Pulpeciki z nerkowacami w sosie pomidorowym

Pyszne pulpeciki z nerkowców. 

Alergia pokarmowa dotyka coraz więcej osób. Żaneta Rzezińska, autorka najsmaczniejszego Instagrama dla alergików @oh.meal, wie o niej wiele z własnego doświadczenia. Poznaj przepisy na proste wegańskie dania.

Autor/Zdjęcia: Żaneta Rzezińska
Pulpeciki

SKLEP

PULPECIKI Z NERKOWCAMI W SOSIE POMIDOROWYM

bez glutenu, bez nabiału, bez jajka

 

 

Te pulpeciki to złoto! Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. Mają idealny balans wszystkich 5 smaków.  To ten rodzaj obiadu, który oprócz tego, że jest pyszny i pięknie wygląda, jest jednocześnie prosty i dość szybki w wykonaniu! To wegańska wersja popisowego dania mojej mamy, które tak dobrze znam z dzieciństwa. Były to kuleczki z twarogu i orzechów włoskich gotowane w sosie pomidorowym. Stęskniona za tym daniem postanowiłam je odtworzyć w wersji, którą ja i mój synek moglibyśmy jeść bez wyrzutów sumienia (oboje jesteśmy uczuleni na nabiał i orzechy). Udało się. Pulpeciki smakują trochę jak te z twarogu, a trochę jak mielone klopsy. Są bogate w białko i smakują nawet najbardziej wymagającym.

Pulpeciki lubią być mrożone i świetnie się do tego nadają. Można zrobić podwójna porcję i część kulek przechować w zamrażarce na kolejny obiad. Wtedy należy je wyłożyć na blaszkę i upiec dokładnie tak, jak świeże.

pulpeciki

Składniki:

na pulpeciki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g nerkowców
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 60g oleju (ok 8 łyżek)

na sos:

  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 1 marchewka 
  • 2 puszki pomidorów arrabiata
  • świeże zioła (np. tymianek, bazylia, rozmaryn)
  • ½ łyżeczki ksylitolu/cukru trzcinowego/miodu/syropu klonowego
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ?

 Pulpeciki:

  1. Kaszę ugotować w proporcjach 1:2.
  2. Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Nerkowce zmielić drobno w blenderze lub młynku (np. takim do kawy).
  4. Wszystkie składniki połączyć w misce, dokładnie mieszając łyżką.
  5. Wilgotnymi dłońmi formować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Jeszcze ciepłe pulpeciki mogą się rozpadać. Należy odczekać chwilę aż stężeją.

Sos:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  3. Na oliwie podsmażyć na złoto cebulę. Dodać do niej marchewkę i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na średniej temperaturze aż marchewka całkowicie zmięknie.
  4. Dodać puszki pomidorów i zioła.
  5. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną wybranego słodzidła (ksylitolu/cukru trzcinowego/ miodu/syropu klonowego).

Pulpeciki najlepiej smakują z makaronem! Można włożyć je do sosu na krótko przed podaniem, lub ułożyć je na makaronie i polać sosem już na talerzu.

Pulpeciki
pulpeciki

Zapisz się na MINTowy newsletter i odbierz PREZENT - Pomysły na kreatywne zabawy na CAŁY MIESIĄC!

Dołącz do naszej społeczności i poczuj miętę do MINT! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Odbierz w prezencie 30 kreatywnych pomysłów na zabawy z dzieckiem, bo to nowa jakość czasu z dzieckiem.

podobne artykuły

magazyn dla mamy

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.