Znajome gesty, wymowne spojrzenia, zbędne słowa. Choć nie stoją w jednym szeregu, rozumieją się idealnie. Przyjaciółki. Tylko one znoszą godzinne opowieści o mężu i dwugodzinne o ząbkowaniu. Tylko Ty znosisz plamy z wina na ulubionym obrusie. Babskie wieczory to wyjątkowy czas sauté, bez zbędnych dekoracji. Prawdziwie wspólny i szczerze bezinteresowny. Spraw, by kulinarnie te wieczory były nie do podrobienia!

***

PTYSIE Z PASTĄ Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW

Przepisy na babski wieczórPrzepisy na babski wieczórSkładniki ptysie:

250 ml wody

200 g mąki pszennej

100 g masła

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki pasta z ciecierzycy i pomidorów:

800 g (2 puszki) ciecierzycy

150 g suszonych pomidorów w oleju + 3 łyżki oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki soku z cytryny

3 ząbki czosnku 

sól, pieprz

Wykonanie ptysie:

Do garnka wlewamy wodę, dokładamy pokrojone masło i sól. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia. Przestudzone ciasto miksujemy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawanymi jajkami. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy niewielkie ilości ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy duże odstępy między ptysiami. Pieczemy przez 30 minut.

Wykonanie pasta z ciecierzycy i pomidorów:

Do wysokiego pojemnika przekładamy ciecierzycę, suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.


WARZYWNE FRYTKI W SOSIE KOPERKOWYM

Przepisy na babski wieczór

Składniki:

300 g pietruszki

300 g buraków

500 g batatów

2 łyżki tymianku

1 łyżka oregano

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy i kroimy w słupki o grubości do 2 cm. Polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Warzywne słupki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 40 min, od czasu do czasu obracając frytki na blasze. Wyjmujemy blachę z piekarnika, gdy warzywa będą miękkie i delikatnie się zarumienią. Frytki podajemy z ulubionym dipem, np. koperkowym.

SOS KOPERKOWY:

Składniki:

3 łyżki masła

3 ząbki czosnku

250 ml śmietanki 30%

½ szklanki wody

1 łyżka mąki pszennej

pęczek koperku

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. W międzyczasie do śmietany wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i pokrojony drobno koperek. Gotujemy przez ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.


ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY

Przepisy na babski wieczórSkładniki:

3 jabłka

1 l wody

8 cm imbiru

2 laski cynamonu

sok z 1 cytryny

4 łyżki miodu


Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy pokrojony imbir i laski cynamonu. Gotujemy do miękkości jabłek. Do lekko ostudzonego napoju wlewamy sok z cytryny i miód. Mieszamy. Napój najlepiej smakuje
następnego dnia na gorąco.

Dziękujemy marce Home&You ca wypożyczenie naczyń do sesji.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.