Gdy zaczyna nam doskwierać chłód, a nawet mróz nasz organizm potrzebuje ogrzania. Instynktownie sięgamy po rozgrzewające przyprawy, zajadamy się zupami i popijamy herbatę z miodem i cytryną. Jednak, gdy nadchodzi wieczór i chwila na zwolnienie tempa, możemy sięgnąć po Grzane Wino. Wypełnione rozgrzewającym imbirem, znakomicie pachnącym cynamonem oraz goździkami i idealnie dosłodzone miodem sprawi, że zimny wieczór stanie się bardzo przyjemnym, a rozpalone świecie stworzą magiczny nastrój do odpoczynku.

Składniki (na dwa kubki):

500 ml wina półwytrywanego

1 laska cynamonu

3 grube plastry pomarańczy

4 goździki

3 cm korzenia imbiru

Miód

DSC_6035

Przygotowanie:

Wino wlewamy do garnka, dodajemy cynamon, 1 plaster pomarańczy, goździki i obrany imbir oraz miód według uznania – co najmniej 2 łyżki. Podgrzewamy, ale uważamy by się nie zagotowało! Ewentualnie dosładzamy. Do kubeczków dodajemy po plastrze pomarańczy (najlepiej pokrojonej na ćwiartki), wlewamy wino, ogrzewamy się i delektujemy się tym cudownym smakiem i aromatem.

Tekst: Ewelina Szkutnik

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ