Przepis na idealne Boże Narodzenie jest banalnie prosty: odpowiednia atmosfera, ciepło domowego ogniska, choć odrobina śniegu, drobne upominki i smakowite potrawy. To składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego magicznego czasu. Jest jeszcze coś… to orzechy, które są prawdziwym świątecznym „must have”.

***

Nie może zabraknąć ich zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i ich nowoczesnych wydaniach. Królują w deserach, słodkich wypiekach i daniach wytrawnych. Są również doskonałą formą przekąski, a także ozdobą, z której możemy wykonać choinkowe łańcuchy lub przystroić własnoręcznie udekorowany stół. Dlaczego w tym szczególnym czasie, tak bardzo kochamy orzechy?

Orzechy w świątecznych potrawach, królowały już przed wiekami. Wykorzystywano je przede wszystkim jako dodatek do tradycyjnych deserów. Pojawiały się w świątecznej kuchni jako składnik kutii i ciast: pierników, makowców lub serników. Duża ilość orzechów w potrawach, według tradycji miała zapewnić szczęście i powodzenie przez kolejny rok. Dziś uwielbiamy dodawać orzechy nie tylko do tradycyjnych wypieków, ale również stają się one dodatkiem w przygotowywanych przez nas daniach wytrawnych. Są doskonałym urozmaiceniem potraw, nadają im niepowtarzalnego smaku i chrupkości. Są niezbędnym składnikiem tradycyjnych potraw, ale także doskonale sprawdzą się jako nadzienie do pieczonych mięs, a nawet naszych ulubionych pierogów.

Dlaczego warto wybierać orzechy?

Orzechy poza doskonałym smakiem, którym wzbogacają potrawy mają również szereg właściwości zdrowotnych i odżywczych. Przygotowując świąteczne potrawy, możemy wykorzystywać w nich najróżniejsze orzechy, które poza właściwościami odżywczymi różnią się od siebie również smakiem. Poza tradycyjnymi orzechami włoskimi, proponujemy wykorzystać w świątecznych potrawach np. płatki migdałowe, które będą doskonałym dodatkiem do świątecznych deserów. Natomiast migdały blanszowane poza odpowiednią chrupkością podbiją również smak potraw. Wśród orzechów włoskich wyrafinowaniem i szlachetnością odznacza się odmiana Chandler. Smakosze doceniają ją ze względu na smak i wygląd. To również naturalne źródło wielu składników odżywczych, m.in.: fosforu, potasu, witaminy B6 oraz manganu.

W wykorzystaniu orzechów w świątecznych daniach, ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Wybór jest duży: nerkowce, pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, pekan, migdały, macadamia i pinii. Możemy bawić się smakami i teksturą orzechów.


Wigilijna zupa migdałowa

Świąteczne przepisy

Składniki (na 4 porcje):

200 g Migdałów Bakalland

1 litr mleka

40 dag ryżu

1 łyżka masła

Sól do smaku

Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i dodajemy do wrzącego mleka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.


Ser camembert w chrupiącym cieście francuskim i bakaliowej posypce

Świąteczne przepisySkładniki (na 4 porcje):

4 okrągłe sery camembert

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 łyżki miodu

75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland

100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland

60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland

Kilka ziarenek kolorowego pieprzu

1 żółtko

Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdym z nich na środku układamy ser, który smarujemy miodem, a na górę dodajemy posiekane bakalie. Następnie ser zawijamy ciastem i smarujemy żółtkiem. Na wierzch raz jeszcze dodajemy posiekane bakalie i ziarna pieprzu. Sery pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej smakują podane na ciepło.


Mini torciki pistacjowo – waniliowe

Świąteczne przepisyPrzepis na ciasto:

1 opakowanie Ciasta jogurtowego Delecta

4 jaja

150 ml mleka lub 150 g jogurtu naturalnego

175 g margaryny

Przepis na nadzienie:

350 ml mleka

70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

75 g Orzechów Włoskich Chandler Bakalland

1 opakowanie Kremu tortowego smak waniliowy Delecta

Wykonanie torcików rozpoczynamy od przygotowania ciasta jogurtowego według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczone ciasto studzimy, a następnie za pomocą obręczy cukierniczej wycinamy okrągłe blaty o średnicy ok. 8 cm i przekrawamy w poziomie na dwie części. Zawartość opakowania z kremem waniliowym mieszamy z mlekiem i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Połowę kremu odkładamy do osobnej miski, rozdrabniamy w moździerzu pistacje i orzechy włoskie, a następnie mieszamy z odłożoną częścią kremu. Kremem bez orzechów przekładamy mini torciki, a następnie kremem z pistacjami wykończamy ciasto z każdej strony. Wierzch gotowych torcików dekorujemy orzechami.

Artykuł powstał przy współpracy z Bakalland.


Mat.pras.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.