Grzaniec idealny na zimne dni i pierwsze chłody. Rozgrzewa, koi, przybliża nas do świątecznych dni. Oto przepis na aromatyczny grzaniec, w sam raz na jesień!

Gdy zaczyna nam doskwierać chłód, a nawet mróz nasz organizm potrzebuje ogrzania. Instynktownie sięgamy po rozgrzewające przyprawy, zajadamy się zupami i popijamy herbatę z miodem i cytryną. Jednak, gdy nadchodzi wieczór i chwila na zwolnienie tempa, możemy sięgnąć po Grzane Wino. Wypełnione rozgrzewającym imbirem, znakomicie pachnącym cynamonem oraz goździkami i idealnie dosłodzone miodem sprawi, że zimny wieczór stanie się bardzo przyjemnym, a rozpalone świecie stworzą magiczny nastrój do odpoczynku.

Składniki (na dwa kubki):

500 ml wina półwytrawnego

1 laska cynamonu

3 grube plastry pomarańczy

4 goździki

3 cm korzenia imbiru

Miód

grzaniec

Przygotowanie:

Wino wlewamy do garnka, dodajemy cynamon, 1 plaster pomarańczy, goździki i obrany imbir oraz miód według uznania – co najmniej 2 łyżki. Podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowało! Ewentualnie dosładzamy. Do kubeczków dodajemy po plastrze pomarańczy (najlepiej pokrojonej na ćwiartki), wlewamy wino, ogrzewamy się i delektujemy się tym cudownym smakiem i aromatem.

Tekst: Ewelina Szkutnik

Masz ochotę na więcej pyszny przepisów? Koniecznie zajrzyj do naszego działu SMAKI – KLIKNIJ TU. Znajdziesz tam przepisy na aromatyczne potrawy na każdą okazję. Dania dla dużych i małych, takie które na stałe wpiszą się do Waszego rodzinnego menu.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.