Lubisz kawę, ale nie wiesz jaką kawę wybrać? Na idealny smak kawy składa się bardzo wiele czynników. Aby wyczarować smaczny napar we własnym domu warto przyjrzeć się detalom, dzięki którym wyciśniemy z ziarenek to co najlepsze.
O efekcie końcowym decyduje chociażby wybrana metoda przygotowania kawy, wachlarz opcji w tej dziedzinie jest szeroki… są zabawki, nie ma nudy. Dziś możemy przygotować kawę na wiele sposobów, możemy wybierać pośród różnych metod przelewowych, bądź skorzystać z klasycznych kawiarek lub ekspresów ciśnieniowych. Bardzo ważnym elementem układanki jest także jakość wody oraz jej temperatura, odpowiednio zmielone ziarna, proporcje kawy w stosunku do wody, czy chociażby czas przygotowania naparu… wszystko to jest istotne, ale traci sens w zetknięciu z kawą złej jakości. Dlatego w pierwszej kolejności warto przyjrzeć się kawie! Świadomie wybierane ziarna dokładniej trafią w nasze smakowe gusta.
Zastanawiasz się zatem jaką kawę wybrać? Wystarczy stosować się do kilku zasad aby mieć wpływ na jakość wypijanej codziennie kawy.
PO PIERWSZE kupuj kawę ziarnistą, ponieważ dłużej zachowa świeżość i aromat. Kawa traci swą intensywności już 15 minut po zmieleniu, tego procesu nie powstrzyma żadne opakowanie. Kupując kawę w ziarnie, możesz gołym okiem ocenić jej jakość. W kawach już zmielonych dostępnych w marketach, producenci często ukrywają ziarna gorszej jakości, posiadające defekty. Ziarna kawy różnią się od siebie w zależności od pochodzenia, z czasem poznasz z jakiego jest kraju wyłącznie po wyglądzie ziaren. Kolejną zaletą kupowania ziarnistej kawy jest swoboda w wyborze odpowiedniej grubości mielenia, co również wpływa na końcowy smak naparu.
PO DRUGIE istotną kwestią jest data wypalania ziarna, dlatego warto kupować kawę bezpośrednio w palarni, lub w sprawdzonych sklepach oferujących kawy świeżo wypalane. Mamy dziś spory wybór takich miejsc. W palarni, z którą współpracuję, proces wypalania odbywa się w małych seriach, na bieżąco, dzięki czemu kawa trafia do klienta, krótko po wypalaniu. Nic się nie marnuje, nie leżakuje na półkach, ponieważ wypalamy wyłącznie niezbędną ilość ziaren… rzadziej kupowane, droższe ziarna, wypalane są dopiero po złożeniu zamówienia. Kwestia świeżości ziaren jest niezwykle istotna na drodze do wyjątkowego smaku kawy, a zapach takich świeżynek… bezcenny!
PO TRZECIE warto także wziąć pod uwagę stopień wypalania ziarna. Odchodzi się już od ciemno palonej kawy w włoskim stylu. Czarne, oleiste ziarna to kawa zwyczajnie przypalona, gorzka w smaku i niezdrowa. Bardzo ciemne palenie, często towarzyszy ziarnom gorszej jakości, które posiadają defekty ukryte pod spalenizną. Smaczne espresso uzyskamy z dobrze skomponowanej mieszanki nawet średnio palonych ziaren. Natomiast kawy wypalane na jasny, cynamonowy kolor, doskonale smakują z wszelakich alternatywnych metod zaparzania. W jasnych ziarnach kryje się wiele ciekawych doznań, z którymi warto poeksperymentować.
PO CZWARTE… smakujmy! Różnorodność kawy jest ogromna, dlatego dobrze jest poznać wiele opcji, aby znaleźć swoje ulubione smaki. Testuj ziarna Single Origin, czyli czystą kawę pochodzącą z konkretnego kraju. Dzięki temu poznasz charakterystyczne nuty konkretnych ziaren, przekonasz się co bardziej trafia w Twoje gusta. Jeśli lubisz espresso sam możesz skomponować swoją autorską mieszankę, wybierając interesujące ziarna z różnych regionów świata.
Czy masz już pomysł na to jaką kawę wybrać? Po prostu baw się smakiem!
A jeśli chcesz wiedzieć o kawie jeszcze więcej, zajrzyj do naszych wcześniejszych artykułów.
Tekst / Zdjęcia : Agnieszka Grosser – Kawoteka
Nakręcona kofeiną dusza Kawoteki – mikropalarni kawy. Prowadzi sklep z kawami świata. Kawowa estetka – przed wypiciem espresso robi mu zdjęcie, podziwiając orzechowe brązy cremy. Sporo parzy, mieli, wypala, przelewa, wypija…kawy oczywiście. Mama Niny i Franka.