FALAFEL Z JOGURTEM, BAKŁAŻANEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY CZERWONEJ

Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L’As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.

Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut

Liczba porcji: 1 duża

Przepis na lunch

SKŁADNIKI:

1 bakłażan

2 łyżki oliwy z oliwek

6 gotowych falafeli

⅛ czerwonej kapusty

3-centymetrowy kawałek ogórka

1 czerwonej cebuli

4–5 pomidorków koktajlowych przekrojonych

na pół

1 chlebek pita lub 1 podpłomyk

sól

świeżo zmielony pieprz czarny

Sos jogurtowy

4 łyżki jogurtu naturalnego

sok z 1 limonki

sól

świeżo zmielony pieprz czarny

1 łyżka świeżo posiekanego zioła (do wyboru)

Wieczorem: Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika. Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.

Rano: Poszatkuj kapustę – im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan. Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.

Pora lunchu: Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.


KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, POMIDOREM, MOZZARELLĄ I PESTO

Ta klasyczna włoska kanapka jest tak dobra, że bez problemu można zjeść dwie.Tak zrobił kiedyś nasz znajomy, po kryjomu pożerając cały nasz lunch. Czy miał dość? Nic z tych rzeczy.

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 1 kanapka

 

Przepis na lunch

SKŁADNIKI:

1/2 dużej ciabatty lub 1 mała (kup takie, które

nadają się do zamrażania, zamroź od razu

i wykorzystaj w ciągu miesiąca)

1 bardzo duża łyżka pesto

3 plasterki szynki parmeńskiej

1/2 kuli mozzarelli pokrojonej na plastry

1/2 grubo pokrojonego pomidora

oliwa z oliwek

szczypta soli

garść liści bazylii

Jeśli używasz mrożonej ciabatty, rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Piecz ją 10 minut i, wyjmij z piekarnika i odłóż, żeby ostygła. Jeśli używasz dużej ciabatty, przekrój ją na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca. Spód posmaruj pesto i wyłóż plasterkami szynki parmeńskiej, mozzarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Ciasno zawiń w folię aluminiową lub papier i obwiąż sznurkiem.

Pora lunchu: Odwiń kanapkę i zjedz ją, zanim ktoś spróbuje ci ją ukraść.


Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki: Pora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.