Latem ma być smacznie, ale szybko, koniecznie sezonowo. Poznaj garść przepisów, które pozwolą wyczarować Ci pyszną letnią ucztę!
Autor/ Zdjęcia: Justyna Wojczyńska

SKLEP
Lato to czas pieszych wycieczek, zabaw nad wodą i aktywnego czasu z rodziną. Chcemy też zjeść smacznie, ale szybko. Pozwól, że podpowiemy Ci trzy szybkie przepisy, abyś miała więcej czas na celebrowanie wakacji.
3,2,1…start!
Szybki przepis na sałatkę
SAŁATKA TAJSKA
SKŁADNIKI
1 mango
1 ogórek
1 czerwona papryka
świeża mięta
płatki chilli
sos
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju z sezamu
ZRÓB TO
1. Obrane mango, ogórka i paprykę pokrój w cienkie paski (możesz do tego celu użyć obieraczki do warzyw). Umieśćskładniki w dużej misce.
2. W mniejszym naczyniu połącz wszystkie składniki na sos i mieszaj za pomocą trzepaczki. Wlejy sos do sałatki i dopraw do smaku płatkami chili. Posyp pokruszonymi listkami mięty.


Zapisz się na MINTowy newsletter i odbierz PREZENT - Pomysły na kreatywne zabawy na CAŁY MIESIĄC!
Dołącz do naszej społeczności i poczuj miętę do MINT! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Odbierz w prezencie 30 kreatywnych pomysłów na zabawy z dzieckiem, bo to nowa jakość czasu z dzieckiem.
Szybki przepis na przystawkę
PIECZARKOWE CREME BRULEE
SKŁADNIKI
350 ml mleka
150 ml śmietany 30%
4 jajka
400 g pieczarek
50 g startego parmezanu – opcjonalnie
tymianek
sól, pieprz
ZRÓB TO
1. Pieczarki pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle, aż płyn odparuje. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietanę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Połącz masę z pieczarkami, delikatnie mieszając.
3. Masą wypełij kokilki. Każdą z nich możesz posypać startym parmezanem.
4. Piecz krem przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.



Szybki przepis na danie główne
Przepis 3 – TARTA Z TWAROGIEM
SKŁADNIKI
10 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego
500 g twarogu półtłustego
50 g sera feta
4 łyżki jogurtu typu greckiego
2 cebulki
pęczek szczypiorku
zielona część pora
sól, pieprz
ZRÓB TO
1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż dokładnie kawałkami chleba tostowego. W misce umieść twaróg, ser i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dodaj cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
2. Ponownie wymieszaj i rozsmaruj na dnie z tostów.
Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, ozdobiona pokrojonym cienko porem.

Dziękujemy M2K pracownia ceramiczna za wypożyczenie naczyń do sesji.