Hummus – pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale swoim smakiem podbija podniebienia niemalże wszystkich! Połączenie ciecierzycy z sezamem okazuje się idealnym! Taka pasta to doskonały pomysł na śniadanie, gdy posmarujemy nią pełnoziarniste pieczywo, obiad gdy podamy ją w chlebkach pita z pieczonymi warzywami czy na kolację w towarzystwie surowych, chrupiących stiksów warzywnych!
Warto pokusić się o małe szaleństwo i do podstawowej wersji hummusu dorzucić pieczonego buraka, marchewkę, dynię lub suszone pomidory! Tą ostatnią opcję dzisiaj Wam proponujemy, nie zawiedziecie się na pewno!
Składniki:
1 szklanka cieciorki MELVIT
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
10 suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy + 2 do podania
Sól, pieprz
Do podania:
Oliwa, natka pietruszki
Stiksy warzywne: marchewka, ogórek, kalarepa
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy dokładnie. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Po tym czasie studzimy. W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, tahini, sok z cytryny, suszone pomidory, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Warzywa, obieramy, myjemy i kroimy na cienkie stiksy. Hummus podajemy ze stiksami warzywnymi, oblany obficie oliwą oraz obsypany natką pietruszki. SMACZNEGO!
Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik / Zabawa w gotowanie