Skorupki jajek – nie wyrzucaj, wykorzystaj!

Zamiast wyrzucać skorupki jajek, zostaw je. Podpowiadamy Ci jak je wykorzystasz. Bądź zero waste!

AUTOR: Anna Kuryłek

 

skorupki jajek

SKLEP

Jaja to podstawa żywienia w naszym domu, a co za tym idzie mamy masową produkcję skorupek. Zazdrościłam znajomym posiadania ogrodów i kompostowników bo w sensowny sposób mogli wykorzystywać resztki jedzenia a w tym skorupki jaj. Żal mi było wyrzucania ich ze względu na bogactwo minerałów takich jak wapń, fluor, żelazo czy cynk ale musiał minąć czas abym dojrzała do wykorzystywania tego odpadu.

Na ratunek przyszła zmiana w zasadach segregacji śmieci –  pojawił się śmietnik bio. Zaczęłam gromadzić w specjalnych pojemnikach resztki pokarmów roślinnych oraz skorupki. Ilość skorupek, rosła w szybkim tempie a to spowodowało, że wróciłam do tematu wykorzystania. Z pomocą przyszedł Internet. Przejrzał artykuły od naukowych po prywatne blogi dotyczące zero waste oraz zdrowego żywienia i okazuje się, że skorupki nadają się niemalże do wszystkiego. Postanowiłam podzielić się z Tobą swoimi odkryciami i wybrałam te, które według mnie były najciekawsze.

Jak przygotować skorupki jajek do dalszego wykorzystania

Zacznijmy od tego, że jaja powinny pochodzi od szczęśliwych kur wolno biegających, a nie hodowanych przemysłowo. Wykorzystaj skorupki jajek po ugotowaniu ich. Pamiętaj, że woda po jaja również ma wiele cennych właściwości. Jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Świetni nadaje się do podlewania roślin.

Skorupki jajek najlepiej zbierać w pojemniku i całą procedurę zacząć gdy tylko uzbiera nam się ich większa ilość. Przed ponownym użyciem upewnij się, że są one czyste i wolne od bakterii. Skorupki jajek należy wypłukać wewnątrz i na zewnątrz, sprawdzając czy nie ma żadnych pozostałości. Następnie wyłóż je na blasze i piecz przez 10 min w temperaturze 200°C . Możesz też wyparzyć skorupki jajek wrzątkiem i potem porządnie wysuszyć (czynności te mają działania dezynfekujące). Tak przygotowane skorupki jajek nadają się do ponownego użycia.

Zaskakujące zastosowanie skorupek jajek

1. ODŻYWCZA MASKA DO TWARZY

Jak to zrobić? Suszone skorupki jajek sproszuku, a następnie wymieszaj proszek z białkiem (z jaja kurzego). Papkę nałóż na oczyszczoną twarz i pozostaw do wyschnięcia. Następnie spłucz twarz ciepłą woda.

Jak to działa? Skorupki jajek działają jak peeling – usuną martwy naskórek, a zawarty w nich wapń przyspieszy regenerację komórek. Efekt cera stanie się gładka i promienna.

2. KOSMETYCZNY BOOSTER

Jako odżywka do paznokci – Skorupki jajek zmiksuj na puder i dodaj odrobinę do lakieru by wzmocnić paznokcie.

Jako reduktor zmarszczek Skorupkowy puder wymieszaj dobrze z wodą i wlej do pojemników na lód. Wsadź do zamrażalki. Zamrożone kostki  wcieraj w twarz.

Jako serum do skóry –  Wymieszaj puder ze swoim ulubionym balsamem do rąk albo zrób własny na bazie masła shea albo oleju kokosowego.

3. NATURALNY OPATRUNEK

Potrzebować będziesz do tego błony, która pozostaje na skorupce po zjedzeniu ugotowanego jaja. Błonę kładzie się na zranione miejsce i czeka aż do wyschnięcia. Zabieg ten też można stosować do wyciagnięcia np. drzazgi. Oddział chirurgii plastycznej w Tajpej przeprowadził nawet badania, które pokazały, że błona jaja może być idealnym opatrunkiem po przeszczepie pośredniej grubości skóry, ponieważ posiada właściwości uśmierzające ból, chroniące ranę i wspomagające gojenie.

 

Zapisz się na MINTowy newsletter i odbierz PREZENT - Pomysły na kreatywne zabawy na CAŁY MIESIĄC!

Dołącz do naszej społeczności i poczuj miętę do MINT! Nasz newsletter to gwarancja dobrych treści! Odbierz w prezencie 30 kreatywnych pomysłów na zabawy z dzieckiem, bo to nowa jakość czasu z dzieckiem.

4. ŚRODEK CZYSZCZĄCY

Mielone skorupki jajek stanowią wspaniałe, nietoksyczne ścierniwo do czyszczenia trudnych powierzchni szczególnie garnków i patelni.  By uzyska środek czyszczący wymieszaj skorupki z odrobiną wody z mydłem.
Skorupki świetnie nadają się również do czyszczenia wąskich i długich pojemników jak np. termosy czy szklane butelki. Najpierw wypłucz pojemnik gorącą wodą. Następnie dodaj kilka pokruszonych skorupek jajek, i  napełnij go w 1/2  wodą i mocno potrząśnij. Skorupki działają jak tarka, usuwając pleśń i inne zabrudzenia. Porządnie wypłukać przed ponownym użyciem.

 

5. ZDROWE WSPARCIE DLA ROŚLIN

Skorupki jajek są bogate w wapń i inne minerały, dlatego też stanowią świetny nawóz! Rozgnieć kilka skorupek na drobne kawałki i wrzuć je do każdego otworu przed zasadzeniem rośliny. Następnie, co dwa tygodnie posypuj zmiksowanymi skorupki roślinki. Skorupki z jajek mogą również pomóc w odstraszeniu pospolitych szkodników ogrodowych, takich jak ślimaki, a nawet bezpańskie koty! Wystarczy zmiażdżyć kilka skorupek jajek i rozrzucić je wokół warzyw i kwiatów. Tekstura skorupek pomoże utrzymać szkodniki z dla od Waszych roślin. Domowy stymulator roślinny do podlewania roślin w pomieszczeniach zamkniętych. W szklanym słoju trzymaj skorupki zalane wodą

6. SUPLEMENT WAPNIA

Skorupki jaj oprócz tego, że są bogatym źródłem minerałów, prawie nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm którymi często znajdują się  preparatach bogatych w wapń. Skorupki jajek przygotowujemy według przepisu wybierając opcje pieczenia. Po wystygnięciu zmiel je na proszek i spożywaj każdego dnia. 1 łyżeczka proszku zawiera około 800 – 1000 mg.

7WYBIELACZ DO PRANIA

Znalazłam dużo pozytywnych opinii o działaniu wybielającym skorupek jajek. Wrzuć kilka skorupek jajek do woreczka i umieść go w prace, a szary odcień z białych rzeczy zniknie.

Mam nadzieję, że moje pomysły przekonały Cię, żeby nie wyrzucać skorupek jajek. Jeśli Ty znasz jeszcze inny pomysł na nie, podziel się ze mną koniecznie!

podobne artykuły

magazyn dla mamy

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.