Pyszne pulpeciki z nerkowców.
Alergia pokarmowa dotyka coraz więcej osób. Żaneta Rzezińska, autorka najsmaczniejszego Instagrama dla alergików @oh.meal, wie o niej wiele z własnego doświadczenia. Poznaj przepisy na proste wegańskie dania.
SKLEP
PULPECIKI Z NERKOWCAMI W SOSIE POMIDOROWYM
bez glutenu, bez nabiału, bez jajka
Te pulpeciki to złoto! Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. Mają idealny balans wszystkich 5 smaków. To ten rodzaj obiadu, który oprócz tego, że jest pyszny i pięknie wygląda, jest jednocześnie prosty i dość szybki w wykonaniu! To wegańska wersja popisowego dania mojej mamy, które tak dobrze znam z dzieciństwa. Były to kuleczki z twarogu i orzechów włoskich gotowane w sosie pomidorowym. Stęskniona za tym daniem postanowiłam je odtworzyć w wersji, którą ja i mój synek moglibyśmy jeść bez wyrzutów sumienia (oboje jesteśmy uczuleni na nabiał i orzechy). Udało się. Pulpeciki smakują trochę jak te z twarogu, a trochę jak mielone klopsy. Są bogate w białko i smakują nawet najbardziej wymagającym.
Pulpeciki lubią być mrożone i świetnie się do tego nadają. Można zrobić podwójna porcję i część kulek przechować w zamrażarce na kolejny obiad. Wtedy należy je wyłożyć na blaszkę i upiec dokładnie tak, jak świeże.
Składniki:
na pulpeciki:
- 100g kaszy jaglanej
- 100g nerkowców
- 1 cebula (ok. 80g)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 60g oleju (ok 8 łyżek)
na sos:
- 1 cebula (ok. 80g)
- 1 marchewka
- 2 puszki pomidorów arrabiata
- świeże zioła (np. tymianek, bazylia, rozmaryn)
- ½ łyżeczki ksylitolu/cukru trzcinowego/miodu/syropu klonowego
- sól i pieprz
JAK ZROBIĆ?
Pulpeciki:
- Kaszę ugotować w proporcjach 1:2.
- Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Nerkowce zmielić drobno w blenderze lub młynku (np. takim do kawy).
- Wszystkie składniki połączyć w misce, dokładnie mieszając łyżką.
- Wilgotnymi dłońmi formować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Jeszcze ciepłe pulpeciki mogą się rozpadać. Należy odczekać chwilę aż stężeją.
Sos:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Na oliwie podsmażyć na złoto cebulę. Dodać do niej marchewkę i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na średniej temperaturze aż marchewka całkowicie zmięknie.
- Dodać puszki pomidorów i zioła.
- Doprawić solą, pieprzem i odrobiną wybranego słodzidła (ksylitolu/cukru trzcinowego/ miodu/syropu klonowego).
Pulpeciki najlepiej smakują z makaronem! Można włożyć je do sosu na krótko przed podaniem, lub ułożyć je na makaronie i polać sosem już na talerzu.
Zapisz się na MINTowy newsletter i odbierz PREZENT - Pomysły na kreatywne zabawy na CAŁY MIESIĄC!
Dołącz do naszej społeczności i poczuj miętę do MINT! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Odbierz w prezencie 30 kreatywnych pomysłów na zabawy z dzieckiem, bo to nowa jakość czasu z dzieckiem.