Pulpeciki z nerkowacami w sosie pomidorowym

Pyszne pulpeciki z nerkowców. 

Alergia pokarmowa dotyka coraz więcej osób. Żaneta Rzezińska, autorka najsmaczniejszego Instagrama dla alergików @oh.meal, wie o niej wiele z własnego doświadczenia. Poznaj przepisy na proste wegańskie dania.

Autor/Zdjęcia: Żaneta Rzezińska
Pulpeciki

SKLEP

PULPECIKI Z NERKOWCAMI W SOSIE POMIDOROWYM

bez glutenu, bez nabiału, bez jajka

 

 

Te pulpeciki to złoto! Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. Mają idealny balans wszystkich 5 smaków.  To ten rodzaj obiadu, który oprócz tego, że jest pyszny i pięknie wygląda, jest jednocześnie prosty i dość szybki w wykonaniu! To wegańska wersja popisowego dania mojej mamy, które tak dobrze znam z dzieciństwa. Były to kuleczki z twarogu i orzechów włoskich gotowane w sosie pomidorowym. Stęskniona za tym daniem postanowiłam je odtworzyć w wersji, którą ja i mój synek moglibyśmy jeść bez wyrzutów sumienia (oboje jesteśmy uczuleni na nabiał i orzechy). Udało się. Pulpeciki smakują trochę jak te z twarogu, a trochę jak mielone klopsy. Są bogate w białko i smakują nawet najbardziej wymagającym.

Pulpeciki lubią być mrożone i świetnie się do tego nadają. Można zrobić podwójna porcję i część kulek przechować w zamrażarce na kolejny obiad. Wtedy należy je wyłożyć na blaszkę i upiec dokładnie tak, jak świeże.

pulpeciki

Składniki:

na pulpeciki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 100g nerkowców
  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 60g oleju (ok 8 łyżek)

na sos:

  • 1 cebula (ok. 80g)
  • 1 marchewka 
  • 2 puszki pomidorów arrabiata
  • świeże zioła (np. tymianek, bazylia, rozmaryn)
  • ½ łyżeczki ksylitolu/cukru trzcinowego/miodu/syropu klonowego
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ?

 Pulpeciki:

  1. Kaszę ugotować w proporcjach 1:2.
  2. Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  3. Nerkowce zmielić drobno w blenderze lub młynku (np. takim do kawy).
  4. Wszystkie składniki połączyć w misce, dokładnie mieszając łyżką.
  5. Wilgotnymi dłońmi formować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Jeszcze ciepłe pulpeciki mogą się rozpadać. Należy odczekać chwilę aż stężeją.

Sos:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  3. Na oliwie podsmażyć na złoto cebulę. Dodać do niej marchewkę i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na średniej temperaturze aż marchewka całkowicie zmięknie.
  4. Dodać puszki pomidorów i zioła.
  5. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną wybranego słodzidła (ksylitolu/cukru trzcinowego/ miodu/syropu klonowego).

Pulpeciki najlepiej smakują z makaronem! Można włożyć je do sosu na krótko przed podaniem, lub ułożyć je na makaronie i polać sosem już na talerzu.

Pulpeciki
pulpeciki

Zapisz się na mintowy newsletter i odbierz PREZENT - Motywator do utraty wagi

Dołącz do naszej mintowej społeczności i poczuj miętę do dobrej lektury! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Poznaj Mint - magazyn dla mam czyli lifestylowy poradnik dla mam.

podobne artykuły

poradnik dla mam

Zapisz się na newsletter

No.13 Mint | gazeta online dla mamy już jest!

Magazyn MINT to poradnik dla mam o charakterze lifestylowym. MINT to nie tylko portal, który codziennie dostarcza porcji inspiracji dla mamy i dziecka. To także drukowany kwartalnik stworzony dla chwili relaksu. Poczuj miętę do MINT.

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.