FALAFEL Z JOGURTEM, BAKŁAŻANEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY CZERWONEJ
Najlepsze falafele, jakie w życiu jadłyśmy, to te w restauracji L’As du Fallafel przy ulicy Rosiers w Paryżu. Poniższy przepis to hołd dla nich. Ważne, żeby danie ostrożnie zapakować i odpowiednio podać w pracy. Wszystko możesz przygotować wieczorem, ale pamiętaj, że sos należy schować do lodówki.
Czas przygotowania: 10 minut + gotowanie 40 minut
Liczba porcji: 1 duża
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
6 gotowych falafeli
⅛ czerwonej kapusty
3-centymetrowy kawałek ogórka
1 czerwonej cebuli
4–5 pomidorków koktajlowych przekrojonych
na pół
1 chlebek pita lub 1 podpłomyk
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
Sos jogurtowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1 limonki
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
1 łyżka świeżo posiekanego zioła (do wyboru)
Wieczorem: Rozgrzej piekarnik do 190°C (gazowy ustaw na poziom 5). Pokrój bakłażan w 3-centymetrowe kawałki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem. Piecz 35 minut lub do momentu, gdy bakłażan stanie się złocisty i gąbczasty. 10 minut przed końcem pieczenia wstaw falafele do piekarnika. Kiedy minie czas pieczenia, wyjmij bakłażan i falafele, przykryj folią aluminiową i odstaw do ostygnięcia.
Rano: Poszatkuj kapustę – im cieniej, tym lepiej. Ogórek pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj. Do pojemnika włóż cebulę, ogórek, pomidorki koktajlowe, ostudzone falafele i bakłażan. Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie jego składniki w małym słoiczku po dżemie lub małym pojemniku. Opiecz w tosterze chlebek pita lub podpłomyk i zawiń w folię aluminiową lub zapakuj oddzielnie do papierowej torebki. Danie można przechowywać w temperaturze pokojowej kilka godzin.
Pora lunchu: Otwórz chlebek pita lub połóż podpłomyk. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki, zanim nadziejesz nimi pitę. Całość skrop sosem jogurtowym i sosem chili, jeśli masz taki w pracy.
KANAPKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, POMIDOREM, MOZZARELLĄ I PESTO
Ta klasyczna włoska kanapka jest tak dobra, że bez problemu można zjeść dwie.Tak zrobił kiedyś nasz znajomy, po kryjomu pożerając cały nasz lunch. Czy miał dość? Nic z tych rzeczy.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 1 kanapka
SKŁADNIKI:
1/2 dużej ciabatty lub 1 mała (kup takie, które
nadają się do zamrażania, zamroź od razu
i wykorzystaj w ciągu miesiąca)
1 bardzo duża łyżka pesto
3 plasterki szynki parmeńskiej
1/2 kuli mozzarelli pokrojonej na plastry
1/2 grubo pokrojonego pomidora
oliwa z oliwek
szczypta soli
garść liści bazylii
Jeśli używasz mrożonej ciabatty, rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom 4). Piecz ją 10 minut i, wyjmij z piekarnika i odłóż, żeby ostygła. Jeśli używasz dużej ciabatty, przekrój ją na pół w poprzek, a następnie znów na pół wzdłuż, ale nie przekrawaj do końca. Spód posmaruj pesto i wyłóż plasterkami szynki parmeńskiej, mozzarelli i pomidora. Pomidory posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Ciasno zawiń w folię aluminiową lub papier i obwiąż sznurkiem.
Pora lunchu: Odwiń kanapkę i zjedz ją, zanim ktoś spróbuje ci ją ukraść.
Przepisy i zdjęcia pochodzą z książki: Pora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania