub serkiem i szczypiorkiem. SMACZNEGO!

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.