Z początkiem roku pojawiły się nowe trendy żywieniowe. Jedni mówią, że numerem jeden będą strączki inni twierdzą, że wodorosty. Lista jest długa, a nam najbardziej spodobał się pomysł na wytrawne owsianki i kruszonki!

Postanowiliśmy sprawdzić czy to faktycznie może podbić nasze podniebienia i okazuje się, że TAK! Ta propozycja, którą prezentujemy Wam dzisiaj zaskakuje i zdecydowanie sprawia, że chcemy próbować więcej, odkrywać nowe połączenia i próbować innych wersji takich śniadań!!! Nie od dziś wiadomo, że gruszka z pietruszką tworzą bardzo zgrany duet, a rozmaryn idealnie dopełnia to połączenie stąd taki właśnie wybór.

Oto karmelizowane gruszka z pietruszką podane na wytrawnej owsiance z dodatkiem sera żółtego. Zasmakujcie i zakochajcie się w tej wersji!

wytrawna owsianka

wytrawna owsianka

WYTRAWNA OWSIANKA

1 pietruszka

½ gruszki

1 gałązka rozmarynu

½  łyżki masła klarowanego

2 łyżki cukru

4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych

¼ łyżeczki soli himalajskiej

1 łyżka startego sera żółtego

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Gruszkę i pietruszkę obieramy, kroimy na 2 mm plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukier i podgrzewamy aż utworzy się karmel. Wrzucamy pietruszkę, gruszkę oraz rozmaryn. Karmelizujemy ok. 5-7 minut. Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy sól oraz płatki owsiane i gotujemy do miękkości ok.6 minut. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy ser żółty. Dokładnie mieszamy. W miseczce układamy płatki, a na nie gruszkę z pietruszką. Dekorujemy igiełkami rozmarynu. Smacznego!

wytrawna owsianka

wytrawna owsianka

 

Tekst/zdjęcia: Ewelina Szkutnik

Zapisz się na newsletter

No.9 Mint dostępny online i w salonach Empik

Copyright MINT Project design SHABLON

Pin It on Pinterest

Udostępnij ten artykuł!

Podoba Ci się ten post? Podziel się z nim ze znajomymi i rodziną, udostępniając w wybranym medium.