Dżem malinowy z nasionami chia to nie lada gratka dla łasucha. Ale zacznijmy od początku! Maliny – te małe owoce -znajdziemy w naszych ogrodach lub lasach. Są soczyste i bardzo aromatyczne, a do tego mają w sobie wiele cennych właściwości. Zbieranie ich prosto z krzaka to czysta przyjemność. Gdy wybieracie się w ich poszukiwaniu weźcie zapas pojemników, bo każda malina jest na wagę złota.
Sezon na maliny już praktycznie mija, ale dostępne są jeszcze szklarniowe, polskie, korzystajmy zatem póki mamy taką możliwość.
Jakie dobrodziejstwa dają nam maliny? Zarówno owoce jak i liście mają w sobie wiele witamin i składników mineralnych. Doskonale pomagają przy przeziębieniach, gorączce i dolegliwościach jelitowych. Możemy z nich wyczarować pyszne desery oraz niezastąpione przetwory w postaci soku lub dżemu.
Nasza dzisiejsza propozycja idealnie nada się dla tych, którzy wciąż w biegu nie mają zbyt wiele czasu na przetwory. Dżem malinowy zagęszczany nasionami chia sprawdzi się idealnie!
DŻEM MALINOWY Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
1 kg malin
2 szklanki cukru trzcinowego
Sok z ½ pomarańczy
Kilkanaście listków świeżej bazylii
5 łyżek nasion chia
Przygotowanie
Maliny, cukier, sok i bazylię umieszczamy w garnku. Wszystko razem gotujemy ok.15-30 minut, co jakiś czas mieszamy. Tak ugotowany mus delikatnie studzimy, po czym przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. W razie konieczności możemy zrobić to dwa razy. Do przetartego musu dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na 10 minut, po czym powtarzamy energiczne mieszanie. Przekładamy dżem do słoików i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie możemy już jeść. Dżem malinowy zwabi do kuchni nawet niejadka, kiedy podamy go z pyszną chałką na niedzielne śniadanie lub jako dodatek owocowy do porannej owsianki przed wyjściem do pracy. Sama widzisz opcji jest wiele. Co więcej, są bardziej niż smaczne.
Z podanych składników wyjdzie nam ok. 0,5 l dżemu.
Tekst/ Zdjęcia: Ewelina Szkutnik / Zabawa w gotowanie