Amarantus to kolejny produkt, który w ostatnim czasie stał się popularny i modny. Bardzo nas to cieszy, ponieważ posiada doskonały skład.

Jeszcze kilka lat temu amarantus można było znaleźć tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie znajdziecie go w każdym większym supermarkecie, jest dostępny również w Rossmanie. Dzięki większej dostępności ma bardziej przystępną cenę.

Amarantus nie zawiera glutenu więc doskonale sprawdza się w diecie osób chorych na celiakię, posiadających alergię, czy nietolerancję pokarmową. Można go również podawać małym dzieciom.

Występuje w formie ziaren, poppingu – forma ekspandowana, płatków czy oleju tłoczonego na zimno. Jest to produkt stosunkowo drogi dlatego zachęcam do używania go jako dodatek do posiłków. Bardzo wygodny jest np. amarantus ekspandowany, który gotowy jest od razu do zjedzenia. Można dodać go do jogurtu, sałatki np. owocowej,  czy jako dodatek do domowego musli. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z innymi składnikami potrawy – możesz dodać go do pulpetów, placuszków, ciast i ciasteczek oraz sałatek.

Dlaczego warto go jeść?

  • Stanowi dobre źródło łatwo przyswajalnego białka
  • Jest łatwostrawny
  • Dobrze się sprawdza w przypadku problemów z jelitami
  • Pomoże wyeliminować zaparcia u dzieci
  • Obniża ciśnienie krwi i ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca
  • Zmniejsza stany zapalne w organizmie
  • Warto podawać go dzieciom – dobre źródło wapnia
  • Hamuje rozwój wrzodów żołądka
  • Zapewnia odpowiednią ilość wapnia, magnezu i żelaza – szczególnie u wegetarian

Amarantus zawiera:

  • bardzo dużo błonnika pokarmowego – zmniejsza uczucie głodu
  • magnez – dlatego polecamy go dla osób żyjących w dużym stresie
  • bardzo dużą ilość wapnia – świetny produkt dla dzieci i wegetarian
  • cynk –  wzmocni odporność, poprawi stan włosów i paznokci
  • fosfor – pomoże utrzymać kości w dobrej formie
  • skwalen – związek, który hamuje starzenie się komórek
  • zdrowe tłuszcze – wspomagające m.in. układ krążenie

Proponujemy Wam pyszną amarantusankę na śniadanie. Na mleku i soku z pomarańczy smakuje wyśmienicie, na pewno pobudzi Wasz organizm i doda energii na dobry początek dnia!

Składniki:

¾ szklanki amarantusa ekspandowanego

¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

½ szklanki mleka roślinnego

sok z 1 pomarańczy

amarantus

Przygotowanie:

Mleko razem z sokiem pomarańczowym podgrzewam Do miseczki wsypuję amarantus i płatki owsiane, zalewam mlekiem. Odstawiam na 5 minut pod przykryciem. Dekoruję pomarańczą oraz pokruszonymi orzechami nerkowca. Smacznego!

Tekst: Daria Rybicka i Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

MINT MAGazyn online to lifestylowy serwis dla mam. To portal o pozytywnym macierzyństwie i szczęśliwym dzieciństwie. Zajrzyj do nas po codzienną dawkę inspiracji. Poczuj miętę do MINT!

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.