Gofry kwintesencja lata. W miejscowościach wypoczynkowych serwowane są na każdym kroku – z bitą śmietaną, frużeliną, polewą owocową, czekoladową, karmelową, z owocami, posypką czekoladową, dżemem. Poznaj nasze wariacje na temat gofra tym razem w wersji wytrawnej.
SKLEP
Łatwo i szybko gofry może przyrządzić właściwie każdy.
Sam bowiem przepis na gofry nie jest skomplikowany. Dziś zrobimy domowe gofry, które podamy na śniadanie, obiad i kolację.
Najważniejsza wskazówka dotycząca przyrządzania gofrów jest taka, że szybkość ich pieczenia oraz smak i chrupkość przede wszystkim zależy od jakości samej gofrownicy. Najlepsze są te o dużej mocy, minimum 1300 W, ciężkiej i solidnie wykonanej.
PRZEPIS PODSTAWOWY NA GOFRY
SKŁADNIKI
2 filety z piersi kurczaka
4 jajka na twardo
50 g. parmezanu
150 g. jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki oliwy truflowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
3-4 gałązki tymianku
sałata, rukola
3 gofry z naszego przepisu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na mocnym ogniu aż szybko się zrumieni. Przekładamy do piekarnika, posypujemy listkami tymianku i pieczemy w 180ºC 15-20 min.
- Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską i oliwą truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gofry łamiemy lub kroimy na małe grzanki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną soli i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekącego się kurczaka na 3 minuty przed końcem czasu pieczenia.
GOFRY Z PASTĄ JAJECZNĄ
AUTOR: Natalia Bogubowicz
4 PORCJE
SKŁADNIKI
4 ciepłe gofry z naszego przepisu
6 ugotowanych na twardo jajek
2 łyżeczki majonezu
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła
1 pęczek rzodkiewek
3 łyżki siekanego szczypiorku
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy drobniutko posiekana cebulkę, koperek, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy na patelnię razem z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 3 minuty, pod koniec mieszamy z łyżką siekanego szczypiorku.
- Na gofry kładziemy pastę jajeczną a na niej smażone rzodkiewki. Posypujemy resztą szczypiorku.
GOFRO-BURGERY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM
AUTOR: Natalia Bogubowicz
8 PORCJI
SKŁADNIKI
8 ciepłych gofrów
400 g. filetu z łososia bez skóry
kilka liści sałaty
2 pomidory
2 łyżki majonezu
3 łyżki koperku
1/2 czerwonej cebuli
200 g. kanapkowego serka śmietankowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sol, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Serek śmietankowy łączymy z majonezem i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
-
Łososia polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 190ºC przez 15 minut.
-
Na 4 gofrach rozkładamy sos z serka, liście sałaty, plastry cebuli i pomidora oraz podzielonego na kawałki łososia. Przykrywamy pozostałymi goframi.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM Z GOFROWYMI GRZANKAMI
AUTOR: Natalia Bogubowicz
4 PORCJE
SKŁADNIKI
2 filety z piersi kurczaka
4 jajka na twardo
50 g. parmezanu
150 g. jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki oliwy truflowej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
3-4 gałązki tymianku
sałata, rukola
3 gofry z naszego przepisu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na mocnym ogniu aż szybko się zrumieni. Przekładamy do piekarnika, posypujemy listkami tymianku i pieczemy w 180ºC 15-20 min.
- Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską i oliwą truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gofry łamiemy lub kroimy na małe grzanki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną soli i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekącego się kurczaka na 3 minuty przed końcem czasu pieczenia.
- Na talerzach układamy porwaną sałatę, rukolę, ćwiartki jajek, plastry pieczonych filetów. Polewamy sosem jogurtowym, posypujemy płatkami parmezanu oraz gofrowymi grzankami.
A jeśli masz ochotę na inne niestandardowe śniadania, koniecznie zajrzyj do naszych przepisów- KLIKNIJ TU JEŚLI MASZ OCHOTĘ NA SMAKOWITE ŚNIADANIE i TU JEŚLI LUBISZ BAJGLE W NOWEJ ODSŁONIE.
Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz
Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.