Hummus – pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale swoim smakiem podbija podniebienia niemalże wszystkich! Połączenie ciecierzycy z sezamem okazuje się idealnym! Taka pasta to doskonały pomysł na śniadanie, gdy posmarujemy nią pełnoziarniste pieczywo, obiad gdy podamy ją w chlebkach pita z pieczonymi warzywami czy na kolację w towarzystwie surowych, chrupiących stiksów warzywnych! 

Warto pokusić się o małe szaleństwo i do podstawowej wersji hummusu dorzucić pieczonego buraka, marchewkę, dynię lub suszone pomidory! Tą ostatnią opcję dzisiaj Wam proponujemy, nie zawiedziecie się na pewno!

domowy hummus

Składniki:

1 szklanka cieciorki MELVIT
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
10 suszonych pomidorów w zalewie
1 łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżki oliwy + 2 do podania
Sól, pieprz

Do podania:

Oliwa, natka pietruszki

Stiksy warzywne: marchewka, ogórek, kalarepa


Przygotowanie:

Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy dokładnie. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Po tym czasie studzimy. W blenderze umieszczamy cieciorkę, czosnek, tahini, sok z cytryny, suszone pomidory, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Warzywa, obieramy, myjemy i kroimy na cienkie stiksy. Hummus podajemy ze stiksami warzywnymi, oblany obficie oliwą oraz obsypany natką pietruszki. SMACZNEGO!

domowy hummus

Tekst i zdjęcia: Ewelina Szkutnik / Zabawa w gotowanie

Zapisz się na newsletter

No.12 Mint dostępny online i w salonach Empik

Magazyn MINT to poradnik dla mam o charakterze lifestylowym. MINT to nie tylko portal, który codziennie dostarcza porcji inspiracji dla mamy i dziecka. To także drukowany kwartalnik stworzony dla chwili relaksu. Poczuj miętę do MINT.

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.