Znajome gesty, wymowne spojrzenia, zbędne słowa. Choć nie stoją w jednym szeregu, rozumieją się idealnie. Przyjaciółki. Tylko one znoszą godzinne opowieści o mężu i dwugodzinne o ząbkowaniu. Tylko Ty znosisz plamy z wina na ulubionym obrusie. Babskie wieczory to wyjątkowy czas sauté, bez zbędnych dekoracji. Prawdziwie wspólny i szczerze bezinteresowny. Spraw, by kulinarnie te wieczory były nie do podrobienia!
***
PTYSIE Z PASTĄ Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW
Składniki – ptysie:
250 ml wody
200 g mąki pszennej
100 g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki – pasta z ciecierzycy i pomidorów:
800 g (2 puszki) ciecierzycy
150 g suszonych pomidorów w oleju + 3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie – ptysie:
Do garnka wlewamy wodę, dokładamy pokrojone masło i sól. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia. Przestudzone ciasto miksujemy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawanymi jajkami. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy niewielkie ilości ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy duże odstępy między ptysiami. Pieczemy przez 30 minut.
Wykonanie – pasta z ciecierzycy i pomidorów:
Do wysokiego pojemnika przekładamy ciecierzycę, suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
WARZYWNE FRYTKI W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki:
300 g pietruszki
300 g buraków
500 g batatów
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy w słupki o grubości do 2 cm. Polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Warzywne słupki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 40 min, od czasu do czasu obracając frytki na blasze. Wyjmujemy blachę z piekarnika, gdy warzywa będą miękkie i delikatnie się zarumienią. Frytki podajemy z ulubionym dipem, np. koperkowym.
SOS KOPERKOWY:
Składniki:
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
½ szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. W międzyczasie do śmietany wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i pokrojony drobno koperek. Gotujemy przez ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY
Składniki:
3 jabłka
1 l wody
8 cm imbiru
2 laski cynamonu
sok z 1 cytryny
4 łyżki miodu
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy pokrojony imbir i laski cynamonu. Gotujemy do miękkości jabłek. Do lekko ostudzonego napoju wlewamy sok z cytryny i miód. Mieszamy. Napój najlepiej smakuje następnego dnia na gorąco.
Dziękujemy marce Home&You ca wypożyczenie naczyń do sesji.
Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art