Wytrawna owsianka, czemu nie?
Z początkiem roku pojawiły się nowe trendy żywieniowe. Jedni mówią, że numerem jeden będą strączki inni twierdzą, że wodorosty. Lista jest długa, a nam najbardziej spodobał się pomysł na wytrawne owsianki i kruszonki!
Postanowiliśmy sprawdzić czy to faktycznie może podbić nasze podniebienia i okazuje się, że TAK! Ta propozycja, którą prezentujemy Wam dzisiaj zaskakuje i zdecydowanie sprawia, że chcemy próbować więcej, odkrywać nowe połączenia i próbować innych wersji takich śniadań!!! Nie od dziś wiadomo, że gruszka z pietruszką tworzą bardzo zgrany duet, a rozmaryn idealnie dopełnia to połączenie stąd taki właśnie wybór.
Oto karmelizowane gruszka z pietruszką podane na wytrawnej owsiance z dodatkiem sera żółtego. Zasmakujcie i zakochajcie się w tej wersji!
WYTRAWNA OWSIANKA 1 pietruszka ½ gruszki 1 gałązka rozmarynu ½ łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych ¼ łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżka startego sera żółtego 1 szklanka wody |
Przygotowanie:
Gruszkę i pietruszkę obieramy, kroimy na 2 mm plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukier i podgrzewamy aż utworzy się karmel. Wrzucamy pietruszkę, gruszkę oraz rozmaryn. Karmelizujemy ok. 5-7 minut. Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy sól oraz płatki owsiane i gotujemy do miękkości ok.6 minut. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy ser żółty. Dokładnie mieszamy. W miseczce układamy płatki, a na nie gruszkę z pietruszką. Dekorujemy igiełkami rozmarynu. Smacznego!
Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik