Gofry – 3 przepisy w wersji na słono

Gofry kwintesencja lata. W miejscowościach wypoczynkowych serwowane są na każdym kroku – z bitą śmietaną, frużeliną, polewą owocową, czekoladową, karmelową, z owocami, posypką czekoladową, dżemem. Poznaj nasze wariacje na temat gofra tym razem w wersji wytrawnej.

***

Autor/Zdjęcia: Natalia Bogubowicz

Trudno nie zgodzić się, że gofry są przepyszne. Ciasto robi się z mleka, mąki, jajek, cukru. Ale najwięcej kalorii mają słodkie dodatki do gofrów – bita śmietana, polewa czy kolorowa posypka. Dzisiaj chcemy Ci udowodnić, że chrupiące gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie.

Łatwo i szybko gofry może przyrządzić właściwie każdy.Sam bowiem przepis na gofry nie jest skomplikowany. Dziś zrobimy domowe gofry, które podamy na śniadanie, obiad i kolację.

Najważniejsza wskazówka dotycząca przyrządzania gofrów jest taka, że szybkość ich pieczenia oraz smak i chrupkość przede wszystkim zależy od jakości samej gofrownicy. Najlepsze są te o dużej mocy, minimum 1300 W, ciężkiej i solidnie wykonanej.


Gofry – przepis podstawowy

 

Składniki

/na 8 szt./

 

1,5 szklanka mąki pszennej typ 450

3/4 szklanka mleka

1/2 szklanka wody gazowanej

szczypta soli

1 łyżka cukru

2 jajka

1/4 szklanka rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Mąkę łączymy z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, a te ubijamy na sztywna pianę. Do mąki dodajemy mleko, wodę gazowaną, olej i żółtka. Krótko miksujemy.

3. Ciasto łączymy delikatnie łyżką z pianą z białek.

4. Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem smarujemy cieniutką warstwą oleju, zamykamy i nagrzewamy (około 7-8 minut). Porcje ciasta nabieramy chochelką i rozprowadzamy jej grzbietem na obu kratkach. Zamykamy i pieczemy przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieramy gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładamy na metalową kratkę.


GOFRY Z PASTĄ JAJECZNĄ I MAŚLANYMI RZODKIEWKAMI

 

gofry na słono z pastą jajeczną

 

Składniki

/na 4 porcje/

4 ciepłe gofry z naszego przepisu

6 ugotowanych na twardo jajek

2 łyżeczki majonezu

1/2 małej czerwonej cebuli

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1/2 pęczka koperku

2 łyżki masła

1 pęczek rzodkiewek

3 łyżki siekanego szczypiorku

sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy drobniutko posiekana cebulkę, koperek, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

2. Rzodkiewki myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy na patelnię razem z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 3 minuty, pod koniec mieszamy z łyżką siekanego szczypiorku.

3. Na gofry kładziemy pastę jajeczną a na niej smażone rzodkiewki. Posypujemy resztą szczypiorku.


GOFRO-BURGERY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM

gofry na słono grzanki

 

Składniki

/na 4 porcje/

8 ciepłych gofrów

400 g. filetu z łososia bez skóry

kilka liści sałaty

2 pomidory

2 łyżki majonezu

3 łyżki koperku

1/2 czerwonej cebuli

200 g. kanapkowego serka śmietankowego

1 łyżka oliwy z oliwek

sol, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Serek śmietankowy łączymy z majonezem i koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

2. Łososia polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 190ºC przez 15 minut.

3. Na 4 gofrach rozkładamy sos z serka, liście sałaty, plastry cebuli i pomidora oraz podzielonego na kawałki łososia. Przykrywamy pozostałymi goframi.


SAŁATKA Z KURCZAKIEM Z GOFROWYMI GRZANKAMI

gofrowe grzanki

 

Składniki

/na 4 porcje/

2 filety z piersi kurczaka

4 jajka na twardo

50 g. parmezanu

150 g. jogurtu naturalnego typu greckiego

3 łyżki oliwy truflowej

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

3-4 gałązki tymianku

sałata, rukola

3 gofry z naszego przepisu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju

sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Mięso posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na mocnym ogniu aż szybko się zrumieni. Przekładamy do piekarnika, posypujemy listkami tymianku i pieczemy w 180ºC 15-20 min.

2. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą francuską i oliwą truflową. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Gofry łamiemy lub kroimy na małe grzanki. Układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, odrobiną soli i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekącego się kurczaka na 3 minuty przed końcem czasu pieczenia.

4. Na talerzach układamy porwaną sałatę, rukolę, ćwiartki jajek, plastry pieczonych filetów. Polewamy sosem jogurtowym, posypujemy płatkami parmezanu oraz gofrowymi grzankami.


A jeśli masz ochotę na inne niestandardowe śniadania, koniecznie zajrzyj do naszych przepisów- KLIKNIJ TU JEŚLI MASZ OCHOTĘ NA SMAKOWITE ŚNIADANIE i TU JEŚLI LUBISZ BAJGLE W NOWEJ ODSŁONIE.


Autor / Zdjęcia: Natalia Bogubowicz

Dolnoślązaczka. Na co dzień kucharz, choć nie wyuczony. Pasjonatka fotografii kulinarnej, nowych smaków i ich unikalnych połączeń. Miłośniczka przyrody, zwolenniczka naturalności i subtelności. Autorka bloga – KLIKNIJ TU.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ