Orzechy z nerkowca to dzisiaj nasz temat przewodni w serii CZY WIESZ, ŻE ? Porady Darii Rybickiej, Dietetyka  

Orzechy nerkowca

Orzechy z uwagi na dużą zawartość tłuszczu są kaloryczne. Pamiętajcie, że są to tłuszcze zdrowe. Warto zwracać uwagę na zjadane jednorazowo ilości. Nie można się nimi bezkarnie objadać jeżeli chcesz schudnąć, ale to nie oznacza, że należy je wyeliminować z codziennego jadłospisu.

Polecam 1 porcję dziennie tj. garść czyli ok.30-35g  (garść orzechów nerkowca to ok. 195kcal)

Nerkowce to:

  • doskonałe źródło dobrych dla organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • zawartość witamin z grupy B oraz magnezu korzystnie wpływa na pracę mózgu, orzechy poprawiają koncentrację oraz walczą ze skutkami stresu
  • witamina E poprawia kondycję skóry
  • zawierają całą paletę składników mineralnych: magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź, fosfor
  • wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, pomogą w zmniejszeniu przetłuszczania się skóry oraz ograniczają występowanie wyprysków
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca
  • są ważnym źródłem białka w diecie wegetariańskiej
  • warto jeść nerkowce przy niedoczynności tarczycy (zawierają selen, którego ilość zwiększa się przy tej chorobie)

Kupując nerkowce zwróć uwagę na ich wygląd – powinny być bez żadnych plamek i przebarwień oraz zapach – nie może być zjełczały. Polecam kupowanie orzechów paczkowanych, a nie „na wagę”.

POMYSŁ NA ORZECHY NERKOWCA

Przede wszystkim jako zdrową przekąskę lub dodatek do posiłków np. do płatków czy sałatek. Możecie również przygotować sernik z nerkowców według naszego przepisu.

SERNIK Z ORZECHÓW NERKOWCA

Autor przepisu: Ewelina Szkutnik

Sernik z orzechów nerkowca to idealny pomysł na „zdrową słodycz”. Słodki, owocowy, a do tego szybki w przygotowaniu skusi na pewno nie jedną z Was! Weźcie ze sobą dzieciaki do pomocy, użycie blendera zawsze sprawia dużo frajdy, a przy tym podjadanie skusi nie jednego malucha. Zamiast jagód śmiało możecie użyć malin, porzeczek czy innych ulubionych przez siebie letnich owoców.

SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 10 cm)

 

na spód:

1 szklanka ziaren słonecznika

0,5 szklanki suszonych daktyli

 

na masę orzechową:

200 g nerkowców

1-2 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki jagód + 1 do przybrania

płatki migdałowe do przybrania

Orzechy nerkowca namoczyć na minimum dwie godziny. Daktyle moczyć 30 minut. Ziarna słonecznika zmiksować w pojemniku blendera na proszek. Dodać odsączone daktyle i zmiksować na gęstą masę. Wyłożyć na spód tortownicy i wstawić do lodówki. Nerkowce odsączyć z wody, dodać sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Dodać jagody i miód i jeszcze chwilę miksować. Ewentualnie dosłodzić miodem ( w zależności jak lubimy). Wyłożyć na nasz słonecznikowy spód i schładzać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Przed wyjęciem obrysować nożem by ciasto odeszło od tortownicy. Udekorować jagodami i płatkami migdałowymi oraz listkiem mięty.

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.