Grzaniec idealny na zimne dni i pierwsze chłody. Rozgrzewa, koi, przybliża nas do świątecznych dni. Oto przepis na aromatyczny grzaniec, w sam raz na jesień!
Gdy zaczyna nam doskwierać chłód, a nawet mróz nasz organizm potrzebuje ogrzania. Instynktownie sięgamy po rozgrzewające przyprawy, zajadamy się zupami i popijamy herbatę z miodem i cytryną. Jednak, gdy nadchodzi wieczór i chwila na zwolnienie tempa, możemy sięgnąć po Grzane Wino. Wypełnione rozgrzewającym imbirem, znakomicie pachnącym cynamonem oraz goździkami i idealnie dosłodzone miodem sprawi, że zimny wieczór stanie się bardzo przyjemnym, a rozpalone świecie stworzą magiczny nastrój do odpoczynku.
Składniki (na dwa kubki):
500 ml wina półwytrawnego
1 laska cynamonu
3 grube plastry pomarańczy
4 goździki
3 cm korzenia imbiru
Miód
Przygotowanie:
Wino wlewamy do garnka, dodajemy cynamon, 1 plaster pomarańczy, goździki i obrany imbir oraz miód według uznania – co najmniej 2 łyżki. Podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowało! Ewentualnie dosładzamy. Do kubeczków dodajemy po plastrze pomarańczy (najlepiej pokrojonej na ćwiartki), wlewamy wino, ogrzewamy się i delektujemy się tym cudownym smakiem i aromatem.
Tekst: Ewelina Szkutnik
Masz ochotę na więcej pyszny przepisów? Koniecznie zajrzyj do naszego działu SMAKI – KLIKNIJ TU. Znajdziesz tam przepisy na aromatyczne potrawy na każdą okazję. Dania dla dużych i małych, takie które na stałe wpiszą się do Waszego rodzinnego menu.