Szybkie przepisy na lato

Latem ma być smacznie, ale szybko, koniecznie sezonowo. Poznaj garść przepisów, które pozwolą wyczarować Ci pyszną letnią ucztę!

Autor/ Zdjęcia: Justyna Wojczyńska

szybkie przepisy

SKLEP

Lato to czas pieszych wycieczek, zabaw nad wodą i aktywnego czasu z rodziną. Chcemy też zjeść smacznie, ale szybko. Pozwól, że podpowiemy Ci trzy szybkie przepisy, abyś miała więcej czas na celebrowanie wakacji.

3,2,1…start!

Szybki przepis na sałatkę

SAŁATKA TAJSKA

SKŁADNIKI

1 mango

1 ogórek

1 czerwona papryka

świeża mięta

płatki chilli

sos

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka oleju z sezamu

ZRÓB TO

1. Obrane mango, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski (możesz do tego celu użyć obieraczki do warzyw). Umieśćskładniki w dużej misce.

 

2. W mniejszym naczyniu połącz wszystkie składniki na sos i mieszaj za pomocą trzepaczki. Wlejy sos do sałatki i dopraw do smaku płatkami chili. Posyp pokruszonymi listkami mięty.

szybkie przepisy
szybkie przepisy

Zapisz się na MINTowy newsletter i odbierz PREZENT - Motywator do utraty wagi

Dołącz do naszej mintowej społeczności i poczuj miętę do dobrej lektury! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Poznaj Mint - magazyn dla mam czyli lifestylowy poradnik dla mam.

Szybki przepis na przystawkę

PIECZARKOWE CREME BRULEE

 

SKŁADNIKI

350 ml mleka

150 ml śmietany 30%

4 jajka

400 g pieczarek

50 g startego parmezanu – opcjonalnie

tymianek

sól, pieprz         

ZRÓB TO

1. Pieczarki pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle, aż płyn odparuje. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Połącz masę z pieczarkami, delikatnie mieszając. 

3. Masą wypełij kokilki. Każdą z nich możesz posypać startym parmezanem. 

4. Piecz krem przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

szybkie przepisy
szybkie przepisy
przepisy

Szybki przepis na danie główne

Przepis 3 – TARTA Z TWAROGIEM

SKŁADNIKI

10 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego

500 g twarogu półtłustego

50 g sera feta

4 łyżki jogurtu typu greckiego

2 cebulki

pęczek szczypiorku

zielona część pora

sól, pieprz

ZRÓB TO

1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż dokładnie kawałkami chleba tostowego. W misce umieść twaróg, ser i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

2. Ponownie wymieszaj i rozsmaruj na dnie z tostów.

Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, ozdobiona pokrojonym cienko porem.

 

 

szybkie przepisy

 

Dziękujemy M2K pracownia ceramiczna za wypożyczenie naczyń do sesji.

podobne artykuły

magazyn dla mam

Zapisz się na newsletter

No.13 Mint | gazeta online dla mamy już jest!

Magazyn MINT to poradnik dla mam o charakterze lifestylowym. MINT to nie tylko portal, który codziennie dostarcza porcji inspiracji dla mamy i dziecka. To także drukowany kwartalnik stworzony dla chwili relaksu. Poczuj miętę do MINT.

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.