Znajome gesty, wymowne spojrzenia, zbędne słowa. Choć nie stoją w jednym szeregu, rozumieją się idealnie. Przyjaciółki. Tylko one znoszą godzinne opowieści o mężu i dwugodzinne o ząbkowaniu. Tylko Ty znosisz plamy z wina na ulubionym obrusie. Babskie wieczory to wyjątkowy czas sauté, bez zbędnych dekoracji. Prawdziwie wspólny i szczerze bezinteresowny. Spraw, by kulinarnie te wieczory były nie do podrobienia!

***

PTYSIE Z PASTĄ Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW

Przepisy na babski wieczórPrzepisy na babski wieczórSkładniki ptysie:

250 ml wody

200 g mąki pszennej

100 g masła

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki pasta z ciecierzycy i pomidorów:

800 g (2 puszki) ciecierzycy

150 g suszonych pomidorów w oleju + 3 łyżki oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki soku z cytryny

3 ząbki czosnku 

sól, pieprz

Wykonanie ptysie:

Do garnka wlewamy wodę, dokładamy pokrojone masło i sól. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia. Przestudzone ciasto miksujemy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawanymi jajkami. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy niewielkie ilości ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy duże odstępy między ptysiami. Pieczemy przez 30 minut.

Wykonanie pasta z ciecierzycy i pomidorów:

Do wysokiego pojemnika przekładamy ciecierzycę, suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dodajemy olej, sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.


WARZYWNE FRYTKI W SOSIE KOPERKOWYM

Przepisy na babski wieczór

Składniki:

300 g pietruszki

300 g buraków

500 g batatów

2 łyżki tymianku

1 łyżka oregano

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obieramy i kroimy w słupki o grubości do 2 cm. Polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Warzywne słupki wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy około 40 min, od czasu do czasu obracając frytki na blasze. Wyjmujemy blachę z piekarnika, gdy warzywa będą miękkie i delikatnie się zarumienią. Frytki podajemy z ulubionym dipem, np. koperkowym.

SOS KOPERKOWY:

Składniki:

3 łyżki masła

3 ząbki czosnku

250 ml śmietanki 30%

½ szklanki wody

1 łyżka mąki pszennej

pęczek koperku

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. W międzyczasie do śmietany wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy, najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i pokrojony drobno koperek. Gotujemy przez ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.


ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY

Przepisy na babski wieczórSkładniki:

3 jabłka

1 l wody

8 cm imbiru

2 laski cynamonu

sok z 1 cytryny

4 łyżki miodu


Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy pokrojony imbir i laski cynamonu. Gotujemy do miękkości jabłek. Do lekko ostudzonego napoju wlewamy sok z cytryny i miód. Mieszamy. Napój najlepiej smakuje
następnego dnia na gorąco.

Dziękujemy marce Home&You ca wypożyczenie naczyń do sesji.


Autor/Zdjęcia: Justyna Wojczyńska/ figazmakiem.art

Zapisz się na newsletter

No.10 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.